– Kult at vi er blitt like gode som de gamle

SOTSJI (NRK.no): Tre av Norges gullvinnere i Sotsji er bare 23 år gamle. Langrennsløperne Maiken Casperesen Falla og Ingvild Flugstad Østberg er sammen med skiskytter Tiril Eckhoff en del av en gyllen årgang som Norge kan få mye glede av i årene som kommer.

Eckhoff, Østberg og Falla jubler for medaljer

1990-generasjonen har hatt et godt OL. Her jubler (f.venstre) Tiril Eckhoff, Ingvild Flugstad Østberg og Majken Caspersen Falla for medaljene sine under OL i Sotsji.

Foto: NTB/Scanpix

Bjørgen og Østberg

Den nye generasjonen, her representert ved Ingvild Flugstad Østberg (t.h) er klar til å ta over for den eldre generasjonen, her ved Marit Bjørgen som er født i 1980. Kombinasjonen holdt til OL-gull på lagsprinten onsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er kult at vi er en ny generasjon som kommer opp på denne måten, sier Flugstad Østberg til NRK.no.

De er langt mindre kjent enn noen av sine mer meritterte lagkamerater og de færreste hadde nok kjent dem igjen på gata. I alle fall ikke før disse lekene.

I Sotsji-OL har de imidlertid vist at de er blant verdens beste.

Falla tok gull på sprinten, Østberg på lagsprinten og Eckhoff på mixed-stafetten.

I tillegg har Østberg sølv fra sprinten og Eckhoff bronse på fellesstarten.

– Det er helt uvirkelig, sier Eckhoff.

Trente med gutta

Både Falla og Østberg trekker frem hard matching som noe av nøkkelen til at de er blitt så gode.

– Jeg trente mye med gutta i skiklubben. Vi var også ganske ivrige på juniorlaget, der skulle vi ikke være dårligere enn gutta. Vi trente sikkert mer enn dem, sier Østberg.

I tillegg fikk de tidlig tillit på elitelag og i mesterskap. Falla og Østberg debuterte i Liberec-VM i 2009 - som 18-åringer.

Falla og Østberg

Østberg og Falla, begge født i 1990, tok dobbeltseieren i sprinten.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– På en måte har ting gått fort, men på en annen måte har det også gått veldig gradvis. Jeg kom på pallen da jeg var 18, men det gikk ikke rett til himmels for det. Det er fortsatt mange distanser jeg ikke har gått bra på og det er stadig steg å ta, men når man gjør det så bra får man trua på seg selv, og man tør å fortsette med det man har gjort, sier Falla og legger til:

– Både Maiken, Tiril og jeg kommer fra miljøer hvor vi har fått lov til å gå våre egne veier.

Også Golberg 1990-modell

Skiskytter Eckhoff har fått sitt virkelige gjennombrudd denne sesongen med pallplass i verdenscupen før jul og to OL-medaljer i Sotsji.

– Det hadde vært rått om jeg klarer å prege sporten i fremtiden, sier Eckhoff.

Om den gylne 90-årgangen sier hun følgende med et stort smil:

– Det er skikkelig kult at min årgang begynner å bli like god som de gamle.

Også langrennsløper Pål Golberg er født i 1990. Han tok sin første verdenscupseier på Lillehammer før jul, og kom inn til en 18. plass på 15 km klassisk på fredag.

Kombinertsportens store sensasjonsmann, Jørgen Graabak, er også en del av denne nye generasjonen med suksess i Sotsji, selv om han er fire måneder for ung til å være med på 1990-kullets dominans. Melhus-gutten med to OL-gull på to forsøk er født i april 1991.

Lite press

Falla og Østberg kom inn på langrennslandslaget i en periode der presset var mindre enn nå. Etter nedturen i 2009-VM, der Norge bare tok én medalje i kvinnelangrenn, var det ikk det samme forventningspresset på langrennskvinnene som nå.

– Hvor viktig var det å få sjansen uten det vanvittige presset?

– Sett i ettertid var det veldig viktig, sier Østberg, som denne sesongen har to seire i lagsprint, før OL-gullet onsdag.

Årene etter Liberec har hun brukt på å samle erfaring. Tross sin unge alder føler Østberg seg nå erfaren.

– I starten, når alle sa at vi var med for å få erfaring, så tenkte jeg «erfaring, det er et kjedelig ord», men jeg merker nå at det er kommet veldig godt med. Vi er på en måte rutinerte selv om vi er 23 år.

Siste nytt

 • Zuccarello scoret igjen

  Mats Zuccarello bidro med scoring og assist da Minnesota Wild knuste Dallas Stars 7–0 i NHL lørdag.

  En assist fra Zuccarello sørget for at Wild tok en tidlig ledelse i Xcel Energy Center i Saint Paul lørdag kveld lokal tid. Etter ti minutter i første periode skjøt Jared Spurgeon direkte på en pasning fra Mats Zuccarello og sendte hjemmelaget i føringen.

  På tampen av andre periode kom også Zuccarello på scoringslista. Han var raskt frampå og snappet opp en retur fra Stars' målmann. Den satte han trygt i et åpent mål og førte Wild til en 5–0 ledelse. Zuccarello fikk 14,46 minutter på isen lørdag.

  (NTB)

  Minnesota Wild v Colorado Avalanche
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • Kroatia klar for EM-semifinale

  Kroatia er klar for semifinale i håndball-EM før de to siste kampene i hovedrunden. Lørdagens 25-24-seier over Tyskland sørget for det. Kroatia og Spania topper tabellen i gruppe I med full pott, seks poeng hver. De er fire foran de nærmeste rivalene, og ettersom kroatene har slått alle de tre lagene som teoretisk kan innhente dem er laget allerede klart for semifinale. (NTB)

  Austria Handball European Championship
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Hayden senket Chelsea på overtid

  Isaac Haydens scoring i fjerde overtidsminutt ga Newcastle 1-0-seier over Chelsea i Premier League lørdag og løsnet gjestenes grep om 4.-plassen.

  Tottenham avga poeng mot Watford tidligere lørdag, mens Manchester United møter tilsynelatende ustoppelige Liverpool søndag.

  Chelsea øynet dermed en mulighet til å stramme grepet om plasseringen som gir mesterligaspill. Frank Lampards menn maktet imidlertid aldri å bryte ned et hardt kjempende hjemmelag, og i stedet forsvant også det ene poenget da Hayden scoret 20 sekunder før tilleggstiden var ute.(NTB)

  Premier League - Newcastle United v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal