1936 Berlin

Sommerlekene i Berlin ble arrangert i nazismens skygge.

"Bronselaget". Laget som slo Tyskland 2-0 med Adolf Hitler på tribunen under Berlin-OL i 1936.

'Bronselaget'. Laget som slo Tyskland 2-0 med Adolf Hitler på tribunen under Berlin-OL i 1936. Foran: Nils Eriksen, Henry 'Tippen' Johansen, Øivind Holmsen. Bak: Jørgen Juve, Arne Brustad, Magnar Isaksen, Rolf Holmberg, Frithjof Ulleberg, Alf 'Kaka' Martinsen, Reidar Kvammen, Odd Frantzen.

Foto: NTB / SCANPIX

Berlin ble tildelt lekene før Hitler hadde kommet til makten.

Plakaten til Berlin-OL i 1936.

Plakaten til Berlin-OL i 1936.

Foto: Scanpix

Adolf Hitler prøvde å utnytte alle muligheter til å drive propaganda.

Han ønsket bl.a. å få vist at den ariske rase var overlegen, men fikk seg en kraftig nesestyver.

I Norge, som i enkelte andre land, ble det diskutert om lekene burde boikottes.

Boikott som protest mot nazistenes rasepolitikk ble diskutert i mange land men fikk ikke nok oppslutning.

Dette var de første sommerlekene med over 4000 deltagere.

OL-stadion i Berlin hadde plass til 105 000 tilskuere. Det skal ha vært fullt hver av de 15 dagene lekene varte.

For første gang ble OL sendt på TV-skjermer plassert i store saler rundt Berlin.

Jesse Owens

Jesse Owens 23 år gammel farget sprinter fra USA blir det store navnet.

Owens vinner gull på 100 m, 200 m, lengde og 4x100m stafett.

I lengde hoppet han 8.06, på 100 m fikk han 10.2, på 200 m fikk han 20.7 og i stafetten fikk USAs lag 39.8.

Jesse Owens var opprinnelig ikke tatt ut på stafettlaget. I siste liten ble han og en annen sprinter satt inn mens to av dem som var tatt ut ble satt utenfor,- de skal begge ha vært jøder.

Jesse Owens tok fire gull i Berlin.

Jesse Owens tok fire gull i Berlin.

Jesse Owens overrumplet fullstendig Hitler. Han motbeviste Hitlers raseteorier. Det var forøvrig første gang en farget løper fikk være med på USAs stafettlag i et OL.

Den siste av de fem fargede deltagerne fra USA som til sammen tok 8 gullmedaljer i friidrett, John Woodruff (gull på 800 meter) døde høsten 2007

"Bronselaget"

Norges lag vinner bronse i fotball. Norge slo Tyrkia 4-0, men den store kampen var selvsagt mot Tyskland da Norge overbeviste med seier 2-0 til stor ergrelse for Hitler.

Magnar Isaksen scoret begge de norske målene.I semifinalen tapte Norge 1-2 for Italia, men Norge sikret seg bronsen etter 3-2 mot Polen.

Vintergull og sommersølv

Det ble en norsk gullmedalje under disse lekene, til Willy Røgeberg i skyting, miniatyr. Han oppnådde 300 av 300 mulige poeng. Røgeberg fikk bronse i frigevær helmatch under lekene i 1948.

Jacob Tullin Thams, som var gullvinner i hopp under vinterlekene i Chamonix i 1924, var med også i sommerlekene i Berlin der han klarte sølvmedalje i seiling.

Norge fikk forøvrig to sølvmedaljer i seiling, i 6 m -klassen og i 8 m -klassen.

En nordmann, Henry Tiller, ble nummer to i boksing, mellomvekt.

Erling Nilsen tok bronse i tungvekt.

Koreansk folkehelt

En koreaner vinner maraton. Korea var på den tiden okkupert av Japan. Koreaneren måtte derfor representere Japan og ble tvunget til å bruke et japansk navn.

Etter sin seier ble han hyllet som en nasjonalhelt i Korea.

Da Seoul arrangerte lekene i 1988 var det den samme maratonløperen som kom inn på stadion med fakkelen, da var Korea for lengst fri fra Japan

I 1936 var det forøvrig første gang det ble arrangert en fakkelstafett fra Olympia i Hellas til det sted lekene skulle holdes.

Siste nytt

 • Superhopp av Lindvik sikret norsk 2.-plass i blandet lagkonkurranse

  Den norske kvartetten endte på 2.-plass i den blandede lagkonkurransen i Willingen, slått bare av Slovenia. Marius Lindvik leverte konkurransens beste hopp.

  Lindvik hadde et av de beste hoppene i første omgang med 138 meter, men han slo til med 147,5 meter i finalen og fikk konkurransens klart beste poengsum.

  – Det var helt fantastisk. Det var høydepunktet i dagens konkurranse, sa landslagssjef Alexander Stöckl til Viaplay om Lindviks sistehopp.

  Halvor Egner Granerud og Silje Opseth fikk det også bra til, mens Thea Minyan Bjørseth ikke fikk taket på den store bakken. Hun var femte og sjette best i sin gruppe og tapte kraftig til slovenske Ema Klinec.

  De øvrige norske var enten best eller nest best i sin gruppe i begge omganger. Granerud var i likhet med Lindvik «gruppevinner» i finaleomgangen.

  Slovenia seiret klart med 862,6 poeng, 62,9 foran Norge og 83,1 foran Østerrike.(NTB)

  Marius Lindvik
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Sikret VM-plass i siste sekund

  De norske håndballgutta avgjorde et dramatisk oppgjør til 34-33 over Island i kampen om 5.-plassen i EM. VM-billetten ble sikret etter ekstraomganger.

  Harald Reinkind banket inn vinnermålet i ekstraomgangenes siste sekund. Målet ble godkjent etter videogjennomgang.

  Verdensmesterskapet arrangeres i Sverige og Polen i januar neste år. Bare vinneren av fredagens kamp, booket plass i VM uten kvalspill.

  Island hadde siste avslutning i ordinær tid, men ballen mot tomt norsk bur, endte like utenfor. Sander Sagosen var en meget sentral mann for Norge gjennom store deler av kampen.

  Onsdag rotet Norge bort en klar ledelse mot Sverige og tapte 23-24. Samtidig forsvant muligheten for å komme med i cupspillet. (NTB)

  EHF 2022 Men's European Handball Championship - Placement Match 5/6 - Iceland v Norway
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Riiber tok suveren verdenscupseier i Seefeld

  Jarl Magnus Riiber forsvarte sin ledelse i kjent stil og gikk inn til en klar seier i det første av tre renn i Seefeld-trippelen i kombinert.

  Dermed befestet Riiber sin posisjon som klar gullfavoritt i OL i Beijing. Han har vunnet alle kombinertkonkurranser han har stilt opp i denne sesongen.

  Riiber gikk fredag ut med 57 sekunders ledelse etter solid hopping i den provisoriske omgangen torsdag. Den ble gjeldende da fredagens hoppdel måtte avlyses på grunn av kraftig vind. (NTB)

  Austria Nordic Combined World Cup
  Foto: Lisa Leutner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal