NRK Meny
Normal

19-åring tatt for motorjuks som første i verden

Sykkelsporten rystes av en hendelse under VM i sykkelkross: Belgiske Femke Van den Driessche (19) skal ha blitt tatt med en motor inne i sykkelen.

Femke Van den Driessche

MOTORISERT? Femke Van den Driessche rett før hun forsvant ut av rittet på lørdag. Bilde med tillatelse fra TV 2.

Foto: TV 2

Det har versert rykter om små motorer inni sykler i årevis. Nå ser det ut som den første rytteren er tatt.

Det belgiske sykkeltalentet Femke Van den Driessche lå på ellevteplass i U23-VM da hun forsvant ut av rittet. Ifølge flere belgiske medier undersøkte arrangøren sykkelen og fant ledninger inni. Ledningene ledet dem til en elektrisk motor.

Ifølge TV 2, som først omtalte saken i Norge, er det første gang i sykkelsporten at noen er blitt tatt for såkalt mekanisk juks.

Det internasjonale sykkelforbundet skriver i en pressemelding at de har lagt beslag på en sykkel på grunn av teknologiske hjelpemidler, og det belgiske sykkelforbundet bekrefter at det er snakk om 19 år gamle Femke Van den Driessche.

Treneren: – En skam

Van den Driessche var en av forhåndsfavorittene i rittet. Det belgiske sykkelmiljøet er i vantro, og ifølge Sporza var sykkelpresidenten oppløst i tårer.

– Jeg føler meg helt forferdelig. Dette er en skam, sier landslagstrener Rudy De Bie til avisa.

– Det virker som hun har lurt alt og alle, fortsetter han.

Hevder sykkelen ikke ble brukt

Utøveren selv har ikke kommentert saken, men faren sier til avisa De Standaard at noen fra støtteapparatet har montert motoren i sykkelen. Han avviser at den mye omtalte sykkelen ble brukt i selve rittet.

– Hvorfor skulle vi gjøre dette i et VM? spør han.

Det har i lang tid versert rykter om motorer inne i sykler. Det internasjonale sykkelforbundet har forsøkt å slå ned på jukset, men hadde inntil i dag ikke tatt en eneste syklist.

Ifølge Sporza har Det internasjonale sykkelforbundet innført nye testmetoder mot såkalt «mekanisk doping».

– Vi har tatt dette på alvor i årevis ved å sjekke sykler på forskjellige ritt. Vi har hørt ryktene, og vi vet at man kan kjøpe sånne sykler, sa en talsmann for forbundet til Cyclingnews i fjor.

Siste nytt

 • Killi med prestisjefylt seier

  Johanne Killi stakk av med seieren i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge. Killi ble eneste kvinne som fikk se 90-tallet, og vant med 90 blank. Tess Ledeux tok andreplassen med 89 poeng, mens Sarah Höfflin fra Sveits ble nummer tre med 84, skriver NTB.

  Killi
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Zucca sikret seieren på overtid

  Mats Zuccarello tok saken i egne hender på overtid og sørget for en 3-2-seier over Boston Bruins. Zuccarello scoret sitt åttende mål for sesongen da han avgjorde kampen 1.56 minutter inn i overtiden, skriver NTB.

  Zucc
  Foto: Michael Dwyer / AP
 • Bråten ble tredjemann i USA

  Øystein Bråten hevet seg fra kvalifiseringen og slo til med tredjeplass i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge.

  Øystein Bråten
  Foto: Norfreeski

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner