19-åring tatt for motorjuks som første i verden

Sykkelsporten rystes av en hendelse under VM i sykkelkross: Belgiske Femke Van den Driessche (19) skal ha blitt tatt med en motor inne i sykkelen.

Femke Van den Driessche

MOTORISERT? Femke Van den Driessche rett før hun forsvant ut av rittet på lørdag. Bilde med tillatelse fra TV 2.

Foto: TV 2

Det har versert rykter om små motorer inni sykler i årevis. Nå ser det ut som den første rytteren er tatt.

Det belgiske sykkeltalentet Femke Van den Driessche lå på ellevteplass i U23-VM da hun forsvant ut av rittet. Ifølge flere belgiske medier undersøkte arrangøren sykkelen og fant ledninger inni. Ledningene ledet dem til en elektrisk motor.

Ifølge TV 2, som først omtalte saken i Norge, er det første gang i sykkelsporten at noen er blitt tatt for såkalt mekanisk juks.

Det internasjonale sykkelforbundet skriver i en pressemelding at de har lagt beslag på en sykkel på grunn av teknologiske hjelpemidler, og det belgiske sykkelforbundet bekrefter at det er snakk om 19 år gamle Femke Van den Driessche.

Treneren: – En skam

Van den Driessche var en av forhåndsfavorittene i rittet. Det belgiske sykkelmiljøet er i vantro, og ifølge Sporza var sykkelpresidenten oppløst i tårer.

– Jeg føler meg helt forferdelig. Dette er en skam, sier landslagstrener Rudy De Bie til avisa.

– Det virker som hun har lurt alt og alle, fortsetter han.

Hevder sykkelen ikke ble brukt

Utøveren selv har ikke kommentert saken, men faren sier til avisa De Standaard at noen fra støtteapparatet har montert motoren i sykkelen. Han avviser at den mye omtalte sykkelen ble brukt i selve rittet.

– Hvorfor skulle vi gjøre dette i et VM? spør han.

Det har i lang tid versert rykter om motorer inne i sykler. Det internasjonale sykkelforbundet har forsøkt å slå ned på jukset, men hadde inntil i dag ikke tatt en eneste syklist.

Ifølge Sporza har Det internasjonale sykkelforbundet innført nye testmetoder mot såkalt «mekanisk doping».

– Vi har tatt dette på alvor i årevis ved å sjekke sykler på forskjellige ritt. Vi har hørt ryktene, og vi vet at man kan kjøpe sånne sykler, sa en talsmann for forbundet til Cyclingnews i fjor.

Siste nytt

 • Jarstein unngjekk nedrykk

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin spelte 0-0 heime mot Köln og det poenget dei trengde for å unngå nedrykk frå Bundesliga.

  Jarstein er framleis ikkje fullt restituert etter korona-sjukdommen og var ikkje med i troppen, men heimelaget klarte halde bure reint utan 36-åringen på bana.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Aalesund lyktes i serieåpningen

  Kristoffer Ødemarksbakken og Sigurd Haugen sørget for to scoringer og tre poeng for AaFK i serieåpningen hjemme mot Bryne lørdag.

  Nysigneringen Ødemarksbakken scoret årets første mål i 1. divisjon på mesterlig vis like etter halvtimen spilt.

  Robert Undheim satte inn utligningen med pannebrasken minutter etterpå fra et godt plassert innlegg signert Bjarne Langeland.

  Men Aalesund slo tilbake. 20 minutter før slutt felte Hay Ødemarksbakken i feltet, og dommer pekte på straffemerket. Haugen satte ballen kontant i målet fra 11 meter.

  AaFK holdt igjen i sluttminuttene og kunne juble for sesongens første seier.

  Sigurd Haugen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Henriksen ute i ein månad

  Markus Henriksen fekk positive nyhende då resultatet frå MR-undersøkinga var klar. Han er venta tilbake på bana om ein snau månad.

  RBK-kapteinen skada seg i 4-0 sigeren over Viking onsdag.

  – Det var fantastiske nyhende å få. Eg frykta sjølvsagt det verste og er glad for at det ikkje var verre. No ser eg fram til å byrje med opptreninga og kome meg tilbake på bana så raskt som mogeleg, seier Henriksen sjølv til RBK.no.

  Markus Henriksen
  Foto: Johannes Børstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal