19-åring tatt for motorjuks som første i verden

Sykkelsporten rystes av en hendelse under VM i sykkelkross: Belgiske Femke Van den Driessche (19) skal ha blitt tatt med en motor inne i sykkelen.

Femke Van den Driessche

MOTORISERT? Femke Van den Driessche rett før hun forsvant ut av rittet på lørdag. Bilde med tillatelse fra TV 2.

Foto: TV 2

Det har versert rykter om små motorer inni sykler i årevis. Nå ser det ut som den første rytteren er tatt.

Det belgiske sykkeltalentet Femke Van den Driessche lå på ellevteplass i U23-VM da hun forsvant ut av rittet. Ifølge flere belgiske medier undersøkte arrangøren sykkelen og fant ledninger inni. Ledningene ledet dem til en elektrisk motor.

Ifølge TV 2, som først omtalte saken i Norge, er det første gang i sykkelsporten at noen er blitt tatt for såkalt mekanisk juks.

Det internasjonale sykkelforbundet skriver i en pressemelding at de har lagt beslag på en sykkel på grunn av teknologiske hjelpemidler, og det belgiske sykkelforbundet bekrefter at det er snakk om 19 år gamle Femke Van den Driessche.

Treneren: – En skam

Van den Driessche var en av forhåndsfavorittene i rittet. Det belgiske sykkelmiljøet er i vantro, og ifølge Sporza var sykkelpresidenten oppløst i tårer.

– Jeg føler meg helt forferdelig. Dette er en skam, sier landslagstrener Rudy De Bie til avisa.

– Det virker som hun har lurt alt og alle, fortsetter han.

Hevder sykkelen ikke ble brukt

Utøveren selv har ikke kommentert saken, men faren sier til avisa De Standaard at noen fra støtteapparatet har montert motoren i sykkelen. Han avviser at den mye omtalte sykkelen ble brukt i selve rittet.

– Hvorfor skulle vi gjøre dette i et VM? spør han.

Det har i lang tid versert rykter om motorer inne i sykler. Det internasjonale sykkelforbundet har forsøkt å slå ned på jukset, men hadde inntil i dag ikke tatt en eneste syklist.

Ifølge Sporza har Det internasjonale sykkelforbundet innført nye testmetoder mot såkalt «mekanisk doping».

– Vi har tatt dette på alvor i årevis ved å sjekke sykler på forskjellige ritt. Vi har hørt ryktene, og vi vet at man kan kjøpe sånne sykler, sa en talsmann for forbundet til Cyclingnews i fjor.

Siste nytt

 • Hovland heng framleis med i teten

  Viktor Hovland gjekk tredje runde i PGA-turneringa i Wentworth i England på to slag under par, og er åtte under par samanlagt før siste runde.

  Han hadde fem birdiar og tre bogeyar på runden. Då han var ferdig, låg han på delt niandeplass, men ikkje alle var ferdige.

  Jon Rahm leier med 16 under par, framfor Danny Willett med 14 og Justin Rose med 13.

  Viktor Hovland
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • – Bra tempotrening, sa vinnaren

  Weldu Negash Gebretsadik var suverent best på 10 km under Oslo Maraton og vann på tida 29.21.

  – Bra tempotrening, sa Gebretsadik til NRK etter målgang.

  32-åringen skal springe maraton under VM i friidrett som opnar i slutten av neste veke.

  Gebretsadik kom til Norge frå Eritrea som asylsøkjar, og blei oppdaga då han trena ved asylmottaket i Hurdal. Han blei norsk statsborgar i 2017 etter personleg å ha spurt statsminister Erna Solberg om det. I august i fjor fekk han løyve til å konkurrere for Norge.

  Weldu Negash Gebretsadik
  Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK
 • Landslagskeeperen er tilbake

  Landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand er friskmeldt og tilbake i mål for serieleder LSK Kvinner. Hun måtte forlate banen med skade mot Klepp sist helg, og stod over mot Trondheims/Ørn på onsdag.

  LSK Kvinner møter Sandviken i toppkamp klokka 17.00. Kampen kan du se på NRK1 og nrk.no.

  Fiskerstrand
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal