NRK Meny
Normal

19-åring tatt for motorjuks som første i verden

Sykkelsporten rystes av en hendelse under VM i sykkelkross: Belgiske Femke Van den Driessche (19) skal ha blitt tatt med en motor inne i sykkelen.

Femke Van den Driessche

MOTORISERT? Femke Van den Driessche rett før hun forsvant ut av rittet på lørdag. Bilde med tillatelse fra TV 2.

Foto: TV 2

Det har versert rykter om små motorer inni sykler i årevis. Nå ser det ut som den første rytteren er tatt.

Det belgiske sykkeltalentet Femke Van den Driessche lå på ellevteplass i U23-VM da hun forsvant ut av rittet. Ifølge flere belgiske medier undersøkte arrangøren sykkelen og fant ledninger inni. Ledningene ledet dem til en elektrisk motor.

Ifølge TV 2, som først omtalte saken i Norge, er det første gang i sykkelsporten at noen er blitt tatt for såkalt mekanisk juks.

Det internasjonale sykkelforbundet skriver i en pressemelding at de har lagt beslag på en sykkel på grunn av teknologiske hjelpemidler, og det belgiske sykkelforbundet bekrefter at det er snakk om 19 år gamle Femke Van den Driessche.

Treneren: – En skam

Van den Driessche var en av forhåndsfavorittene i rittet. Det belgiske sykkelmiljøet er i vantro, og ifølge Sporza var sykkelpresidenten oppløst i tårer.

– Jeg føler meg helt forferdelig. Dette er en skam, sier landslagstrener Rudy De Bie til avisa.

– Det virker som hun har lurt alt og alle, fortsetter han.

Hevder sykkelen ikke ble brukt

Utøveren selv har ikke kommentert saken, men faren sier til avisa De Standaard at noen fra støtteapparatet har montert motoren i sykkelen. Han avviser at den mye omtalte sykkelen ble brukt i selve rittet.

– Hvorfor skulle vi gjøre dette i et VM? spør han.

Det har i lang tid versert rykter om motorer inne i sykler. Det internasjonale sykkelforbundet har forsøkt å slå ned på jukset, men hadde inntil i dag ikke tatt en eneste syklist.

Ifølge Sporza har Det internasjonale sykkelforbundet innført nye testmetoder mot såkalt «mekanisk doping».

– Vi har tatt dette på alvor i årevis ved å sjekke sykler på forskjellige ritt. Vi har hørt ryktene, og vi vet at man kan kjøpe sånne sykler, sa en talsmann for forbundet til Cyclingnews i fjor.

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag