19-åring med sprintsensasjon: – Uforklarlig, det sjokkerer meg

Med tiden 10,75 leverte Sha’Carri Richardson (19) den raskeste 100-meteren i verden på to år. Men VM i Doha er ikke med i planene.

NCAA Outdoor Championships Athletics

BEST I VERDEN: 19 år gamle Sha’Carri Richardson er verdens nye sprintstjerne.

Foto: Eric Gay / AP

– Hele året har vært fantastisk, og uforklarlig. At jeg har klart å gjennomføre på denne måten, sjokkerer meg også, sa Sha’Carri Richardson til journalistene etter nattens bragd under det amerikanske studentmesterskapet i Texas, ifølge Letsrun.com.

Da hadde hun først vunnet 100-meteren på tiden 10,75. Det er ikke bare årsbeste i verden, men den raskeste hundremeteren siden Elaine Thompson løp på 10,71 i juni 2017.

Tiden er også ny rekord i det amerikanske studentmesterskapet og ikke minst ny juniorverdensrekord. Den gamle på 10,88 tilhørte østtyske Marlies Göhr og hadde stått siden 1977.

Tiden gjør henne også til den niende raskeste kvinnen på 100-meter gjennom tidene.

Og dagen var ikke over med 100-meteren.

Verdensrekord – igjen

Richardson skulle nemlig også ut og løpe 200-meter. Den tapte hun på målstreken for tre år eldre Angelerne Annelus. De ble klokket inn på henholdsvis 22,16 og 22,17 – de to raskeste tidene i verden denne sesongen.

Igjen ble det juniorverdensrekord.

Med tidene 10,75 og 22,17 på én og samme dag, gjennomførte 19-åringen ifølge hjemmesiden til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) den nest raskeste doblingen gjennom tidene. Bare legendariske Merlene Ottey har løpt begge de to sprintdistansene raskere på samme dag.

Ikke overraskende boblet 19-åringen over av entusiasme i møte med media etter løpene.

Spørsmålet om hun hadde trodd på 10,75, besvarte hun slik:

– Jeg tenker aldri på en bestemt tid jeg skal løpe på, for det blir bare en begrensning.

Og på spørsmål om hva som gledet mest, tiden eller seiere, sa hun:

– Begge deler, jeg kan ikke si hva som var mest gledelig.

VM ikke i planene

Det alle lurer på, er om hun nå avslutter studentkarrieren og blir proff, slik at hun for eksempel kan stille i Diamond League. Det kunne hun ikke svare på umiddelbart etter løpet.

Rådet fra NBC-ekspert Ato Boldon er imidlertid klart:

– Hun bør bli proff umiddelbart. Hun vil aldri bli verdt mer enn hun er nå, fastslo han.

Ifølge treneren hennes ved Louisiana State University, Dennis Shaver, er det ikke engang sikkert at hun sikter mot VM i Doha i år.

– Fokus har hele tiden vært å forberede henne til OL (i Tokyo neste år). VM i år, som kommer på det tidspunktet det gjør, er ikke noe vi har lagt planer for, og er sannsynligvis ikke noe vi kommer til å legge planer for, sa Shaver til Flotrack.org.

Årets VM i Qatar finner ikke sted før i månedsskiftet september/oktober av klimatiske årsaker.

Siste nytt

 • Berntsen forlenger med Viking

  Bjarne Berntsen har vært trener for Viking i tre perioder. Nå er han klar for to nye år som hovedtrener for Stavanger-laget. Det bekrefter klubben på egne nettsider.

  Bjarne Berntsen
  Foto: NRK
 • Svenske ble årets NHL-nykommer

  Svenske Elias Pettersson ble kåret til årets nykommer i NHL. 20-åringen fikk prisen etter en meget god sesong for Vancouver Canucks med 66 poeng på 71 kamper.

  Han er første svenske til å vinne prisen siden Gabriel Landeskog vant i 2011/12-sesongen.

  2019 NHL Awards
  Foto: Bruce Bennett / AFP
 • Messi-straffe gav Argentina håp

  Lionel Messi utlikna på straffe og gav Argentina 1-1 mot Paraguay i Copa America. Paraguay fekk også straffe mot slutten, men Argentina-keeper Franco Armani redda.

  Argentina har berre eitt poeng på to kampar, men kan gå vidare til kvartfinale med siger over Qatar i siste gruppekamp søndag.

  Messi scorer på straffe
  Foto: Natacha Pisarenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal