Hopp til innhold

18-åringen forbløffer og forundrer – ble tidenes yngste medaljevinner  

DOHA (NRK): Jaroslava Mahutsjykh (18) bryter barrierer i en fart som til og med overgår Jakob Ingebrigtsen.

4403e53a-4901-4833-b21d-5104451244ac

SENSASJON: 18 år gamle Jaroslava Mahutsjykh flyttet juniorverdensrekorden to ganger på vei mot sitt historiske VM-sølv.

Foto: Martin Meissner / Martin Meissner

Marija Lasitskene (26) skrev idrettshistorie da hun tok sitt tredje VM-gull på rad i høyde. Men det høydekonkurransen i Doha vil bli husket for, er at junioren Jaroslava Mahutsjykh presset storfavoritten til døra.

Bare en uke etter at hun fylte 18 år, ble det ukrainske supertalentet tidenes yngste VM-medaljevinner i en teknisk øvelse i friidrett.

– Jeg startet sesongen i Doha og vant Diamond League, og jeg avslutter sesongen med VM-sølv og to personlige rekorder. Jeg er veldig fornøyd, sier en overlykkelig Mahutsjykh til NRK med det ukrainske flagget over skuldrene.

GJENNOMBRUDD: Her hopper 18-åringen Jaroslava Mahutsjykh over 2,04. Hun presset storfavoritt Marija Lasitskene helt til døra i kvinnenes høydekonkurranse.

Bryter barrierer

Og sesongen hennes kan ikke beskrives som annet enn et eventyr:

  • 3. mai ble hun tidenes yngste vinner av et Diamond League-stevne, uansett gren, da hun vant på VM-stadion i Doha med høyden 1,96.
  • 30. juni ble hun tidenes yngste kvinne til å komme over to meter i høyde. Det skjedde under Diamond League-stevnet i Palo Alto.
  • 20. juli tok hun gull i junior-VM i Borås.
  • 30. september satte hun juniorverdensrekord to ganger (2,02 og 2,04) da hun altså ble tidenes yngste medaljevinner i en teknisk øvelse i VM.

– Det er imponerende, sier NRKs friidrettsekspert, som mener den ukrainske høydehopperens raske framgang er sammenlignbar med det Jakob Ingebrigtsen har gjort de siste årene.

– Helhjertet hver gang

– Jeg la først merke til henne sist vinter, da hun hoppet 1,99 innendørs. Det var diskusjoner om hun skulle hoppe innendørs-EM i Glasgow, men Ukraina har jo mange sterke høydehoppere, så hun ble ikke tatt ut, sier Rodal.

Man kan trygt si at hun har slått tilbake etter vrakingen. Og Rodal er meget imponert over måten Mahutsjykh kjempet seg igjennom VM-finalen på. For der gullvinner Lasitskene gikk over alle høyder i første forsøk, hadde Mahutsjykh flere riv – det første allerede på 1,89.

– Hun prøver helhjertet i hvert eneste hopp, er aggressiv i tilløpet og akselererer veldig bra i sluttfasen. Hun går virkelig for det, påpeker Rodal.

X03696

STRÅLTE AV LYKKE: Jaroslava Mahutsjykh forbløffet en hel friidrettsverden med sine hopp. Neste år går hun for gull i OL.

Foto: HANNAH MCKAY

Etter 2,02 var det klart at Mahutsjykh minst ville ta sølv. Samtidig var det klart at hun måtte hoppe høyere enn Latsitskene, som sto uten riv, om hun skulle ta gullet.

Lasitskene gikk også over 2,04 i første forsøk. Mahutsjykh rev på sine to første.

– Da gikk jeg til treneren og snakket med henne. Da jeg gikk ut for å gjøre det siste forsøket, trodde jeg på at jeg ville klare 2,04, sier hun.

Hoppet ikke for gullet

Hun smøg seg over med minst mulig margin. Og så valgte 18-åringen å ikke forsøke seg på høyere høyder. At hun ikke gikk for gullet, forundret mange TV-seere, som på Twitter ga uttrykk for at hun burde ha prøvd seg også på 2,06.

Men Vebjørn Rodal forstår det.

– Du kan si det er rart å ikke prøve. Men hun var veldig marginalt over 2,04, og skjønte nok at hun ikke hadde mer inne. Jeg tenker at hun nok var ekstremt lykkelig, sier han.

– I framtiden tror jeg at jeg får gullet, men nå er jeg veldig fornøyd med sølvmedaljen. Kanskje klarer jeg 2,06 i framtida. Nå skal jeg slappe av, og så forberede meg til Tokyo, sier hun til NRK.

– Kan du vinne OL neste år?

– Jeg vet ikke. Kanskje!

Siste nytt

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal