Hopp til innhold

Ski-ledelsen bremser juvelen Fossesholm – får kun gå ett verdenscuprenn i år

BEITOSTØLEN (NRK): Helene Marie Fossesholm nærmer seg den ypperste verdenseliten med stormskritt. Men 18-åringen får ikke gå verdenscup neste helg og skal kun gå på det øverste nivået én gang denne sesongen.

6qt_qgu-EIw

DELTE PALLEN: Stortalentet Helene Marie Fossesholm (t.h) greide å ta tredjeplassen bak skistjernene Heidi Weng og Therese Johaug.

Foto: terje pedersen

For Fossesholm imponerte alle. Therese Johaug er full av lovord. Det samme er trenere og de andre konkurrentene.

En ellers ganske blyg Fossesholm var også stolt av seg selv etter å ha klokket inn til en tredjeplass, bare ett minutt og 13 sekunder bak vinner Johaug på den ti kilometer lange intervallstarten i klassisk stil lørdag morgen.

Slik oppsummerer Fossesholm sin egen prestasjon:

– Hva skal man si. Jeg hadde en veldig bra dag. Jeg våknet på morgenen og hadde vondt i magen, jeg var nervøs og kjente at jeg hadde lyst til å gå fort på ski. Det var et vanskelig føre å gå klassisk på, men jeg følte at jeg klarte å få flyt i gåinga, så det var supergøy å gå.

Det skilte bare ti sekunder opp til Heidi Weng som ble nummer to. Sammenlignet med fjoråret er Fossesholm ett minutt nærmere Johaug i ren renntid.

Helene Marie Fosesholm på Beitostølen.

Helene Marie Fossesholm kom med et realt skremmeskudd under sesongåpningen på Beitostølen.

Går verdenscup én gang

Men etter konkurransen vakte Ole Morten Iversen oppsikt. Landslagstreneren sier han, Fossesholm og juniorlandslagstrerenen er enige om at talentet ikke går kommende verdenscuphelg i Ruka i Finland. 18-åringen har for mye skole på programmet.

Trener Iversen sier de har lagt en langtidsplan. I den planen er det kun verdenscup med 15 kilometer med skibytte på Lillehammer i desember som står huket av.

– Før jul blir det ikke mer verdenscup. Så får vi se om det er ledig og hun er med på en helg etter jul. Men det er så mye hun skal være med på selv. Så det handler først og fremst om Lillehammer.

Verdenscuphelgene i Holmenkollen og Drammen kunne vært aktuelle. Men da er det junior-VM. Juniormesterskapet prioriteres foran internasjonale konkurranser på elitenivå. Dersom Fossesholm skulle havne på pallen på Lillehammer, er det heller ikke aktuelt å sende henne på mer verdenscup, sier Iversen.

6bDj2Qjubzk

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her under et pressetreff på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det vet alle som kan sporten

Når NRK likevel spør om dette virkelig stemmer, svarer Iversen slik:

– At du ikke skjønner dét er en ting. Men vi som kjenner sporten ønsker å lage en plan for at hun kan bli verdens beste skiløper. Hvis hun ønsker det. Da er ikke det viktigste å gå flest mulig verdenscuprenn som 18- eller 19-åring, sier han, og fortsetter:

– Det vet alle som kan sporten. Spør du noen som ikke kan sporten, så kan de si noe annet, men det får de bare gjøre.

– Helt rått

Det ble riktignok ikke spennende i kampen om seieren. For Johaug var det ingenting å gjøre med for verken Weng eller Fossesholm. Allerede etter 2,2 kilometer med skigåing hadde skistjernen skaffet seg en stor luke ned til konkurrentene.

Den bare fortsatte å øke helt frem til mål. Johaug var selv godt fornøyd med svarene hun fikk før neste helgs møte med svenske, russiske og amerikanske løpere.

Men dagens spenning på damesiden sørget altså 18-åringen for. Også Norges største kvinnestjerne forstod at Fossesholm var den løperen som imponerte mest.

– Det er helt rått. Hun har tatt et nytt steg. Det er veldig artig å følge med på utviklingen hennes, sier Johaug.

31-åringen sier hun lenge har ventet på noe som dette.

– Vi trenger flere jenter som går fort på ski, og hun er en av dem som kommer nå, sier Johaug.

YgJvfsMCaV8

Therese Johaug er fortsatt dronningen av langrenn, men hun er glad for at det kommer opp nye løpere bak henne.

Foto: terje pedersen

– Ikke ordentlig gjennombrudd

Selv om hun i lang tid har blitt kalt et stortalent i langrenn, svarer Fossesholm slik på om rennet lørdag på Beitostølen var hennes virkelige gjennombrudd på seniornivå:

– Jeg føler ikke det er ordentlig gjennombrudd før man får stabilisert seg der oppe og gått mange bra renn.

– Jeg føler jeg fikk vist meg bra fram i dag, samtidig fikk jeg også vist meg bra fram i fjor. Det er ekstra gøy i år at jeg klarte målet mitt om å være mye nærmere Therese, det betyr mye. I fjor var jeg nesten et minutt lenger bak enn i år.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal