Ruud registrerte fiktiv golfrunde: – Mange har sikkert sett på det som juks

LIER (NRK): Casper Ruud fikk en dårlig start på sin golfkarriere torsdag. Det skjer et snaut år etter at han la inn en fiktiv golfrunde for å spille ned handikapet sitt.

Casper Ruud

OPPGITT: Casper Ruud var langt fra fornøyd med det han viste med sine 89 slag på runden på Holtsmark.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Man må bare le litt. Det er kanskje forventet, jeg er jo ikke noen golfspiller selv om jeg spiller mye golf og har mye glede av det. Jeg er ikke så veldig imponert over mitt eget spill, det tror jeg ikke noen annen her på anlegget er, sier Ruud til NRK.

Det ble langt fra noen drømmedebut som golfspiller under NM for Norges største tennisprofil. Etter å ha gått én runde lå Casper Ruud hele 25 slag bak ledende Jarand Ekeland Arnøy.

Allerede før turneringen hadde enkelte i golfmiljøet satt spørsmålstegn ved Ruuds deltakelse. Blant annet på grunn av en fiktiv golfrunde som ble registrert i fjor. Runden er blant annet diskutert på et forum hos golfsiden.no.

Casper Ruud

Casper Ruud fikk ikke ut sitt beste i sin debut i en golfturnering.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Gjorde det ikke for å jukse

Opptakten til NM har ført til diskusjoner i enkelte deler av golfmiljøet. Casper Ruud innrømmet på Eurosport tidligere i sommer at han hadde lagt inn en fiktiv runde i registreringssystemet for å få ned handikapet sitt.

Handikap i golf viser spillernes styrke. Systemet er til for at dårlige spillere (med høyt handikap) får tildelt et visst antall ekstra slag på golfrunden. På den måten kan folk med høyt handikap konkurrere mot bedre spillere uten at det er urettferdig.

Thomas Tollefsen, Casper Ruud og Peder Wittusen Sørensen

Ruud sammen med spillepartnerne Thomas Tollefsen og Peder Wittusen Sørensen.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Den fiktive runden til Ruud ble lagt inn i august i fjor slik at han skulle få et lavere handikap. Det var før korona, og dermed også før det ble aktuelt å spille noen golfturneringer for tennisstjernen. Runden er i ettertid strøket.

– Jeg kan helt fint si at det var feil. Mange har sikkert sett på det som juks. De må gjerne gjøre det, men jeg gjorde ikke det for å jukse. Det var nesten motsatt, sier Ruud.

Han hadde nemlig spilt mye golf uten å registrere rundene sine. Dermed hadde han for høyt handikap i forhold til nivået sitt når han spilte runder mot kompisene. Både teamet rundt Ruud og Norges golfforbund opplyser at tennisspilleren har registrert alle sine runder i år. Han har nå et handikap på 1,4, ifølge registreringssystemet. Dermed er han god nok til å delta i NM, også uten den fiktive runden.

– Vil ikke skje igjen

Golfforbundet gikk forrige uke ut og sa at de ville følge nøye med på spillere som de trodde jukset med handikapet. De har også snakket med Ruud om hans fiktive runde.

– Jeg gjorde ikke det for å jukse. Hvis jeg hadde villet det, hadde jeg ikke stått på norsk TV og fortalt detaljer om hvorfor jeg gjorde det. Det var bare for å få ned handikapet som var på 11–12. Så ble det helt feil. Kall meg gjerne en juksemaker, men det var ikke intensjonen. Det var helt klart en feil jeg ikke skulle gjort, og det vil ikke skje igjen.

– Tror du folk stusser over det når de ser hvordan du gjorde det i dag?

– Det kan de stusse over det hvis de vil. Jeg skal prøve å motbevise det i morgen med en bedre runde, smiler Ruud.

NRK har snakket med en rekke personer i golfmiljøet om den fiktive runden. De fleste svarer at dette ikke skulle vært gjort, men så lenge runden er slettet, er det ingen som reagerer nevneverdig på episoden.

Stor interesse

Ifølge Ruud selv var det nervene som spilte ham et puss fra start av NM-runden i strålende spilleforhold på Holtsmark i Lier.

– Det er jo min dårligste runde på en god stund. Det er litt annerledes å spille en golfturnering enn en hyggelig runde med gode kompiser. Det merket jeg i dag. Jeg var mer anspent og fikk ikke helt roen. Jeg fikk en grusom start, da ble det vanskelig å hente seg inn, forklarer Ruud selv.

Reitan

Kristoffer Reitan er god kompis av Casper Ruud, og mener det er helt naturlig at han ikke imponerte nevneverdig i golfdebuten.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Med Ruud fulgte også et stort presseoppbud. En av Norges golfproffer på europatouren, Kristoffer Reitan, setter pris på at kameraten er med og skaper bluss om mesterskapet.

– Utrolig kult. Du ser hvor mye media det er her, det er et stort pluss. Det hadde vært et stort NM uten ham, men det er ekstra stort nå, sier Reitan.

At Ruud lå sist etter sin første runde var som Reitan forventet.

– Det er fort gjort, jeg kjenner folk som har satsa og som har fått lignende score. Det er ikke noe skam, sier trønderen.

Eneste sjanse på 10–15 år

Casper Ruud

Ruud er vant til mer løping og bevegelse i ballen i sin normale idrett.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

På grunn av koronapandemien har Ruud, som vanligvis reiser verden rundt for å spille tennis, vært usedvanlig mye hjemme i Norge. Derfor ønsket 21-åringen å benytte muligheten til å prøve seg mot Norges beste golfere, med unntak av PGA-proffene.

– Normalt er jeg ikke hjemme en eneste uke på sommeren. I år var jeg hjemme hele sommeren. Det blir forhåpentlig min eneste sjanse de neste 10–15 årene. Jeg sa at jeg hadde lyst å spille noen turneringer nå når jeg var hjemme. Da er det NM som er størst, en litt hard start på golfturneringskarrieren min. Da vet jeg hvor nivået ligger, sier Ruud.

Ruud greide ikke cuten, til tross for at han forbedret seg kraftig på NMs andre dag. Med 22 over par var han et godt stykke unna å få spille videre, men unngikk sisteplassen. NM i golf fortsetter gjennom helgen, og etter dag to leder Jarand Ekeland Arnøy fra Fana.

Siste nytt

 • Tromsø fikk luke i 1.-divisjon

  Sakarias Opsahl ble matchvinner da Tromsø slo Åsane 1–0 borte i 1.-divisjon mandag. TIL hadde tre stolpetreff i kampen, men målet kom først etter 88 minutter.

  Ranheim tapte 1–2 mot Sandnes Ulf, og TIL har nå seks poengs luke til serietoer Ranheim.

  1.divisjonen i fotball 2020: Tromsø - Stjørdals-Blink 4-2.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Carlsen vant første finaledag

  Magnus Carlsen trengte omspill for å vinne første dag av finalen i Legends of Chess. I omspillet slo Carlsen russiske Jan Nepomnjasjtsjij i to strake partier, og han vant første dag 4–2.

  Carlsen hadde muligheten til å gå for seier med de hvite brikkene i parti fire, men valgte å spille en rask remis og sikte seg inn mot seier i omspillet. Det viste seg å være en klok avgjørelse.

  Dermed leder Carlsen 1-0 i finaleserien der de spiller best av tre kamper. Turneringen fortsetter med fire hurtigsjakkpartier tirsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Kråkenes / NRK
 • Kwarasey ferdig i Vålerenga

  Keeper Adam Larsen Kwarasey forlater Vålerenga med umiddelbar virkning. Vålerenga har valgt å satse på unge Kristoffer Klaesson og Kjetil Haug som første- og andrekeeper, og Kwarasey står med null minutter eliteseriefotball hittil i år.

  Vålerenga fotball
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal