Hopp til innhold

Ruud registrerte fiktiv golfrunde: – Mange har sikkert sett på det som juks

LIER (NRK): Casper Ruud fikk en dårlig start på sin golfkarriere torsdag. Det skjer et snaut år etter at han la inn en fiktiv golfrunde for å spille ned handikapet sitt.

Casper Ruud

OPPGITT: Casper Ruud var langt fra fornøyd med det han viste med sine 89 slag på runden på Holtsmark.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Man må bare le litt. Det er kanskje forventet, jeg er jo ikke noen golfspiller selv om jeg spiller mye golf og har mye glede av det. Jeg er ikke så veldig imponert over mitt eget spill, det tror jeg ikke noen annen her på anlegget er, sier Ruud til NRK.

Det ble langt fra noen drømmedebut som golfspiller under NM for Norges største tennisprofil. Etter å ha gått én runde lå Casper Ruud hele 25 slag bak ledende Jarand Ekeland Arnøy.

Allerede før turneringen hadde enkelte i golfmiljøet satt spørsmålstegn ved Ruuds deltakelse. Blant annet på grunn av en fiktiv golfrunde som ble registrert i fjor. Runden er blant annet diskutert på et forum hos golfsiden.no.

Casper Ruud

Casper Ruud fikk ikke ut sitt beste i sin debut i en golfturnering.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Gjorde det ikke for å jukse

Opptakten til NM har ført til diskusjoner i enkelte deler av golfmiljøet. Casper Ruud innrømmet på Eurosport tidligere i sommer at han hadde lagt inn en fiktiv runde i registreringssystemet for å få ned handikapet sitt.

Handikap i golf viser spillernes styrke. Systemet er til for at dårlige spillere (med høyt handikap) får tildelt et visst antall ekstra slag på golfrunden. På den måten kan folk med høyt handikap konkurrere mot bedre spillere uten at det er urettferdig.

Thomas Tollefsen, Casper Ruud og Peder Wittusen Sørensen

Ruud sammen med spillepartnerne Thomas Tollefsen og Peder Wittusen Sørensen.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

Den fiktive runden til Ruud ble lagt inn i august i fjor slik at han skulle få et lavere handikap. Det var før korona, og dermed også før det ble aktuelt å spille noen golfturneringer for tennisstjernen. Runden er i ettertid strøket.

– Jeg kan helt fint si at det var feil. Mange har sikkert sett på det som juks. De må gjerne gjøre det, men jeg gjorde ikke det for å jukse. Det var nesten motsatt, sier Ruud.

Han hadde nemlig spilt mye golf uten å registrere rundene sine. Dermed hadde han for høyt handikap i forhold til nivået sitt når han spilte runder mot kompisene. Både teamet rundt Ruud og Norges golfforbund opplyser at tennisspilleren har registrert alle sine runder i år. Han har nå et handikap på 1,4, ifølge registreringssystemet. Dermed er han god nok til å delta i NM, også uten den fiktive runden.

– Vil ikke skje igjen

Golfforbundet gikk forrige uke ut og sa at de ville følge nøye med på spillere som de trodde jukset med handikapet. De har også snakket med Ruud om hans fiktive runde.

– Jeg gjorde ikke det for å jukse. Hvis jeg hadde villet det, hadde jeg ikke stått på norsk TV og fortalt detaljer om hvorfor jeg gjorde det. Det var bare for å få ned handikapet som var på 11–12. Så ble det helt feil. Kall meg gjerne en juksemaker, men det var ikke intensjonen. Det var helt klart en feil jeg ikke skulle gjort, og det vil ikke skje igjen.

– Tror du folk stusser over det når de ser hvordan du gjorde det i dag?

– Det kan de stusse over det hvis de vil. Jeg skal prøve å motbevise det i morgen med en bedre runde, smiler Ruud.

NRK har snakket med en rekke personer i golfmiljøet om den fiktive runden. De fleste svarer at dette ikke skulle vært gjort, men så lenge runden er slettet, er det ingen som reagerer nevneverdig på episoden.

Stor interesse

Ifølge Ruud selv var det nervene som spilte ham et puss fra start av NM-runden i strålende spilleforhold på Holtsmark i Lier.

– Det er jo min dårligste runde på en god stund. Det er litt annerledes å spille en golfturnering enn en hyggelig runde med gode kompiser. Det merket jeg i dag. Jeg var mer anspent og fikk ikke helt roen. Jeg fikk en grusom start, da ble det vanskelig å hente seg inn, forklarer Ruud selv.

Reitan

Kristoffer Reitan er god kompis av Casper Ruud, og mener det er helt naturlig at han ikke imponerte nevneverdig i golfdebuten.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Med Ruud fulgte også et stort presseoppbud. En av Norges golfproffer på europatouren, Kristoffer Reitan, setter pris på at kameraten er med og skaper bluss om mesterskapet.

– Utrolig kult. Du ser hvor mye media det er her, det er et stort pluss. Det hadde vært et stort NM uten ham, men det er ekstra stort nå, sier Reitan.

At Ruud lå sist etter sin første runde var som Reitan forventet.

– Det er fort gjort, jeg kjenner folk som har satsa og som har fått lignende score. Det er ikke noe skam, sier trønderen.

Eneste sjanse på 10–15 år

Casper Ruud

Ruud er vant til mer løping og bevegelse i ballen i sin normale idrett.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

På grunn av koronapandemien har Ruud, som vanligvis reiser verden rundt for å spille tennis, vært usedvanlig mye hjemme i Norge. Derfor ønsket 21-åringen å benytte muligheten til å prøve seg mot Norges beste golfere, med unntak av PGA-proffene.

– Normalt er jeg ikke hjemme en eneste uke på sommeren. I år var jeg hjemme hele sommeren. Det blir forhåpentlig min eneste sjanse de neste 10–15 årene. Jeg sa at jeg hadde lyst å spille noen turneringer nå når jeg var hjemme. Da er det NM som er størst, en litt hard start på golfturneringskarrieren min. Da vet jeg hvor nivået ligger, sier Ruud.

Ruud greide ikke cuten, til tross for at han forbedret seg kraftig på NMs andre dag. Med 22 over par var han et godt stykke unna å få spille videre, men unngikk sisteplassen. NM i golf fortsetter gjennom helgen, og etter dag to leder Jarand Ekeland Arnøy fra Fana.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal