15 mål på seks kamper: Lewandowski avgjorde EM-dramaet

Selvfølgelig var det Robert Lewandowski som ble helten da Polen avgjorde EM-dramaet mot Irland. Nå har spissen et snitt på to og et halvt mål de siste seks kampene.

Robert Lewandowski

HELT IGJEN: Robert Lewandowski har en helt utrolig scoringsrekke de siste ukene. Mot Irland avgjorde han igjen med 2-1 målet og sendte Polen til EM.

Dramaet var satt på Stadion Norodowy i Warszawa før kampen. Begge lagene hadde samme poengsum i kampen om 2. omgang. Polen hadde bedre målforskjell og etter at det ble 1-1 i første kampen mellom de to lagene ville bare seier og et uavgjort resultat med 2-2 eller flere mål holde for Irland. Samtidig skulle Tyskland sikre EM-plassen hjemme mot Georgia.

Omdiskutert straffe

Polen tok først ledelsen etter at Krychowiak hadde banket ballen i mål etter det som så ut som et innøvd cornertrekk. Men da Shane Long fikk straffe etter at han hadde blitt sparket ned med et høyt spark opp i ansiktet fikk imidlertid Irland straffe bare minuttet senere. Det så imidlertid ut som forseelsen skjedde rett utenfor 16-meteren.

Jon Walters

ØYNET HÅP: Irland utlignet Polens tidlige ledelse på straffe og Jonathan Walters øynet håpet om EM-plass. Men Polen ble for sterke.

Men Jonathan Walters gjorde jobben fra krittmerket og det var balanse i Polen, selv om hjemmelaget også med dette resultatet ville gå videre på grunn av bedre målforskjell enn motstanderen.

Men det var den polske kraftspissen Robert Lewandowski som sikret EM-plassen i Polen.

Utrolig målsnitt

Etter 42 minutter stanget han inn ballen fra 10 meter omtrent like hardt som flere skyter. Dette var hans 15. mål på de siste seks kampene og betyr et helt utrolig målsnitt på 2,5 mål per kamp den siste tiden. Om ikke det var nok så var det også hans 13. mål på 10 kamper i kvalifiseringen og hans 33 landslagsmål totalt.

Det er ingen overdrivelse å si at Lewandowski er avgjørende for Polen og for Bayern München for dette er spissens målrekke de siste seks kampene:

Hyllet på stadion

Men fortsatt ville et irsk mål senke det polske håpet og 2. omgang ble en prøvelse for et ekstatisk publikum i Warzsawa.

Irland fikk sjansen de søkte ti minutter før full tid, men headingen traff ikke skikkelig og de siste minuttene styrte Lewandowski og Polen inn til EM-plass. Nå må Irland ut i play-off. Spillerne feiret vilt på stadion og fikk sin hyllest neddusjet av konfetti

Samtidig vant også Tyskland 2-1 etter at Georgia hadde utlignet Müllers ledermål, i starten av 2. omgang. Men innbytter Max Kruse sikret gruppeseieren for Tyskland etter at de regjerende verdensmesterne tapte i Dublin midt i uken.

• Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
  • Ruud møter serber i Madrid

Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

Miomir Kecmanovic
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

– Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)