NRK Meny
Normal

15 mål på seks kamper: Lewandowski avgjorde EM-dramaet

Selvfølgelig var det Robert Lewandowski som ble helten da Polen avgjorde EM-dramaet mot Irland. Nå har spissen et snitt på to og et halvt mål de siste seks kampene.

Robert Lewandowski

HELT IGJEN: Robert Lewandowski har en helt utrolig scoringsrekke de siste ukene. Mot Irland avgjorde han igjen med 2-1 målet og sendte Polen til EM.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Dramaet var satt på Stadion Norodowy i Warszawa før kampen. Begge lagene hadde samme poengsum i kampen om 2. omgang. Polen hadde bedre målforskjell og etter at det ble 1-1 i første kampen mellom de to lagene ville bare seier og et uavgjort resultat med 2-2 eller flere mål holde for Irland. Samtidig skulle Tyskland sikre EM-plassen hjemme mot Georgia.

Omdiskutert straffe

Polen tok først ledelsen etter at Krychowiak hadde banket ballen i mål etter det som så ut som et innøvd cornertrekk. Men da Shane Long fikk straffe etter at han hadde blitt sparket ned med et høyt spark opp i ansiktet fikk imidlertid Irland straffe bare minuttet senere. Det så imidlertid ut som forseelsen skjedde rett utenfor 16-meteren.

Jon Walters

ØYNET HÅP: Irland utlignet Polens tidlige ledelse på straffe og Jonathan Walters øynet håpet om EM-plass. Men Polen ble for sterke.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Men Jonathan Walters gjorde jobben fra krittmerket og det var balanse i Polen, selv om hjemmelaget også med dette resultatet ville gå videre på grunn av bedre målforskjell enn motstanderen.

Men det var den polske kraftspissen Robert Lewandowski som sikret EM-plassen i Polen.

Utrolig målsnitt

Etter 42 minutter stanget han inn ballen fra 10 meter omtrent like hardt som flere skyter. Dette var hans 15. mål på de siste seks kampene og betyr et helt utrolig målsnitt på 2,5 mål per kamp den siste tiden. Om ikke det var nok så var det også hans 13. mål på 10 kamper i kvalifiseringen og hans 33 landslagsmål totalt.

Det er ingen overdrivelse å si at Lewandowski er avgjørende for Polen og for Bayern München for dette er spissens målrekke de siste seks kampene:

22. september: 5 mål mot Wolfsburg

26. september: 2 mål mot Mainz

29. september: 3 mål mot Dinamo Zagreb

4. oktober: 2 mål mot Dortmund

8. oktober: 2 mål mot Skottland

11. oktober: 1 mål mot Irland

Hyllet på stadion

Men fortsatt ville et irsk mål senke det polske håpet og 2. omgang ble en prøvelse for et ekstatisk publikum i Warzsawa.

Irland fikk sjansen de søkte ti minutter før full tid, men headingen traff ikke skikkelig og de siste minuttene styrte Lewandowski og Polen inn til EM-plass. Nå må Irland ut i play-off. Spillerne feiret vilt på stadion og fikk sin hyllest neddusjet av konfetti

Samtidig vant også Tyskland 2-1 etter at Georgia hadde utlignet Müllers ledermål, i starten av 2. omgang. Men innbytter Max Kruse sikret gruppeseieren for Tyskland etter at de regjerende verdensmesterne tapte i Dublin midt i uken.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal