Hopp til innhold

12-åring i tårer etter rasistisk hets – leder kritisk til NFFs håndtering

Etter at hun rapporterte om en rasistisk hendelse i barnefotballen, etterlyser Vilde Mollestad Rislaa bedre samarbeid mellom klubbene og NFF for å bekjempe rasismen.

Vilde Mollestad Rislaa

SAVNER TETTERE SAMARBEID: Lederen for barnefotballen i Grorud IL, Vilde Mollestad Rislaa, ønsker tettere samarbeid med krets og forbund.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Vi reiste opp i vår felles buss og var klare for å spille årets nest siste seriekamp. Og når vi hadde spilt kampen så står en av spillerne igjen på banen og griner.

Slik begynner Rislaa når hun gjenforteller historien til NRK.

Rislaa er leder av barnefotballen i Grorud IL og forteller om en hendelse da laget hennes spilte bortekamp på Oslo vest, da hun så en av spillerne stå igjen gråtende på banen.

– Da går jeg bort til han og da får jeg vite at han er utsatt for rasistiske kommentarer underveis i kampen, forteller hun.

Motstanderlaget tok kontakt umiddelbart

I en kronikk i Dagsavisen fredag skriver hun om frustrasjonen som oppstod da de rapporterte hendelsen.

«De slenger dritt om hudfargen og religionen min, gjennom hele kampen. Hele tida.» gjengir Rislaa i kronikken.

Hendelsen ble rapportert til NFF Oslo og motstanderlaget. Sistnevnte tok umiddelbart kontakt.

– Klubben det gjelder kontaktet meg på sekundet den e-posten kom. Så håndteringen deres og oppfølgingen i ettertid fra den klubben har vært helt fantastisk, sier Rislaa.

Men kretsen hørte hun derimot lite fra.

– Jeg har ikke hørt noe fra NFF Oslo annet enn e-post. Og det har da vært min rapport og motstanderens svar på rapporten som har vært dialog der.

NRK har tidligere omtalt de to 19-åringene som har blitt utsatt for rasistiske kommentarer på fotballbanen.

Ønsker et tettere samarbeid

Kursing og holdingsarbeid blant barn og unge er noe forbundet har jobbet med lenge. NFF har i flere år drevet verdiarbeid igjennom Fair Play-programmet, noe som er godt kjent i klubbene.

Men Rislaa etterspør likevel et tettere samarbeid mellom klubbene, NFF og kretsen.

– Jeg savner veiledning. Jeg savner oppfølging i form av en telefonsamtale eller det å tilby å komme ut til klubbene for å bistå i arbeidet, sier Rislaa.

– Og så savner jeg at de tilbyr det samme for dem som faktisk er på andre siden av den saken her. For hvordan håndterer du faktisk sånne saker? Det er ikke gitt at vi har ressurser eller kunnskapen til å faktisk ta tak i det på en god måte. Og det er heller ingen garanti for at det faktisk blir tatt tak i.

Les også: Bakenga langar ut mot «naive leiarar» - meiner det skjer rasisme i fotballen fleire gonger i veka

Når det gjelder saken om 12-åringen som ble utsatt for rasisme denne måneden, så forteller Alf Hansen, direktør for utvikling & aktivitet i NFF, at den ikke er avsluttet.

Alf Hansen

Direktør for utvikling & aktivitet i NFF, Alf Hansen.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Den er fortsatt til behandling. Men ut fra kretsens ståsted så er denne saken her håndtert så langt godt fra klubbene og det vil bli en vurdering om hva som blir sluttresultatet av den behandlingen.

Hansen kom ut fra et møte med Grorud, da han møtte pressen fredag. Han mener at klubbene har håndtert saken på en god måte selv.

– Det er klart det er ille at våre spillere, våre barn, skal bli utsatt for rasisme. Det er ikke greit, mener Hansen.

Han mener denne saken har blitt håndtert godt og at de har vært trygge på klubbenes arbeid, men han forstår Rislaa.

– Jeg forstår frustrasjonen. For det er klart man blir veldig berørt at spillere på et lag opplever en kamp på den måten, det skjønner jeg veldig godt. Det skal heller ikke aksepteres, det må adresses og det må løses. Vi har et stort ansvar, klubbene har et stort ansvar, foreldrene har et stort ansvar i at vi ikke skal se sånne ting, sier Hansen.

Blir tatt på alvor

Rislaa opplever at både NFF og NFF Oslo tar dette problemet på alvor og at de har måter å håndtere det på allerede. Likevel savner hun et tettere samarbeid.

– Det jeg setter spørsmålstegn ved og roper litt hjelp om er at kanskje vi skal ha noen andre metoder, forteller Rislaa.

– Kanskje vi skal være tettere på klubbene sånn at vi sørger for at både den utsatte eller de utsatte - og de som faktisk har utsatt de for det - blir godt ivaretatt og at vi jobber og setter i gang med verdiarbeid med en gang.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal