NRK Meny
Normal

NBA avlyser 100 kamper

Spillerne og eierne i NBA greide ikke finne en løsning på ligaens alvorlige arbeidskonflikt innen fristen mandag. Dermed blir de to første ukene av sesongen avlyst.

David Stern

NBA-sjef David Stern informerer om at de første to ukene av NBA-sesongen er avlyst.

Foto: David Karp / Ap

LeBron James

NBA har aldri vært så populært på verdensbasis som nå. Her er LeBron James i årets spektakulære sluttspillfinale.

Foto: David J. Phillip / Ap
Derek Fisher

Spillerforeningens president Derek Fisher har hatt et tøft år. Først røk Los Angeles Lakers ut av sluttspillet i kvartfinalen, så mistet han og spillerforeningen 100 kamper av sesongen.

Foto: David Karp / Ap

NBA-lockouten har vart i 102 dager, men inntil i natt hadde bare treningskamper blitt avlyst.

Nå er det utvilsomt alvor for både spillere, eiere og tilhengere.

– Vi håpet selvfølgelig at det ikke skulle komme til dette. Begge partene føler nok de har strukket seg langt, men uenighetene er så store at vi ikke greier å bli enige på dette tidspunktet, sa NBA-sjef David Stern til pressen etter et syv timer langt møte mellom partene i natt.

Kampene er ikke utsatt, men avlyst. For hver dag som går uten en ny arbeidsavtale, vil flere kamper stå i fare for å bli kansellert.

Hevder de går i minus

Kjernen i arbeidskonflikten er at eierne mener det ikke er lønnsomt å drive basketlag med dagens system.

Eierne nekter å offentliggjøre regnskapene sine, men det skal være snakk om at så mye som 23 av de 32 klubbene går i minus.

Spillerne har allerede gått med på å gå flere hakk ned i lønn, men ikke nok for eierne.

– Vi har vært mer enn imøtekommende og rettferdige i de diskusjonene vi har deltatt i. Derfor har vi sett at dette ville komme, og nå er vi der, sier Los Angeles Lakers-spiller Derek Fisher, president i spillerforeningen.

Les mer om uenighetene i lockouten i faktaboksen til høyre.

Ikke første gangen

Dette er første gangen en arbeidskonflikt har satt en stopper for NBA-kamper siden 1998/99-sesongen.

Den gang ble partene enige om en ny arbeidsavtale i starten av januar, og man rakk akkurat å gjennomføre 50 av de 82 rundene. Trolig vil siste frist for å redde stumpene av årets sesong være rundt 5-10. januar.

Mange frykter nå at partene trekker seg tilbake fra forhandlingene en stund.

I hockeyligaen NHL ble hele sesongen avlyst i 2004/05-sesongen. Begge arbeidskonfliktene fikk store konsekvenser for populariteten til de respektive idrettene.

– En del av planen

Spillerforeningen spekulerer i om eierne med vilje ikke vil inngå noen avtale før spillere begynner å merke at lønnsslippene uteblir.

– Jeg er overbevist om at dette bare er en del av planen, sier Billy Hunter, direktøren i spillerforeningen NBPA.

Eierne håper spillere med høyt forbruk kommer til å fire på kravene når de ikke får betalt.

Et stort antall spillere, blant annet superstjernen Kobe Bryant, har svart på dette ved å planlegge å ta seg betalt for å spille i Europa eller Kina under lockouten.

I tillegg forsøker spillerne å vise samhold på mikrobloggtjenesten Twitter. «Let us play,» skriver over hundre spillere under emneordet #standunited. Flere profilerte spillere presierer at det er snakk om en lockout fra eierne, ikke en spillerstreik.

– Virkelig lei meg for alle de ansatte i og rundt NBA-arenaer som mister jobben, skriver Phoenix Suns-veteran Steve Nash.

Avlysningene kommer meget ubeleilig for NBA, som ikke har hatt bedre seertall siden Michael Jordan la opp.

LeBron James

Det kan bli lenge til NBA-fans får se dette igjen.

Foto: POOL / Reuters

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal