Anmelder 10 av 23 klubber: – Risikerer to års fengsel

UDI anmelder nesten halvparten av hockeyklubbene i de to øverste divisjonene. De involverte risikerer lange fengselsstraffer.

Brooks

Brendan Brooks var en av spillerne Vålerenga brukte ulovlig i årets sesong.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Arild Humlen

Arild Humlen, advokat og ekspert på utlendingsrett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– De aktuelle spillerne risikerer ubetinget fengselsstraff opptil seks måneder. Strafferammene for dem som har stått for selve organiseringen med å benytte spillerne, kan være opp til to år for denne type tiltak, sier advokat Arild Humlen, ekspert på utlendingsrett.

Sist uke meldte NRK at UDI kommer til å anmelde flere ishockeyklubber i Norge. Det som følge av at de har benyttet spillere uten arbeidstillatelse.

Nå bekrefter UDI at 10 av 23 klubber i de to øverste ishockeyligaene anmeldes som følge av lovbruddet.

– Vi har gjennomgått informasjonen og tilbakemeldinger fra klubbene i disse ligaene og har endt opp med å anmelde ti klubber, sier Jonas Folmo, underdirektør i UDI.

Store bøter

Det kan også bety store bøter til de aktuelle klubbene.

– Det kan fort komme opp i flere 100.000 kroner-klassen ved benyttelse av arbeidskraft som ikke er tillatt, sier Arild Humlen, som legger til at UDI også kan utvise spillerne fra hele Schengen-området.

– Det kan være en veldig følbar reaksjon for idrettsutøvere som har en levevei i forskjellige klubber rundt omkring i Europa.

– Overraskende

Generalsekretær i ishockeyforbundet, Ottar Eide, mener ikke klubbene har gjort dette for egen vinnings skyld, men tror det har vært mye slurv rundt om i klubbene.

– De har vært litt lite bevisst når de har hatt utlendinger i klubben som krever oppholdstillatelse. De har ikke vært nøye nok i jobben som skulle vært gjort, sier Eide.

– Det er overraskende at det er så mange som er i den kategorien at de blir anmeldt. Det er ikke noe vi ønsker.

Arild Humlen mener sommel og uaktsomhet ikke en god nok grunn for å unngå straff.

– Jeg har jobbet med en rekke saker hvor det er blitt benyttet arbeidskraft som ikke er lovlig, og det er sjeldent de høres når unnskyldningen er sommel eller at man ikke har visst hva som foregår. Det er selvfølgelig slik at en arbeidsgiver må sette seg inn i det regelverket som gjelder. Det er en plikt og den er ubetinget. Hvis man ikke setter seg inn i reglene og ikke følger de fremgangsmåter som er pålagt, så utløser det en strafferettslig reaksjon, sier Humlen.

Vil ikke navngi klubber

Nå er det opp til politiet hvordan de vil forfølge anmeldelsen og hvilken eventuell straff klubbene vil få.

Spillerne som ble brukt ulovlig vil bli vurdert opp mot regelverket på utvisning.

UDI vil ikke navngi hvilke klubber som blir anmeldt, men det er tidligere blitt avdekket at Vålerenga, Rosenborg og Tønsberg har brukt spillere uten arbeidstillatelse.

Fredag bekreftet Lillehammer Ishockeyklubb at også de var anmeldt.

Styrelder Lars Tvete mener klubben har fulgt lovverket, og skylder på sen saksbehandling hos politiet.

– Interne rutiner for søknad om arbeids- og oppholdstillatelse er etter styrets oppfatning fulgt og søknader ble levert Lillehammer politikammer tidlig i august 2013 men da ikke innvilget før 1. oktober 2013, skriver Tveter i en pressemelding som ble lagt ut på klubbens hjemmeside.

Siste nytt

 • Supertalentet til spansk basket

  Harald Frey har herjet i den amerikanske college-basketen de siste årene. Nå har nordmannen skrevet under sin første profesjonelle kontrakt med den spanske klubben Oviedo Baloncesto, skriver han selv på Instagram.

  – Neste kapittel. Begeistret for å ha blitt en del av Oviedo-familien og signere min første proffkontrakt, skriver nordmannen.

 • Viktor Hovland likt med Tiger Woods

  Viktor Hovland falt ytterligere på resultatlista på dag tre i PGA-mesterskapet lørdag. Han deler 59.-plassen med golflegenden Tiger Woods. Før den avsluttende runden på Harding Park-banen i San Francisco i dag ligger Hovland to slag over par.

  Victor Hovland på PGA-turnering i San Fransisco lørdag 8.8.2020
  Foto: Sean M. Haffey / AFP / NTB Scanpix
 • Messi-magi da Barcelona gikk videre

  Da Barcelona og Napoli møttes i Italia endte det 1-1, men på spansk jord ble det vanskeligere for italienerne å få med seg et godt resultat.

  Lionel Messi scoret et kunstmål og skaffet en straffe da Barcelona vant 3-1 (4-2) og sikret en plass i semifinalen i Mesterligaen.

  Champions League - Round of 16 Second Leg - FC Barcelona v Napoli
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal