NRK Meny
Normal

Anmelder 10 av 23 klubber: – Risikerer to års fengsel

UDI anmelder nesten halvparten av hockeyklubbene i de to øverste divisjonene. De involverte risikerer lange fengselsstraffer.

Brooks

Brendan Brooks var en av spillerne Vålerenga brukte ulovlig i årets sesong.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Arild Humlen

Arild Humlen, advokat og ekspert på utlendingsrett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– De aktuelle spillerne risikerer ubetinget fengselsstraff opptil seks måneder. Strafferammene for dem som har stått for selve organiseringen med å benytte spillerne, kan være opp til to år for denne type tiltak, sier advokat Arild Humlen, ekspert på utlendingsrett.

Sist uke meldte NRK at UDI kommer til å anmelde flere ishockeyklubber i Norge. Det som følge av at de har benyttet spillere uten arbeidstillatelse.

Nå bekrefter UDI at 10 av 23 klubber i de to øverste ishockeyligaene anmeldes som følge av lovbruddet.

– Vi har gjennomgått informasjonen og tilbakemeldinger fra klubbene i disse ligaene og har endt opp med å anmelde ti klubber, sier Jonas Folmo, underdirektør i UDI.

Store bøter

Det kan også bety store bøter til de aktuelle klubbene.

– Det kan fort komme opp i flere 100.000 kroner-klassen ved benyttelse av arbeidskraft som ikke er tillatt, sier Arild Humlen, som legger til at UDI også kan utvise spillerne fra hele Schengen-området.

– Det kan være en veldig følbar reaksjon for idrettsutøvere som har en levevei i forskjellige klubber rundt omkring i Europa.

– Overraskende

Generalsekretær i ishockeyforbundet, Ottar Eide, mener ikke klubbene har gjort dette for egen vinnings skyld, men tror det har vært mye slurv rundt om i klubbene.

– De har vært litt lite bevisst når de har hatt utlendinger i klubben som krever oppholdstillatelse. De har ikke vært nøye nok i jobben som skulle vært gjort, sier Eide.

– Det er overraskende at det er så mange som er i den kategorien at de blir anmeldt. Det er ikke noe vi ønsker.

Arild Humlen mener sommel og uaktsomhet ikke en god nok grunn for å unngå straff.

– Jeg har jobbet med en rekke saker hvor det er blitt benyttet arbeidskraft som ikke er lovlig, og det er sjeldent de høres når unnskyldningen er sommel eller at man ikke har visst hva som foregår. Det er selvfølgelig slik at en arbeidsgiver må sette seg inn i det regelverket som gjelder. Det er en plikt og den er ubetinget. Hvis man ikke setter seg inn i reglene og ikke følger de fremgangsmåter som er pålagt, så utløser det en strafferettslig reaksjon, sier Humlen.

Vil ikke navngi klubber

Nå er det opp til politiet hvordan de vil forfølge anmeldelsen og hvilken eventuell straff klubbene vil få.

Spillerne som ble brukt ulovlig vil bli vurdert opp mot regelverket på utvisning.

UDI vil ikke navngi hvilke klubber som blir anmeldt, men det er tidligere blitt avdekket at Vålerenga, Rosenborg og Tønsberg har brukt spillere uten arbeidstillatelse.

Fredag bekreftet Lillehammer Ishockeyklubb at også de var anmeldt.

Styrelder Lars Tvete mener klubben har fulgt lovverket, og skylder på sen saksbehandling hos politiet.

– Interne rutiner for søknad om arbeids- og oppholdstillatelse er etter styrets oppfatning fulgt og søknader ble levert Lillehammer politikammer tidlig i august 2013 men da ikke innvilget før 1. oktober 2013, skriver Tveter i en pressemelding som ble lagt ut på klubbens hjemmeside.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag