Hopp til innhold

Klatrekongen Magnus (23) kan ta seks pull-ups med én finger

– De sier at bare én av 100.000 greier å ta pullups med én hånd. Jeg kan ta seks pull-ups med én finger, gliser sportsklatrer Magnus Midtbø.

Video 8a1ad80f-a11d-4c13-9cb6-d4a2e2eb25a9.jpg

I denne lille smakebiten på NRKs nye serie, Min Idrett, viser Magnus Midtbø hvor sterk man må være for å hevde seg i verdenstoppen i klatring.

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø i konkurranse.

Foto: Heiko Wilhelm / Mammut

De færreste vet det, men Norge har en klatrer i den ypperste verdenseliten: Magnus Midtbø, proffklatreren som får ekspertene til å gni seg i øynene i forundring.

Han kan ta seks pull-ups hengende i langfingeren. Om han får bruke hele hånda, kan han ta ti.

– Magnus klarer seks kropsshevinger med en finger. Det trodde jeg ikke var mulig. En av verdens aller beste klatrere greier ikke engang én eneste kroppsheving med hele hånda, sier professor i idrettsfysiologi og tidligere friidrettsutøver Jostein Hallén til NRK.

Hvis det er push-ups du foretrekker, slår Midtbø de fleste der og. 23-åringen kan ta 60 stykker på én arm.

– Er vel ikke vanlig, nei...

– Han er en av de aller sterkeste klatrerne i verden, sier landslagstrener i klatring, Stian Christoffersen, til NRK.

Det er ingen underdrivelse. Midtbø er en av verdens fire-fem beste klatrere, og i skinasjonen Norge er han totalt overlegen.

I verdenscup-konkurransen i Chamonix rett før VM i år leverte han tidenes norske klatreprestasjon og ble nummer tre. I NRK-serien følger vi Midtbø fram mot det som ble et meget spennende VM.

  • Se video: Magnus Midtbø i den nervepirrende VM-semifinalen.
Video Magnus (23) klamrer seg fast for å nå VM-finale

Magnus Midtbø må klamre seg fast for å nå VM-finalen i klatring.

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø søker tøffe klatrepartier, ikke nødvendigvis spektakulære høyder. Likevel hender det han er meget høyt over bakken.

Foto: Jorg Verhoeven / Privat
Magnus Midtbø

De færreste lar seg nok overraske over at fingre føles som kjøttkaker etter øvelser som denne.

Foto: NRK
Magnus Midtbø

Magnus Midtbø i konkurranse.

Foto: Heiko Wilhelm / Mammut
Magnus Midtbø

Helt siden han var liten har Magnus Midtbø klatret i alt han har kommet over. Nå reiser han rundt i Europa på jakt etter utfordringer.

Foto: NRK

Selv i forhold til de knallsterke konkurrentene i verdenstoppen har han fysikken som sin store forse.

– Dette er vel ikke vanlig, nei, sier han beskjedent til NRK, før han legger til:

– De sier at bare én av 100.000 greier å ta pullups med én hånd. Jeg kan ta seks pull-ups med én finger, gliser Midtbø.

– Fingre som ømme kjøttkaker

Sportsklatreren fra Bergen lever av og for å klatre - for Midtbø er klatring en livsstil. Men det er tøft å drive med klatretrening.

– Jeg trener mer enn de aller fleste. Jeg har drevet med sportsklatring i 13 år, og hver dag tar jeg i så hardt at fingrene mine kjennes som ømme kjøttkaker, sier han.

Midtbø har faktisk så grov hud etter all klatringen at han sliter med å komme gjennom sikkerhetskontrollen i USA.

– Det går en rød lampe med én gang de skal scanne fingrene mine. Jeg blir kalt inn på et rom og må gjennom en ekstra sjekk. De tror at jeg har prøvd å file bort fingeravtrykkene mine, sier Midtbø.

– Det er rett og slett ikke noe fingertrykk?

– Nei, det er ikke noe fingeravtrykk.

Har bikket 10.000 timer

Midtbø har bitt seg merke i teorien om at man må øve 10.000 timer for å bli virkelig god i noe. Ifølge 23-åringens egne beregninger har han akkurat bikket den magiske grensen.

– Litt av talentet mitt er at jeg tåler all denne harde treningen. Én ting er å ville trene hardt, men det er noe helt annet å tåle det. Det er mange i sportsklatring som skader fingre, albuer, håndledd og skuldre, men det har jeg unngått. Sånn sett har jeg vært heldig med kroppen min, den tåler mye mengdetrening, sier Midtbø.

Noen ganger kan han nesten være for sterk.

– Svakheten hans er faktisk at han er for sterk. Klatring er teknisk, og noen ganger gjør han det vanskeligere enn nødvendig rett og slett fordi han kan med den gode fysikken, sier landslagstrener Stian Christoffersen.

Video 16929030-c7e0-4eae-b6f0-7933eaa326f6.gif

Se hele den første episoden av Min Idrett her.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal