Hopp til innhold

Dette bør du vite om cricket

NRK sender de fire siste kampene av T20-VM i cricket. I denne artikkelen får du en rask innføring i regler og begreper i cricketsporten.

NRK har laget en animasjonsvideo som illustrerer hvordan reglene i cricket er.

VIDEO: Se NRKs cricketskole! Cricket er en av verdens største idretter, men sjelden omtalt i Norge. Denne uka skal NRK vise én gruppespillskamp, begge semifinalene og finalen i T20-VM som pågår i Bangladesh.

Den gjengse nordmann har liten kjennskap til cricket, til tross for at cricket er en av verdens største lagidretter.

Sporten har enorm utbredelse i Asia, Oseania og deler av Europa – spesielt i nasjoner som tidligere har vært britiske kolonier (India, Pakistan, Australia osv.).

Tirsdag møtes Vestindia (også kalt Karibia) og Pakistan til kamp om en plass i semifinalen i T20-VM.

  • Har du spørsmål eller meninger om cricket? Send inn ditt spørsmål på Twitter - merk meldingen med hashtagen #nrksport, og få spørsmålet besvart av NRKs eksperter direkte på TV!

Hva er Twenty20-cricket?

T20-VM, eller verdensmesterskapet i Twenty20-cricket, er en form for «lyn-cricket» der kampene gjerne ikke varer mer enn 3 timer. I tradisjonell cricket, såkalt test cricket, kan kampene vare i flere dager.

Forskjellen mellom lyncricket og test cricket er at hvert lag kun har 20 overs, altså 20 kastomganger, til å skaffe seg poeng. I test cricket har hvert lag 90 overs per dag kampen pågår (se full ordliste i faktaboks).

Batsmen i cricket

SLAGMANN: Slagmennene, eller batsmen, forsøker å slå ballen ut av banen og forhindre at ballen treffer de tre pinnene (wickets) bak ham.

Foto: SAEED KHAN / Afp

I Twenty20-cricket har hvert lag én omgang, eller inning, til å skaffe seg poeng. I vanlig cricket har hvert lag to innings, der hver inning altså varer mye lengre enn i T20-cricket.

Slik får man poeng

Når for eksempel India har inning, er det deres slagmenn, eller batsmen, som skal slå etter ballen for å få poeng.

Samtidig skal utelaget prøve å hindre laget i å ta poeng ved å kaste ballen på pinnene som gjemmer seg bak slagmennene, såkalte wickets, eller ved å fange batsmennenes slag i fast grep.

Innelaget får fra null til seks poeng (runs) per ball:

  • Seks poeng oppnås når ballen slås ut av banen uten at den har vært i bakken. En såkalt sekser.
  • Fire poeng oppnås når ballen går ut over sidelinjen, men har vært i bakken. En såkalt firer.
  • Ett til tre poeng oppnås ved først å treffe ballen, og deretter å løpe frem og tilbake mellom de to wickets-stilingene mens ballen er i spill ute på banen.

Hvordan vinne kampen?

Dersom kasteren, også kalt bowleren, fra utelaget klarer å kaste ballen i en av pinnene uten at batsman klarer å slå bort ballen, er batsman ute. Da må en ny batsman inn.

Bowler i cricket

KASTER: Kasterne, eller såkalte bowlere, forsøker å gi slagmennene vanskelige skruballer og helst treffe pinnene som gjemmer seg bak slagmennene. Bowlerne tar gjerne lang løpefart og har helt spesielle håndleddsteknikker for å gi ballene skru.

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

Hvert lag har 11 spillere, der to batsmen må være på banen til enhver tid. Så dersom utelaget klarer å slå ut 10 av motstanderlagets batsmen, er inningen, eller omgangen, ferdigspilt og poengsummen for innelaget blir stående.

Deretter bytter lagene plass før den andre inningen begynner. Det laget som har vært batsmen blir utespillere og bowlere, mens utelaget skal inn i midten og være batsmen.

  • Lyst på en enda fyldigere innføring i regelverket? Sjekk ut BBCs fyldige innføringssider her!

Cricket er først og fremst en kamp mellom kaster og slagmann. Kasteren prøver å slå ut slagmannen ved motsatt wickets-stilling på forskjellige måter, bl.a. ved å treffe wicketsene bak ham. Kasterne har utviklet en rekke ulike skruvarianter for å sette slagmennene på prøve.

Banen er oval og har gressdekke med et ca. 20 m langt midtfelt - pitch - hvor to rekker av tre wickets ("gjerde") står i hver ende.

T20-VM 2014 spilles i Bangladesh. Vestindia er regjerende mestere fra 2012.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

    Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

    Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

    Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

    Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

    Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Barcelona bøtelagt for rasistisk oppførsel blant supportere

    Det europeiske fotballforbundet har ilagt Barcelona en bot på i underkant av 300.000 kroner for rasistisk oppførsel fra supportere.

    Hendelsene skal ha skjedd under det første oppgjøret i kvartfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

    Barcelona har også fått forbud mot å selge billetter til egne supportere i neste bortekamp i en europeisk turnering.

    Barca tapte dobbeltoppgjøret mot PSG 4-6 sammenlagt etter at franskmennene vant tirsdagens returkamp i Catalonia 4-1.

    10. april opplyste Paris-politiet at de hadde avhørt to personer etter at det sirkulerte videoer i sosiale medier av en supporter som lagde apelyder og en annen som ga nazihilsener på Parc des Princes.

    I tillegg har også Barcelona også blitt ilagt en bot på i overkant av 80.000 norske kroner for fyrverkeri og hærverk. (NTB/NRK)

    Barcelona PSG
    Foto: Reuters
  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal