Hopp til innhold

Dag Erik Pedersen: - Hushovds antidoping-holdning har påvirket Europa

– Hushovds faste holdning mot doping har påvirket hele Europa, sier Dag Erik Pedersen.

Innspurt med kommentar

Dette husker Dag Erik Pedersen best fra Thor Hushovds karriere: VM-gullet fra Melbourne i 2010

Thor Hushovd kunngjorde fredag at han legger opp etter VM i september .

NRKs sykkelekspert trekker ikke bare fram Thor Hushovds store idrettslige prestasjoner når han skal se tilbake på de 15 årene Hushovd har vært i verdenstoppen i sykling. Han framhever også måten sørlendingen har framstått på i det offentlige rom.

– Han har også vært en fantastisk representant for norsk idrett generelt, og han har vært garantist for gode resultater, stødig form og godt humør. Og ikke minst har han hatt en briljant måte å opptre på. Han har vært et forbilde for veldig mange, sier Pedersen.

Han trekker også fram Hushovds faste og klare holdning mot doping i en idrett der dopingskandalene har vært mange og til dels store.

– Den holdningen har hatt stor påvirkning ute i Europa, sier Pedersen.

– Hushovd har aleine sørget for en enorm interesse omkring sykkelsporten her i Norge, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl berømmer også Thor Hushovd for det han har oppnådd i sin lange karriere.

– Han har hatt en enestående utvikling, fra temporytter og spurtspesialist til klassiskrytter og også en habil klatrer. Det er en helt fantastisk utvikling som Atle Kvålsvoll har vært arkitekten bak, skriver Stensbøl i en sms til NRK.no.

Stensbøl drar fram to opplevelser som er de største han har hatt med Hushovd.

– Den første var i 2006. Da var jeg til stede på Champs Elysées og så Thor vinne den prestisjefylte sisteetappen. Det var det største live-øyeblikket. Det andre så jeg på tv, det va da han ble verdensmester, sier Stensbøl.

Laster Twitter-innhold

Eriksen: – Hushovd er i ultraklassen

NRKs tildigere mangeårige sykkelkommentator Ove Eriksen plasserer Hushovd svært høyt i norsk idrettshistorie.

– Når vi tenker på at det har vært kåret verdensmestere på sykkel over hundre ganger, og vi har klart det to ganger – en kvinne og Thor som den eneste mannen – så er det klart at det rager veldig, veldig høyt.

– Han er utvilsomt Norges beste sykkelrytter gjennom tidene og jeg vil vel si han er i klasse med Jon Rønningen, som vant to OL-gull, og Vebjørn Rodals gull på 800 meter i OL – han er i ultraklassen blant norske idrettsmenn.

– Det er en epoke som er over

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen: - Dagen i dag er både vemodig og logisk

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Pedersen viser til det omfanget sykling har fått blant folk flest her hjemme siden Hushovd slo gjennom for 15 år siden.

– Det vi ser i dag med folk som sykler til jobben, som stiller opp i turritt og sykler Birkebeinerrittet – mye av det kan tilskrives Thor Hushovd. Han har skapt en stor interesse for sykkelsport, og jeg er overbevist om at hans drahjelp har hatt mye å bety for folkehelsa.

– Det er en epoke som er over nå, men sykkelinteressen kommer til å fortsette, tror Dag Erik Pedersen.

VM-gullet det største

– Hvilke enkelthendelser vil du trekke fram fra Hushovds karriere?

– Han har gitt oss mange høydepunkter, men jeg husker aller best VM-gullet på landevei i Melbourne i 2010. Da fikk jeg selv gleden av å kommentere det sammen med Ove Eriksen. Det var et magisk øyeblikk, og en drøm vi trodde var helt urealistisk. Det er det største jeg har opplevd noen gang, sier Dag Erik Pedersen.

Utenom det er det Tour de France som Hushovd har markert seg mest i.

– Nå setter nordmenn seg ned i sommervarmen og ser Tour de France. Slik var det ikke for 15 år siden. Da Thor begynte som proff, ante vi ikke at det skulle bli en framtidig Tour-stjerne, sier Pedersen om mannen med ti individuelle etappeseirer og to grønne trøyer i Tour de France.

Ove Eriksen

Ove Eriksen: - Hushovds betydning har vært kolossal

Foto: Falch, Knut / Scanpix

Ove Eriksen er enig i at VM-gullet topper alt.

– Det er klart at det er VM i Melbourne i 2010, da han ble verdensmester. Uten tvil den største prestasjonen i norsk sykkelsport gjennom tidene, så der er ikke lett å glemme.

– Vi hadde gitt opp

– Hvordan opplevde du det?

– Jeg kommenterte sammen med Dag Erik Pedersen, og vi hadde på en måte gitt opp at han skulle klare å bli mester den gangen. Men på slutten kom han tilbake, han var nok litt heldig, og vi visste at det var en spurt som passet Thor Hushovd perfekt. Det var litt svak motbakke, og det er jo hans favorittoppløp, og han mestret det fantastisk bra og ble vår første mannlige verdensmester på sykkel.

– Hvilke egenskaper er det Hushovd har som gjorde at han ble verdens beste mannlige sykkelrytter?

– Han viste ganske tidlig at han hadde et usedvanlig talent for idrett. Han kunne nok ha valgt skisporten og blitt langrennsløper, men han valgte sykkel. Allerede som junior var han en fremragende sykkelrytter, og han dominerte jo de aldersbestemte klassene hele veien.

– Som junior, også internasjonalt, var han veldig god. Han har en styrke og en taktisk evne som mange kan misunne ham, så han er den komplette sykkelrytter når man ser bort fra at han ikke klarer de lengste og bratteste bakkene.

– En vemodig og logisk dag

– Hva betyr det at han nå gir seg, Pedersen?

– Det er en vemodig dag, og samtidig en logisk dag, sier Dag Erik Pedersen.

– Hushovd er 36 år, og vi har jo visst at han var på slutten av karrieren. Sykling på toppnivå krever hundre prosent helse, det holder ikke med 90. Når Hushovds kropp ikke lenger svarer slik den skal, går det ikke lenger. Og ingen kjenner det tidspunktet bedre enn Thor selv.

– Jeg synes vi skal se tilbake, hylle en stor idrettsmann og en stor karriere, og se tilbake på fantastisk mange idrettshøydepunkte. Og så skal vi forstå at han velger å gi seg nå når han ikke lenger klarer å prestere på det aller øverste nivået lenger, sier Pedersen.

Det er Ove Eriksen enig i.

– Det er vemodig at Thor gir seg, men vi har sett det ligge i korten de aller siste sesongene. Det var riktig at han nå gir seg, det er kanskje ikke så mye mer å hente i den sterke kroppen hans. Han har gitt mye gjennom mange, mange år og vært til stor glede for norsk idrettspublikum.

– Det var greit, synes jeg, at han stopper nå. Vi ønsker å huske Thor som den store syklisten som alltid kan vinne.

– Hva har han betydd for sykkelsportens utbredelse i Norge?

– Det tror jeg har vært ganske enormt. Han har vært den som virkelig har gjort sykkelsport til allemannseie. Jeg tror han har betydd veldig mye både for terreng og landevei, og han har preget resultatlistene gjennom mange år og gjort Tour de France til en begivenhet som nordmenn ser fram til hvert år, for vi har alltid hatt tro på at Thor kan stikke av med etappeseirer.

– Jeg tror hans betydning har vært kolossal, sier Ove Eriksen.

Hylles av alle

Thor Hushovd blir hyllet over alt i timene etter at nyheten kom om at han gir seg.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde.Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal