Vil offentliggjøre dopingliste over tidligere Tour-ryttere

– De tre fremste i Tour de France i 1998 brukte alle bloddoping-preparatet EPO, hevder den franske avisa Le Monde. Onsdag kommer en liste der både disse og flere navn trolig blir offentliggjort.

Armstrong og Ullrich

Onsdag offentliggjøres en liste over flere ryttere som skal ha dopet seg i Tour de France i 1998-utgaven, blant dem Jan Ullrich (t. h). Også en tilsvarende liste fra 1999-utgaven av rittet kan bli offentliggjort, skriver franske medier.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Italieneren Marco Pantani vant touren det året, fulgt av Jan Ullrich fra Tyskland og amerikaneren Bobby Julich. Alle disse skal ha brukt EPO, hevder avisen.

Også franskmannen Laurent Jalabert avgav positiv urinprøve i 1998. Da det kom for en dag, valgte han å trekke seg fra kommentarjobben han skulle hatt. Tyske Erik Zabel, som vant den grønne trøya i 1998, skal også være på lista over dopere.

Etter det avisen vet kommer navnelista til å bli offentliggjort som en del av en fransk senatsrapport onsdag.

Skapte rabalder

Den franske senatskommisjonen har helt siden 2004 jobbet med å avdekke doping bakover i tid.

De har fått gjennomanalysert gamle prøver helt tilbake til 1998, og de har hentet inn edsbelagte vitneutsagn fra 84 personer tilknyttet sykkelmiljøet.

I mai i år skapte kommisjonen rabalder ved å true med å navngi alle de hadde funnet ut hadde dopet seg ved hjelp av EPO.

Kan ikke forsvare seg

Onsdag kommer rapporten selv om det er mange som ber om at navnene ikke må gjøres kjent. Marco Pantinis familie er blant dem. De vil ikke at Pantini skal trekkes inn i en slik diskusjon igjen. Italieneren døde i 2004.

– Man oppnår ingenting ved å offentliggjøre navn nå i forbindelse med noe som skjedde for lenge siden, heter det i en uttalelse fra familien.

De minner om at de ikke kan forsvare seg, ettersom dopingprøvene fra så langt tilbake nå er ødelagte.

Men ifølge Le Monde er det mye som tyder på at navnene likevel blir offentliggjort onsdag.

Forbund reagerer

Under årets Tour de France sendte De profesjonelle syklisters organisasjon (CPA) ut en pressemelding der de advarte mot å offentliggjøre listen, da de mener det vil være i strid med rytternes fundamentale rettigheter.

– CPA har skrevet et brev til advokatene i kommisjonen, og uttrykt bekymring for publisering fordi det vil skape seriøse og uopprettelige konsekvenser for de rytterne som nevnes med navn, en krenkelse av deres fundamentale rettigheter, heter det i skrivet.

Organisasjonen peker på at listen ikke er til å stole på da testene den baserer ser på ble utført for flere år siden, at den ikke er presis siden bare et fåtall ryttere ble testet, samt at en slik liste er en straff der rytterne ikke får muligheten til å forsvare seg.

Utsatt offentliggjøring

Rapporten skulle vært offentliggjort i forrige uke, men ble utsatt til den 100. utgaven av Tour de France var ferdig.

Tour de France i 1998 og Festina-skandalen er den historiske toppen når det gjelder sykkeldoping. En av Festina-lagets ledere ble tatt med store mengder dopingprodukter da han skulle inn i Frankrike. Det utløste politiaksjoner og dopingfunn også på TVM-laget.

Rytterne protesterte på politirazziaene, og gjennomførte en kollektiv gå-sakte-aksjon på 17. etappe. De spanske lagene trakk seg fra rittet.

Nå kommer trolig en liste med navn på ryttere som kommisjonen har funnet ut brukte EPO den gangen.

Le Monde skriver at også navnene på en tilsvarende liste fra 1999 også kan bli offentliggjort onsdag. Det var det året Lance Armstrong tok den første av sine sju strake Tour-seirer – seirer som han seinere er blitt fratatt.

Siste nytt

 • Gode Graham Hansen-nyheter

  Caroline Graham Hansen er på plass på Norges trening i Nice onsdag kveld. Hun fikk en leddbåndskade mot Sør-Korea, men deltar på oppvarmingen og leker seg med ball. – Hevelsen har gått veldig ned, og det er deilig. Jeg føler at jeg klarer å gå bra i dag, sa hun i møtet med pressen tidligere onsdag.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Tommy Barstein / NRK
 • Enrique slutter som Spanias trener

  Luis Enrique trekker seg som trener for Spania, melder det spanske fotballforbundet. Enrique forlot troppen rett i forkant av Malta-kampen i mars. Han hastet hjem, og pressen har omtalt saken både som en «prekær familiesituasjon» og «personlige utfordringer». Assistent Roberto Moreno overtar jobben.

  Spanias landslagstrener Luis Enrique
  Foto: Cristina Quicler / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal