Foran monsteretappene: Ekspertene setter pengene på Cadel Evans

Etter tirsdagens norsk-dominerte etappe i Tour de France setter flere og flere pengene sine på Cadel Evans som sammenlagtvinner.

Cadel Evans

Australske Cadel Evans seiler opp som større og større favoritt til sammenlagt-seieren i Touren

Foto: Christophe Ena / Ap

Nå følger nemlig tre uhyggelig tøffe etapper i Alpene, før Evans' spesialitet kommer: Tempoetappen på rittets nest siste dag.

Og ettersom Evans kontrollerte sine konkurrenter imponerende godt tirsdag og klatret til andreplass sammenlagt, blir australierens favorittstempel bare klarere og klarere.

For etter at Alberto Contador før Touren, og seinere Andy Schleck, har vært bookmakernes og bettingselskapeens favoritt, har det hele nå snudd. Nå er det Cadel Evans som står fram som den mest sannsynlige vinneren.

- Jeg hadde egentlig ikke trodd jeg skulle ta så mye på stigningene tirsdag, jeg hadde mer tro på utforkjøringen, sa Evans etter etappen der Thor Hushovd vant foran Edvald Boasson Hagen .

Hadde ikke hastverk

Contador streket under at han ikke hadde hastverk.

- Jeg tok meg tid til å se meg rundt for å vite hva som foregikk. Man må være forsiktig når det er så tett, sier australieren.

BMC-lagets manager Jim Ochowicz var en meget fornøyd mann etter tirsdagens etappe.

- Burde ikke vært lov

Andy Schleck

- En slik nedkjørsel som tirsdag burde vært ulovlig, sier en skuffet Andy Schleck

Foto: JOEL SAGET / Afp

- Vi visste at Contador kom til å angripe. Det gjorde han, og gav Cadel en glimrende anledning til å sette inn en kontring, sier han.

Tirsdagens taper ble Andy Schleck. Ham er det nå ingen som tror på, etter at han tapte mye tid til sine konkurrenter, og ligger over tre minutter bak. Han skyldte på den vanskelig utforkjøringen.

- Alle har familier hjemme. En etappe-avslutning som denne burde ikke vært lov, sa Andy Schleck.

Tre tøffe fjelletapper

Fem etapper gjenstår. Tre av dem er klatreetapper i Alpene med flere topper langt over 2000 meter, og med fredagens hårnål-stigning opp mot Alpe d'Huez som det spektakulære høydepunktet. Lørdag er det en individuell tempo.

Etter den er sammenlagt-triumfen avgjort, den avsluttende etappen inn mot Paris med målgang på Champs d'Elysées er en rein defilering, der bare poengrytterne kjemper om sine plasseringer.

Torsdag skal rytterne over 2744 meter høye Col Agnel, 2360 meter høye Col d'Izoard, og i mål i Galibier Serre-Chevalier, 2645 meter over havet. Fredag skal de over det 2556 meter høye Col du Galibiér før målgang i 1850 meter høye Alpe d'Huez.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ekspertene går for Evans

De fleste ekspertene NRK har snakket med, mener iallfall nå at det går mot seier for australieren Cadel Evans.

 • Birger Hungerholdt, Edvald Boasson Hagens manager: - Evans følger de andre gutta tilsynelatende lett på fjelletappene, og han kjører også bedre tempo enn de fleste.
 • Alexander Kristoff, BMC-syklist som Evans: - Jeg stoler på min lagkamerat.
 • Ove Eriksen, mangeårig sykkelkomentator i NRK: - Det ser lyst ut for Evans, hvis ikke sensasjonen skulle skje at Thomas Voeckler, som har ledertrøya nå, skulle klare å holde på den helt fram til Champs d'Elysées
 • Steffen Kjærgaard, sportssjef i Norges Cykleforbund: - Det er jevnt nå mellom Evans og Contador. Truer du meg til å sette pengene på noen nå, så tror jeg at jeg velger Cadel Evans.

Evans ligger bare 1.45 bak ledende Voeckler foran onsdagens 178 km lange fjelletappe fra Gap til Pinerolo. Han har fire sekunders ledelse på Fränk Schleck og 1.18 minutter på Andy Schleck. Contador ligger nesten to minutter bak Evans.

Men lederen heter fortsatt Thomas Voeckler. Han er 1.45 foran Evans.

Siste nytt

 • Berget kan ha avgjort gullstrid

  Jo Inge Berget stod for kampens einaste mål då Malmö vant 1–0 over Kalmar søndag. Bergets lag sikrar seriegullet dersom AIK og Elfsborg spelar uavgjort måndag.

  Serietoar Djurgården snubla heime mot Varberg tidlegare på dagen, og dermed kunne Malmö ta eit godt grep om ligatittelen med siger borte mot Kalmar.

  Det tok si tid, men i det 83. minutt kom vinnarmålet, signert Berget. Nordmannen fekk eit innlegg i boksen og var iskald i avslutningsaugneblinken. Ein flott touch og ei roleg avslutning med utsida av foten gjorde at Berget og Malmö kunne sleppe jubelen laus til slutt.

  – Det var godt å setje den. No har vi gjort vår del av jobben, så får vi sjå korleis det blir i morgon, sa Berget til Discovery Plus. Han starta på benken, men blei bytta inn vel halvvegs i 2. omgang.

  Jo Inge Berget
  Foto: Anders Bjuro/TT / AP
 • Tviberg sikret topp 10-plassering

  Maria Tviberg ble beste norske med en åttendeplass i slalåmrennet i Killington. Det er en tangering av hennes karrierebeste i slalåm.

  – Jeg var veldig, veldig nervøs. Jeg er veldig fornøyd og utrolig glad for at jeg kom til mål. Til syvende og siste er det den intensiteten jeg ønsker å kjøre med til mål, sa Tviberg til Viasports reporter.

  Seierskampen stod mellom Mikaela Shiffrin og Petra Vlhova. Sistnevnte ledet etter første omgang, men gjorde en enorm feil i andre og dermed gikk seieren til Shiffrin på hjemmebane.

  – Det var en skikkelig kamp i dag. Jeg kunne høre publikum på start og det var fantastisk, sa en tårevåt Shiffrin på Viasports sending, etter seieren som tydeligvis betydde mye.

  Kristin Lysdahl var beste norske etter den første omgangen, men dessverre for 25-åringen falt hun i andre omgang og kjørte ut. Thea Louise Stjernesund og Mina Fürst Holtmann havnet på henholdsvis nest siste og sisteplass av de som kom i mål.

  Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom
  Foto: TOM PENNINGTON / AFP
 • Dansk o-veteran legg opp

  Den danske orienteringsløparen Maja Alm legg opp, melder dansk orienteringsforbund.

  Ho er den mestvinnande danske o-løparen i historia med 23 internasjonale medaljar sidan ho debuterte internasjonalt for 14 år sidan. I 2015 tok ho tre VM-gull. Totalt har det blitt sju VM-gull.

  Dansk o-landslag med Maja Alm
  Foto: Remy Steinegger / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal