Foran monsteretappene: Ekspertene setter pengene på Cadel Evans

Etter tirsdagens norsk-dominerte etappe i Tour de France setter flere og flere pengene sine på Cadel Evans som sammenlagtvinner.

Cadel Evans

Australske Cadel Evans seiler opp som større og større favoritt til sammenlagt-seieren i Touren

Foto: Christophe Ena / Ap

Nå følger nemlig tre uhyggelig tøffe etapper i Alpene, før Evans' spesialitet kommer: Tempoetappen på rittets nest siste dag.

Og ettersom Evans kontrollerte sine konkurrenter imponerende godt tirsdag og klatret til andreplass sammenlagt, blir australierens favorittstempel bare klarere og klarere.

For etter at Alberto Contador før Touren, og seinere Andy Schleck, har vært bookmakernes og bettingselskapeens favoritt, har det hele nå snudd. Nå er det Cadel Evans som står fram som den mest sannsynlige vinneren.

- Jeg hadde egentlig ikke trodd jeg skulle ta så mye på stigningene tirsdag, jeg hadde mer tro på utforkjøringen, sa Evans etter etappen der Thor Hushovd vant foran Edvald Boasson Hagen .

Hadde ikke hastverk

Contador streket under at han ikke hadde hastverk.

- Jeg tok meg tid til å se meg rundt for å vite hva som foregikk. Man må være forsiktig når det er så tett, sier australieren.

BMC-lagets manager Jim Ochowicz var en meget fornøyd mann etter tirsdagens etappe.

- Burde ikke vært lov

Andy Schleck

- En slik nedkjørsel som tirsdag burde vært ulovlig, sier en skuffet Andy Schleck

Foto: JOEL SAGET / Afp

- Vi visste at Contador kom til å angripe. Det gjorde han, og gav Cadel en glimrende anledning til å sette inn en kontring, sier han.

Tirsdagens taper ble Andy Schleck. Ham er det nå ingen som tror på, etter at han tapte mye tid til sine konkurrenter, og ligger over tre minutter bak. Han skyldte på den vanskelig utforkjøringen.

- Alle har familier hjemme. En etappe-avslutning som denne burde ikke vært lov, sa Andy Schleck.

Tre tøffe fjelletapper

Fem etapper gjenstår. Tre av dem er klatreetapper i Alpene med flere topper langt over 2000 meter, og med fredagens hårnål-stigning opp mot Alpe d'Huez som det spektakulære høydepunktet. Lørdag er det en individuell tempo.

Etter den er sammenlagt-triumfen avgjort, den avsluttende etappen inn mot Paris med målgang på Champs d'Elysées er en rein defilering, der bare poengrytterne kjemper om sine plasseringer.

Torsdag skal rytterne over 2744 meter høye Col Agnel, 2360 meter høye Col d'Izoard, og i mål i Galibier Serre-Chevalier, 2645 meter over havet. Fredag skal de over det 2556 meter høye Col du Galibiér før målgang i 1850 meter høye Alpe d'Huez.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ekspertene går for Evans

De fleste ekspertene NRK har snakket med, mener iallfall nå at det går mot seier for australieren Cadel Evans.

 • Birger Hungerholdt, Edvald Boasson Hagens manager: - Evans følger de andre gutta tilsynelatende lett på fjelletappene, og han kjører også bedre tempo enn de fleste.
 • Alexander Kristoff, BMC-syklist som Evans: - Jeg stoler på min lagkamerat.
 • Ove Eriksen, mangeårig sykkelkomentator i NRK: - Det ser lyst ut for Evans, hvis ikke sensasjonen skulle skje at Thomas Voeckler, som har ledertrøya nå, skulle klare å holde på den helt fram til Champs d'Elysées
 • Steffen Kjærgaard, sportssjef i Norges Cykleforbund: - Det er jevnt nå mellom Evans og Contador. Truer du meg til å sette pengene på noen nå, så tror jeg at jeg velger Cadel Evans.

Evans ligger bare 1.45 bak ledende Voeckler foran onsdagens 178 km lange fjelletappe fra Gap til Pinerolo. Han har fire sekunders ledelse på Fränk Schleck og 1.18 minutter på Andy Schleck. Contador ligger nesten to minutter bak Evans.

Men lederen heter fortsatt Thomas Voeckler. Han er 1.45 foran Evans.

Siste nytt

 • Ronaldo slår tilbake mot kritikk

  Cristiano Ronaldo har den siste tiden fått kritikk om at han ikke gjør jobben sin i det defensive for Manchester United.

  Analyse viser at superstjernen er blant ligaens dårligste angrepsspillere når det gjelder å gå i press.

  Overfor Sky Sports fnyser portugiseren av kritikken.

  – Jeg vet når laget trenger min hjelp defensivt. Men min rolle i klubben er å vinne, å hjelpe laget vinne og score mål, sier han.

  Ronaldo mener det ikke er noe nytt at han får høre det.

  – Kritikk er alltid en del av gamet. Jeg er ikke bekymret for det. Og jeg ser det som en god ting å være ærlig. Hvis de bekymrer seg for meg eller de snakker om meg, er det fordi de kjenner potensialet og verdien jeg har i fotball fortsatt. Så det er bra, sier Ronaldo.

  Han kommer også med et eksempel:

  – Hvis du er den beste eleven på en skole, og spør den dårligste eleven om han liker den beste, kommer svaret til å være nei.

  United møter Liverpool på Old Trafford søndag klokken 17.30.

  rExygfqwgeM
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Støtter Glimts stadionplaner

  Bodø/Glimt herjet foran over 5000 tilskuere på et fullsatt Aspmyra i 6-1-seieren over Roma torsdag. Nå ønsker klubben ny storstue og støttes av byens ordfører.

  Bodø/Glimt ønsker seg ny bærekraftig stadion som står i stil med klubbens ambisjoner, som bare stiger og stiger. Ordføreren i Bodø, Ida Pinnerød (Ap), sier i et intervju med TV 2 at de har tro på at de kan få det til.

  – Jeg er ganske sikker på at bystyret blir enige om noe som er bra for Glimt når man finner et sted som fungerer godt. Vi har hatt flere samtaler med dem (Glimt) de siste ukene, så vi skal gjøre alt vi kan for å få gjort dette fort nok, sier Pinnerød.

  Hun presiserer imidlertid at finansieringen av stadion må Glimt stå for selv og ikke komme fra offentlige midler.

  Tj-AqR3mk1M
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Fire norske til finalen

  Etter den første omgangen av verdenscupåpningen i Sölden er det klart at fire av de norske storslalåmkvinnene skal kjøre finale lørdag klokken 13.10.

  Ragnhild Mowinckel og Maria Therese Tviberg ligger på foreløpig 13.-og 14.-plass, 1.42 og 1.46 bak ledende Lara Gut-Behrami.

  Thea Louise Stjernesund er klar for finale etter en 18.-plass, 1,77 bak lederen, det samme er Mina Fürst Holtmann som ligger på 21.-plass, 1.94 bak.

  Marte Monsen og Kristin Lysdahl kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

  Topp 3 etter første omgang:

  1: Lara Gut-Behrami
  2: Mikaela Shiffrin + 0.02
  3: Stephanie Brunner + 0.54

Sendeplan

Kl. Program Kanal