Hopp til innhold

- Petukhov kommer til å gå bananas i bakken

VM-løypa i sprint er som skapt for Aleksej Petukhov. Russeren med det enorme rykket kan bli svært farlig opp bakken mot Gratishaugen.

Petter Northug, Aleksej Petukhov og den lengste bakken i sprintløypa

Her er rykket nordmennene frykter: Aleksej Petukhov fyker forbi Petter Northug under lagsprinten i OL. VM-løypa åpner for et realt rykk på baksiden av Gratishaugen (til høyre).

- Petukhov var det ikke så mye å gjøre med.

Les siste oppdatering fra sprinten i bunnen av artikkel!

Anders Gløersens oppgitte kommentar etter sprinten i Rybinsk i år var forhåpentligvis ikke et varsel om hva som skal skje i VM på torsdag.

Russiske Petukhov klinket til og rykket ifra resten av verdenseliten opp en bakke mot slutten av løpet. Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen, to av Norges store gullhåp på torsdag, hadde ikke sjans til å følge.

Nettopp en slik bakke kan bli helt avgjørende også i Holmenkollen i torsdagens sprint.

Se rennet her klokken 13.30

Norges lag (prolog-startnummer i parantes): Petter Northug jr. (17), Eirik Brandsdal (21), Øystein Pettersen (22), Ola Vigen Hattestad (24) og Anders Gløersen (35).

Se Petukhovs svært imponerende sprintfinale i Rybinsk i starten av februar:

Video 4fb263e7-6879-4c6f-bcd5-863eef0c8808.jpg

Se Aleksej Petukhovs maktprestasjon i Rybinsk.

- Ingen følger ham i padling

Det er vanskelig å avansere mye på den svingete VM-stadion, og den som kommer først inn på oppløpet, har en meget god sjanse til å ta gull.

Derfor er det sentralt om noen greier å skaffe seg en luke opp bakken bak Gratishaugen, omtrent en tredjedel ut i løypa.

- Hvis vi skal se for oss en finale, kommer Pethukov til å gå bananas i den bakken (opp til Gratishaugen). Løypa er som laget for ham - ingen følger ham i padling. Men han må gjøre det tidlig, sier svenskenes norske sprinttrener Arild Monsen til NRK.

Se løypeprofiler og prøvekjør løypene med hjelmkamera eller scooterkamera her!

Bakken bak Gratishaugen

Denne bakken er sprintløypas hardeste. Utøverne når bakken bare en tredjedel ut i løypa, men det kan være mulig å holde en luke helt inn.

Foto: NRK

- Kan avgjøres tre steder

Forsker Øyvind Sandbakk ved NTNUs Senter for toppidrettsforskning har fulgt løperne, studert treningen og gransket VM-løypa.

Han mener sprinten kan avgjøres tre steder: Oppløpet, den siste svingen eller den lengste bakken.

- Vinneren bør være blant de 2-3 fremste før oppløpet. Og utøvere som er skikkelig gode i motbakker, bør avansere langt fram i feltet i den lange motbakken eller det lange, slake partiet før siste sving, sier Sandbakk til NRK, før også han påpeker at løypa passer Pethukov utmerket.

Les også: Northugs argeste konkurrenter

Les også: Bjørgens argeste konkurrenter

Gjorde det samme i OL

Om sprinten skulle blitt avgjort i en bakke relativt tidlig i løpet, er det ikke første gangen noe lignende skjer i et mesterskap.

I sprintfinalen i OL i Vancouver gikk Nikita Krjukov og Alexander Panzjinskij tidlig fra, og forfølgerne Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og Alexander Panzjinskij klarte aldri å tette luken.

- Får han med seg en annen russer, kan han knekke resten i den bakken. Men jeg regner med han sparer litt krutt også til den siste bakken inne på stadion, sier svenskenes sprinttrener Arild Monsen.

Les: Historien om kvinnesprint

Les: Historien om herresprint

Aleksej Petukhov

Aleksev Petukhov går i mål foran de norske gullhåpene Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen - med komfortabel margin.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

- Favoritt etter det rykket

Nå mener flere i langrennsmiljøet at Petukhov er den aller største favoritten til å ta VM-gull i herrenes første øvelse. Nettopp fordi han fort kan vise seg sterkest i kampen om å komme først inn på oppløpet.

- Det er i utgangspunktet to svært sterke russere, Morilov og Petukhov. Og det rykket Petukhov viste i Rybinsk, hvor han distanserte både Anders Gløersen og Ola Vigen Hattestad, gjør at jeg regner Petukhov som den aller største favoritten, sier NRKs kommentator Jann Post.

Post regner også Emil Jönsson som en het gullkandidat. Men i sin NRK-blogg spår han gull til russeren med det enorme padlerykket.

- Petukhov blir tøff å slå, skriver Post.

SISTE OPPDATERING:

Anders Gløersen gikk inn til nest beste tid i mennenes prolog i VM-sprinten i Holmenkollen torsdag. Svenske Jesper Modin var raskest. Modin var 0,24 sekund foran Gløersen i kvalifiseringen.

Martin Jager fra Sveits ble nummer tre. Eirik Brandsdal fulgte på sjetteplass, 2,32 sekunder bak Modin, mens tittelforsvarer Ola Vigen Hattestad fulgte på sjuendeplass (+2,63 sekunder).

Petter Northug hadde tiende beste tid. Avstanden opp til Modin var på 3,33 sekunder. Fire av fem nordmenn kvalifiserte seg fra prologen.

Øystein Pettersen fikk det ikke til å stemme. Han kom ikke blant de 30 beste og får dermed ikke gå kvartfinale.

Sprint, menn i OL og VM

Mesterskap

Gull

Nordmenn blant de seks beste

2001 Lahti, Finland:

Tor Arne Hetland

Tor Arne Hetland (gull), Håvard Solbakken (bronse)

2002 Salt Lake City, USA (OL):

Tor Arne Hetland

Tor Arne Hetland (gull), Trond Iversen (nr 6)

2003 Val di Fiemme, Italia

Thobias Fredriksson (Sverige)

Håvard Bjerkeli (sølv), Tor Arne Hetland (bronse)

2005 Oberstdorf, Tyskland:

Vassilij Rotsjev (Russland)

Tor Arne Hetland (sølv) Odd-Bjørn Hjelmeset (nr 5)

2006 Torino, Italia (OL)

Björn Lind (Sverige)

2007 Sapporo, Japan:

Jens Arne Svartedal

Jens Arne Svartedal (gull), Eldar Rønning (bronse)

2009 Liberec, Tsjekkia:

Ola Vigen Hattestad

Ola Vigen Hattestad (gull), Johan Kjølstad (sølv)

2010 Vancouver, Canada, (OL):

Nikita Krujukov (Russland)

Petter Northug (bronse), Ola Vigen Hattestad (nr 4)

2011 Oslo:

Marcus Hellner (Sverige)

Petter Northug (sølv), Ola Vigen Hattestad (nr 4)

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal