Hopp til innhold

- OL på Lillehammer er det største

OL på Lillehammer er det som kommentatorlegenden Jon Herwig Carlsen tenker på når han tenker tilbake på Bjørn Dæhlies karriere.

Jon Herwig Carlsen om Bjørn Dæhlie

Jon Herwig Carlsen har mange gode minner fra Bjørn Dæhlies karriere.

Foto: Scanpix

- OL på Lillehammer er det som først slår meg når jeg tenker på Bjørn Dæhlie, sier Jon Herwig Carlsen.

- Hvordan han presterte og stemningen som var i folkehavet på skistadion i 1994, var rett og slett enorm, sier Carlsen videre.

De aller fleste langrennsinteresserte vil nok i likhet med Carlsen tenker på Lillehammer når navnet til Bjørn Dæhlie kommer opp, men paradoksalt nok var OL på Lillehammer var de olympiske lekene hvor Dæhlie presterte dårligst som deltager.

Les: - Skal ta med gutta i mine mest spreke intervallbakker

Noe nytt

Sammen med makker Kjell Kristian Rike fulgte NRK-kommentatoren Dæhlie gjennom hele karrieren hans fra han tok sin første mesterskapsmedalje med gullet på 15 kilometer i Val di Fiemme, og til de siste medaljene i VM i Ramsau i 1999. Dermed fikk han også se en skiløper vokse seg fram til å bli den legenden han er som den mestvinnende vinterolympier i historien. Dæhlie representerte også noe nytt for det norske langrennspublikummet.

- Han representerte noe nytt i norsk langrenn i forhold til det man forventet fra langrennsløpere. Han var mye mer utadvent enn "trauste karer fra skogen", ikke det at det var noe galt med dem, men dette var noe helt nytt, sier Jon Herwig Carlsen.

Hva tror du om Bjørn Dæhlie comeback? Diskuter nederst i saken!

På rett vei

Dæhlies vei til å bli den folkekjære utøveren de fleste husker han som var heller ikke helt uten små feilskjær og Carlsen husker at de måtte komme med noen små hint til Dæhlie om hvordan man burde forholde seg til pressen.

- Jeg husker at han hadde en frisk stil, ja kanskje litt i friskeste laget og i overkant fleipete i intervjuer han stilte opp i rett etter at han slo igjennom. Men etter at vi fortalte han at langrennspublikummet forventet at man svarte skikkelig på spørsmål, ble det veldig bra, sier TV-kommentatoren.

Carlsen trekker linjene fra det vi ser av Petter Northug nå til det det han husker av Bjørn Dæhlie da han var aktiv.

- Vi ser litt det samme med Petter Northug, men han tar det jo enda lengre, sier Jon Herwig Carlsen.

Den folkekjære langrennsløperen måtte legge opp på grunn av en ryggskade i 2001, og har etter de bygget seg opp til å bli en betydelig aktør innen sportsstøy og eiendom.

Jann Post om Bjørn Dæhlie

Jann Post er mer usikker på hva det ligger i comebacket til Bjørn Dæhlie

Foto: Scanpix

- Den største

Jann Post tok over kommentator stafetten i langrenn etter Rike og Carlsen og har således ikke kommentert rennene til Bjørn Dæhlie, men han har likevel sterke minner fra karrieren hans og er spent på comebacket.

- Bjørn Dæhlie er for meg den største langrennsløperen gjennom tidene, og det at han begynner å røre på seg på langrennsski igjen er artig, sier Jann Post.

- Mitt sterkeste minne med Bjørn Dæhlie er da han stupte over mållinjen etter femmila i Nagano-OL i 1998, da beviste han at han kunne gå lange løp, sier Post videre.

Post er likevel ikke helt sikker på hvor alvorlig Bjørn Dæhlie nå er med et comeback i en alder av 43 år.

- Jeg vet ikke hva han vil med comebacket. Hvis han vil trener like mye som Thomas Alsgaard som trener 40-50 timer i måneden, er det spennende å se hvor god han kan bli. Jeg tror likevel ikke at gutta på landslaget behøver å skjelve i buksene, avslutter Jann Post.

Bjørn Dæhlie har som mosjonist de siste årene gjennomført flere av langdistanserennene i FIS-cupen, men de store resultatene har uteblitt for den "gamle" skikongen. Så spørs det hvor bra det blir i tiden som kommer.

Nett-TV: Se noen høydepunkter fra karrieren til Bjørn Dæhlie

Video Skihistoriens største

Bjørn Dæhlie - skihistoriens største

Hva tror du om Bjørn Dæhlies comeback? Diskuter!

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal