- OL på Lillehammer er det største

OL på Lillehammer er det som kommentatorlegenden Jon Herwig Carlsen tenker på når han tenker tilbake på Bjørn Dæhlies karriere.

Jon Herwig Carlsen om Bjørn Dæhlie

Jon Herwig Carlsen har mange gode minner fra Bjørn Dæhlies karriere.

Foto: Scanpix

- OL på Lillehammer er det som først slår meg når jeg tenker på Bjørn Dæhlie, sier Jon Herwig Carlsen.

- Hvordan han presterte og stemningen som var i folkehavet på skistadion i 1994, var rett og slett enorm, sier Carlsen videre.

De aller fleste langrennsinteresserte vil nok i likhet med Carlsen tenker på Lillehammer når navnet til Bjørn Dæhlie kommer opp, men paradoksalt nok var OL på Lillehammer var de olympiske lekene hvor Dæhlie presterte dårligst som deltager.

Les: - Skal ta med gutta i mine mest spreke intervallbakker

Noe nytt

Sammen med makker Kjell Kristian Rike fulgte NRK-kommentatoren Dæhlie gjennom hele karrieren hans fra han tok sin første mesterskapsmedalje med gullet på 15 kilometer i Val di Fiemme, og til de siste medaljene i VM i Ramsau i 1999. Dermed fikk han også se en skiløper vokse seg fram til å bli den legenden han er som den mestvinnende vinterolympier i historien. Dæhlie representerte også noe nytt for det norske langrennspublikummet.

- Han representerte noe nytt i norsk langrenn i forhold til det man forventet fra langrennsløpere. Han var mye mer utadvent enn "trauste karer fra skogen", ikke det at det var noe galt med dem, men dette var noe helt nytt, sier Jon Herwig Carlsen.

Hva tror du om Bjørn Dæhlie comeback? Diskuter nederst i saken!

På rett vei

Dæhlies vei til å bli den folkekjære utøveren de fleste husker han som var heller ikke helt uten små feilskjær og Carlsen husker at de måtte komme med noen små hint til Dæhlie om hvordan man burde forholde seg til pressen.

- Jeg husker at han hadde en frisk stil, ja kanskje litt i friskeste laget og i overkant fleipete i intervjuer han stilte opp i rett etter at han slo igjennom. Men etter at vi fortalte han at langrennspublikummet forventet at man svarte skikkelig på spørsmål, ble det veldig bra, sier TV-kommentatoren.

Carlsen trekker linjene fra det vi ser av Petter Northug nå til det det han husker av Bjørn Dæhlie da han var aktiv.

- Vi ser litt det samme med Petter Northug, men han tar det jo enda lengre, sier Jon Herwig Carlsen.

Den folkekjære langrennsløperen måtte legge opp på grunn av en ryggskade i 2001, og har etter de bygget seg opp til å bli en betydelig aktør innen sportsstøy og eiendom.

Jann Post om Bjørn Dæhlie

Jann Post er mer usikker på hva det ligger i comebacket til Bjørn Dæhlie

Foto: Scanpix

- Den største

Jann Post tok over kommentator stafetten i langrenn etter Rike og Carlsen og har således ikke kommentert rennene til Bjørn Dæhlie, men han har likevel sterke minner fra karrieren hans og er spent på comebacket.

- Bjørn Dæhlie er for meg den største langrennsløperen gjennom tidene, og det at han begynner å røre på seg på langrennsski igjen er artig, sier Jann Post.

- Mitt sterkeste minne med Bjørn Dæhlie er da han stupte over mållinjen etter femmila i Nagano-OL i 1998, da beviste han at han kunne gå lange løp, sier Post videre.

Post er likevel ikke helt sikker på hvor alvorlig Bjørn Dæhlie nå er med et comeback i en alder av 43 år.

- Jeg vet ikke hva han vil med comebacket. Hvis han vil trener like mye som Thomas Alsgaard som trener 40-50 timer i måneden, er det spennende å se hvor god han kan bli. Jeg tror likevel ikke at gutta på landslaget behøver å skjelve i buksene, avslutter Jann Post.

Bjørn Dæhlie har som mosjonist de siste årene gjennomført flere av langdistanserennene i FIS-cupen, men de store resultatene har uteblitt for den "gamle" skikongen. Så spørs det hvor bra det blir i tiden som kommer.

Nett-TV: Se noen høydepunkter fra karrieren til Bjørn Dæhlie

Video Skihistoriens største

Bjørn Dæhlie - skihistoriens største

Hva tror du om Bjørn Dæhlies comeback? Diskuter!

Siste nytt

 • Kroatia klar for EM-semifinale

  Kroatia er klar for semifinale i håndball-EM før de to siste kampene i hovedrunden. Lørdagens 25-24-seier over Tyskland sørget for det. Kroatia og Spania topper tabellen i gruppe I med full pott, seks poeng hver. De er fire foran de nærmeste rivalene, og ettersom kroatene har slått alle de tre lagene som teoretisk kan innhente dem er laget allerede klart for semifinale. (NTB)

  Austria Handball European Championship
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Hayden senket Chelsea på overtid

  Isaac Haydens scoring i fjerde overtidsminutt ga Newcastle 1-0-seier over Chelsea i Premier League lørdag og løsnet gjestenes grep om 4.-plassen.

  Tottenham avga poeng mot Watford tidligere lørdag, mens Manchester United møter tilsynelatende ustoppelige Liverpool søndag.

  Chelsea øynet dermed en mulighet til å stramme grepet om plasseringen som gir mesterligaspill. Frank Lampards menn maktet imidlertid aldri å bryte ned et hardt kjempende hjemmelag, og i stedet forsvant også det ene poenget da Hayden scoret 20 sekunder før tilleggstiden var ute.(NTB)

  Premier League - Newcastle United v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Vant sprintgull i ungdoms-OL

  Nikolai Holmboe tok en klar seier i mennenes langrenssprint i fri teknikk i ungdoms-OL i Lausanne lørdag. Sprint var den første langrennsøvelsen i lekene.

  17-åringen fra Bærums Verk og Hauger seiret foran svenskene Edvin Anger og Albin Åström. Han var best også i kvalifiseringen. Der var tvillingbroren Aleksander Holmboe nest best, men han nådde ikke opp i finalen og endte på sjetteplass.

  Nikolai Holmboe
  Foto: Joel Marklund for OIS / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal