Elofsson: - Han må tilbake til start

Den tidligere svenske langrennstjernen Per Elofsson mener at Petter Northug må tilbake til start hvis det viser seg at han nå er overtrent.

Per Elofsson om Petter Northug

Per Elofsson vet hva det vil si å være slått ut.

Foto: Scanpix/NRK

- Det viktigste for han i en slik situasjon er å slappe av og skjermes fra det maset som er rundt ham. Han må finne tilbake til start slik at han kan hente seg inn igjen. Først da er kroppen igjen klar for å trene, sier Per Elofsson til NRK.

Petter Northug måtte trekke seg fra helgens verdenscupåpning i Gällivare og det kan se ut som om pausen fra konkurranser kan bli lengre enn en vanlig forkjølelse skal tilsi. Det har blitt antydet at han er overtrent etter hardkjøret før sesongstarten.

Ødelagt av trening

Svensken som nå jobber som ekspertkommentator for svensk TV, opplevde selv at karrieren ble ødelagt etter at han trente for mye.

Han vant verdenscupen sammenlagt i 2001- og 2002-sesongen, og verdensmester tre ganger. 2004/2005-sesongen hans ble helt ødelagt, og da også oppkjøringen til OL i Torino ble ødelagt på grunn av problemer, bestemte han seg for å legge opp høsten 2005.

Elofsson kan lett kjenne seg igjen i den situasjonen Petter Northug kan være i nå.

- Jeg kjenner ikke Petter så godt, men etter det jeg har hørt har han kjørt veldig hardt på trening, noe som man trenger å gjøre som langrennløper, og trolig har han også gått litt over grensen, sier Elofsson.

- Det som er kritisk her er hvor lenge han har opplevd at han har kjent seg overtrent. Har dette bare vært i løpet av de siste par ukene, så er det ikke så alvorlig, men har han kjent seg trøtt og sliten siden i sommer så kan det ta lengre tid innen han henter seg inn igjen, sier han.

Blir lettere syk

Tidligere landslagstrener i langrenn, Svein Tore Samdal, nekter å tro at Petter Northug er overtrent. Han har aldri opplevd at en utøver har klart å trene for mye, og tror heller det her er snakk om at det har blitt for stor totalbelastning.

- Petter trener maks seks timer hver dag, og så handler det om hva man gjør resten av tiden, sier Samdal til NRK.

Elofsson har kjent dette på kroppen og kan forklare litt hva som skjer.

Per Elofsson

Per Elofsson da han offentliggjorde at han la opp i 2005

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / SCANPIX

- Den dag i dag kan ikke legene si hva som skjedde med meg. Det vi kan konstatere er jeg hadde en overbelastning på kroppen, og at jeg hadde en form av overtrening. I tillegg var det noe som skjedd med kroppen slik at den ikke tålte belastningen man utsetter seg som langrennsløper, sier han.

- Det er en ekstrem belastning på alle de systemene muskulatulært og nevrologisk som du aktiverer når du trener veldig hardt.

- Rent muskulært så henter man seg inn ganske raskt, men når man trener veldig hardt, så tar det lengre tid for de andre aktiveringssystemene henter seg inn igjen hvis de blir overbelastet. Man blir lettere syk og går rundt småforkjølet, man er rett og slett nedsatt fysisk, forklarer Elofsson.

Stort press

Elofsson ble sett på som frelseren for svensk herrelangrenn, og han opplevde derfor også mye av de samme som Northug blir utsatt for utenfor skisporet. Han tror også at denne belastning kan ha bidratt til at Northug nå er satt ut av spill.

- Det er også klart at det er ekstrem belastning på deg som individ i en individuell idrett om man slår igjennom og lykkes. Det man også må se på for disse utøverne er den totale belastningen, og ikke bare det treningsmessige, men også alt rundt om kring. Alt tar energi fra deg som aktiv, sier Elofsson.

- Kan det ha blitt for stort press på Northug?

- Jeg kjenner ikke Petter som person, men uansett hvor hardhudet man er som person, så tar man slike ting til seg. Og det gjelder da å håndtere det på best mulig måte, og å avskjerme seg fra det ytre presset, sier han.

- Trist om Petter ikke kommer til VM

Den tidligere svenske langrennesstjernen vil ikke anslå når han tror den norske stjernen er tilbake i toppform igjen, men håper at det er i god tid før VM i Holmenkollen.

- Det vil være veldig trist om Petter ikke er i form til VM. Alle vil jo se de beste utøverne og Petter er absolutt en av dem, avslutter Elofsson.

Siste nytt

 • Slik ser eliteserieplanen ut

  26. runde:

  Lørdag 28/11: Viking – Start, Brann, Aalesund.

  Søndag 29/11: Bodø/Glimt – Rosenborg, Kristiansund – Strømsgodset, Mjøndalen – Stabæk, Molde – Haugesund, Sandefjord – Odd, Vålerenga – Sarpsborg.

  27. runde:

  Onsdag 2/12: Sarpsborg – Kristiansund, Viking – Brann, Haugesund – Mjøndalen, Odd – Strømsgodset, Start – Bodø/Glimt, Aalesund – Sandefjord, Stabæk – Vålerenga.

  Søndag 13/12: Rosenborg – Molde.

  28. runde:

  Søndag 6/12: Strømsgodset – Haugesund, Brann – Sarpsborg, Bodø/Glimt – Stabæk, Kristiansund – Odd, Mjøndalen – Start, Sandefjord – Viking, Vålerenga – Rosenborg, Molde – Aalesund.

  29. runde:

  Onsdag 9/12: Haugesund – Bodø/Glimt, Sarpsborg – Sandefjord, Stabæk – Kristiansund, Start – Brann, Viking – Vålerenga, Aalesund – Strømsgodset.

  Torsdag 10/12: Rosenborg – Mjøndalen.

  Onsdag 16/12: Odd – Molde.

  30. runde:

  Lørdag 19/12: Bodø/Glimt – Viking, Brann – Odd, Kristiansund – Haugesund, Mjøndalen – Aalesund, Molde – Sarpsborg, Sandefjord – Rosenborg, Strømsgodset – Stabæk, Vålerenga – Start.

  Det vil også kome tilsvarande justeringar for 1. divisjon onsdag.

  Dei fleste av Molde sine kampar vil bli spelt i helgane, sidan laget er med i europaligaen.

 • Møter Brøndby i mesterligaen

  Vålerenga skal bryne seg på Brøndby i 16-delsfinalen i mesterligaen i fotball, mens LSK Kvinner må på en lang bortetur til Hviterussland for å møte FC Minsk.

  Det ble klart under Det europeiske fotballforbundets (Uefa) trekning tirsdag.

  Kampene spilles 9. og 10. desember med returkamp 15. og 16. desember. Finalen spilles i Göteborg i mai neste år.

  Sherida Spitse
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Store endringar i Eliteserien

  Tysdag blei kampplanen for dei siste serierundane i Eliteserien offentleggjort.

  Noregs fotballforbund har i samarbeid med Norsk Toppfotball, Fotball Media og Discovery Networks komme fram til ein plan som skal gjere det mogleg å gjennomføre alle kampane før jul.

  Det vil seie at:

  * Det vil bli ein strammare tidsplan med midtvekekampar

  * Stor fleksibilitet når det gjeld bruk av reservearena og haller

  * Tid til to dagar med trening etter karantene

  * Berre siste serierunde går samstundes mot normalt dei to siste

  * Tre netter mellom kvar kamp (tre netter på heimstad)

  – For Eliteserien flytter vi fram kampane og tar i bruk midtvekene framover. Det inneber midtvekekampar onsdag 2. og 9. desember med unntak av ein kamp torsdag 10. desember. Med dette er vi ferdig med nest siste serierunde 10. desember for dei fleste klubbane, seier leiar av konkurranseavdelinga Nils Fisketjønn.

  Siste serierunde vil bli spelt laurdag 19. desember.

  – I tillegg til at vi blir ferdig med fleire kampar noko tidlegare enn planlagt, opnar dette for å gjennomføre utsette kampar viss vi skulle vere så uheldig å få smitte inn i laga, seier Fisketjønn i pressemeldinga.

  Vidar Kjartasson.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal