Hopp til innhold

Elofsson: - Han må tilbake til start

Den tidligere svenske langrennstjernen Per Elofsson mener at Petter Northug må tilbake til start hvis det viser seg at han nå er overtrent.

Per Elofsson om Petter Northug

Per Elofsson vet hva det vil si å være slått ut.

Foto: Scanpix/NRK

- Det viktigste for han i en slik situasjon er å slappe av og skjermes fra det maset som er rundt ham. Han må finne tilbake til start slik at han kan hente seg inn igjen. Først da er kroppen igjen klar for å trene, sier Per Elofsson til NRK.

Petter Northug måtte trekke seg fra helgens verdenscupåpning i Gällivare og det kan se ut som om pausen fra konkurranser kan bli lengre enn en vanlig forkjølelse skal tilsi. Det har blitt antydet at han er overtrent etter hardkjøret før sesongstarten.

Ødelagt av trening

Svensken som nå jobber som ekspertkommentator for svensk TV, opplevde selv at karrieren ble ødelagt etter at han trente for mye.

Han vant verdenscupen sammenlagt i 2001- og 2002-sesongen, og verdensmester tre ganger. 2004/2005-sesongen hans ble helt ødelagt, og da også oppkjøringen til OL i Torino ble ødelagt på grunn av problemer, bestemte han seg for å legge opp høsten 2005.

Elofsson kan lett kjenne seg igjen i den situasjonen Petter Northug kan være i nå.

- Jeg kjenner ikke Petter så godt, men etter det jeg har hørt har han kjørt veldig hardt på trening, noe som man trenger å gjøre som langrennløper, og trolig har han også gått litt over grensen, sier Elofsson.

- Det som er kritisk her er hvor lenge han har opplevd at han har kjent seg overtrent. Har dette bare vært i løpet av de siste par ukene, så er det ikke så alvorlig, men har han kjent seg trøtt og sliten siden i sommer så kan det ta lengre tid innen han henter seg inn igjen, sier han.

Blir lettere syk

Tidligere landslagstrener i langrenn, Svein Tore Samdal, nekter å tro at Petter Northug er overtrent. Han har aldri opplevd at en utøver har klart å trene for mye, og tror heller det her er snakk om at det har blitt for stor totalbelastning.

- Petter trener maks seks timer hver dag, og så handler det om hva man gjør resten av tiden, sier Samdal til NRK.

Elofsson har kjent dette på kroppen og kan forklare litt hva som skjer.

Per Elofsson

Per Elofsson da han offentliggjorde at han la opp i 2005

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / SCANPIX

- Den dag i dag kan ikke legene si hva som skjedde med meg. Det vi kan konstatere er jeg hadde en overbelastning på kroppen, og at jeg hadde en form av overtrening. I tillegg var det noe som skjedd med kroppen slik at den ikke tålte belastningen man utsetter seg som langrennsløper, sier han.

- Det er en ekstrem belastning på alle de systemene muskulatulært og nevrologisk som du aktiverer når du trener veldig hardt.

- Rent muskulært så henter man seg inn ganske raskt, men når man trener veldig hardt, så tar det lengre tid for de andre aktiveringssystemene henter seg inn igjen hvis de blir overbelastet. Man blir lettere syk og går rundt småforkjølet, man er rett og slett nedsatt fysisk, forklarer Elofsson.

Stort press

Elofsson ble sett på som frelseren for svensk herrelangrenn, og han opplevde derfor også mye av de samme som Northug blir utsatt for utenfor skisporet. Han tror også at denne belastning kan ha bidratt til at Northug nå er satt ut av spill.

- Det er også klart at det er ekstrem belastning på deg som individ i en individuell idrett om man slår igjennom og lykkes. Det man også må se på for disse utøverne er den totale belastningen, og ikke bare det treningsmessige, men også alt rundt om kring. Alt tar energi fra deg som aktiv, sier Elofsson.

- Kan det ha blitt for stort press på Northug?

- Jeg kjenner ikke Petter som person, men uansett hvor hardhudet man er som person, så tar man slike ting til seg. Og det gjelder da å håndtere det på best mulig måte, og å avskjerme seg fra det ytre presset, sier han.

- Trist om Petter ikke kommer til VM

Den tidligere svenske langrennesstjernen vil ikke anslå når han tror den norske stjernen er tilbake i toppform igjen, men håper at det er i god tid før VM i Holmenkollen.

- Det vil være veldig trist om Petter ikke er i form til VM. Alle vil jo se de beste utøverne og Petter er absolutt en av dem, avslutter Elofsson.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal