- Smøreteamet vårt er for lite

I Norges gigantiske smøretrailer jobber det 14 mann under Tour de Ski, men likevel mener hovedtreneren det er for få. – Dette høres veldig merkelig ut, kontrer Dario Colognas norske trener.

Smøretrailer Oberhof

Norges gigantiske smøretrailer ruver uansett hvor den parkeres. Her står den i Oberhof.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

- På de beste løperne er vi underbemannet i forhold til de andre landene.

Kritikken går på smøreservicen en ener som Petter Northug får mellom tour-slagene. At landslaget og støtteapparatet rundt vår nasjonalidrett får kritikk, er ikke uvanlig.

Men nå kommer den innenfra. Det er nemlig Trond Nystad, hovedtrener for herrene, som hevder ting er galt fatt gjennom utsagnet over.

- Hvis det stemmer, er det noe fundamentalt galt med organiseringen, sier NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard.

«Bedritne ski»

Smørebua i touren

Det jobbes nesten døgnet rundt i Norges smøretrailer. Dette bildet er tatt dagen før Tour de Ski startet.

Foto: NRK

Petter Northug har ikke hatt optimale ski under Tour de Ski. Det er hevet over tvil. Både på torsdagens langløp og tirsdagens fem kilometer var det mange løpere med bedre ski enn VM-kongen.

Northug selv har ikke ønsket å skylde på andre enn seg selv, men landslagssjef Vidar Løfshus gikk i dagens VG ut og kalte en spade for en spade: Northug hadde «bedritne ski», var meldingen fra Løfshus.

Det har sin helt naturlige forklaring , ifølge herrelandslagets hovedtrener Trond Nystad.

- På etterskudd

Han er klinkende klar på at Northug ikke har like mange smørere som jobber for ham som konkurrenter som Lukas Bauer, Maurice Magnificat og Dario Cologna har.

- Vi er på etterskudd med antall folk som jobber for de beste hos oss, sier Nystad.

Artikkene fortsetter under videoen

Colognas trener: - Veldig merkelig

Video Aukland: - Merkelig

Aukland: - Merkelig

Under Tour de Ski har det norske landslaget med seg 14 mann i smøretraileren, skinorges stolteste asfaltgående flaggskip. Andre nasjoner har kastet lange blikk etter den ruvende doningen i årevis, men nå har altså andre nasjoner passert Norge når det gjelder å serve enerne med optimal glid og feste.

Uttalelsene får Fredrik Aukland, Dario Colognas trener, til å stusse.

- Det er litt rart når de selv går ut og sier at de satser alt på at en nordmann skal vinne, sier han til NRK.

Aukland sier han har problemer med å forstå at et 14 mann sterkt smøreteam kan lide mot de beste.

- Det synes jeg høres veldig merkelig ut. Selv jobber jeg for en nasjon med en brøkdel av budsjettet til Norge, og likevel klarer vi å ha gode ski hver gang. Så synes jeg det høres veldig rart ut, sier han.

- En utendørsidrett

Trond Nystad

- Vi kan uansett aldri være hundre prosent sikre på at vi gjør rett, sier Knut Nystad

NRK.no var med smøresjef Knut Nystad, broren til landslagstrener Trond, inn i Norges smøretrailer dagen før Tour de Ski startet i romjulen. Da bedyret Knut at selv om man jobbet hardt og tok alle mulige forholdsregler, kunne man aldri være 100 prosent sikker på at man hadde full kontroll på føret. «Vi vet at vi vil drite oss ut» , sa han da, og la til at dette bare er et tidsspørsmål i smørebransjen.

- Vi hadde omtrent verdensrekord i skitesting før etappen, men dette er en utendørsidrett. Sånn er det, sa Knut Nystad til NRK.no etter torsdagens etappe fra Cortina til Toblach, der Dario Cologna reiste fra Northug.

Siste nytt

 • Støtter Tvedt

  Norges Svømmeforbund stiller seg bak Tom Tvedt i kampen for å få fortsette som president i Norges Idrettsforbund, melder NTB. Tvedt ble ikke innstilt på gjenvalg av valgkomiteen.

  Åpen time etter idrettsstyremøte i Norges Idrettsforbund.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Forfall fra syk Pedersen

  Isabelle Pedersen er blitt syk og stiller ikke på 100 meter hekk under Trond Mohn Games i Bergen onsdag kveld, bekrefter arrangøren overfor NRK. I løpet av det siste døgnet har dermed tre av stevnets største profiler forsvunnet fra startlistene. Heller ikke Jakob Ingbrigtsen eller Karoline Bjerkeli Grøvdal stiller til start.

  Isabelle Pedersen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Grøvdal utsetter sesongstarten

  Karoline Bjerkeli Grøvdal er fremdeles ikke hundre prosent skadefri, og sier til NRK at hun dropper Trond Mohn Games i Bergen. – Det går fremover med skaden og jeg er i god trening, men løper ikke i Bergen, sier hun. Planen er i utgangspunktet å løpe 5000 meter i Stockholm neste torsdag.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal