NRK Meny
Normal

- Smøreteamet vårt er for lite

I Norges gigantiske smøretrailer jobber det 14 mann under Tour de Ski, men likevel mener hovedtreneren det er for få. – Dette høres veldig merkelig ut, kontrer Dario Colognas norske trener.

Smøretrailer Oberhof

Norges gigantiske smøretrailer ruver uansett hvor den parkeres. Her står den i Oberhof.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

- På de beste løperne er vi underbemannet i forhold til de andre landene.

Kritikken går på smøreservicen en ener som Petter Northug får mellom tour-slagene. At landslaget og støtteapparatet rundt vår nasjonalidrett får kritikk, er ikke uvanlig.

Men nå kommer den innenfra. Det er nemlig Trond Nystad, hovedtrener for herrene, som hevder ting er galt fatt gjennom utsagnet over.

- Hvis det stemmer, er det noe fundamentalt galt med organiseringen, sier NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard.

«Bedritne ski»

Smørebua i touren

Det jobbes nesten døgnet rundt i Norges smøretrailer. Dette bildet er tatt dagen før Tour de Ski startet.

Foto: NRK

Petter Northug har ikke hatt optimale ski under Tour de Ski. Det er hevet over tvil. Både på torsdagens langløp og tirsdagens fem kilometer var det mange løpere med bedre ski enn VM-kongen.

Northug selv har ikke ønsket å skylde på andre enn seg selv, men landslagssjef Vidar Løfshus gikk i dagens VG ut og kalte en spade for en spade: Northug hadde «bedritne ski», var meldingen fra Løfshus.

Det har sin helt naturlige forklaring , ifølge herrelandslagets hovedtrener Trond Nystad.

- På etterskudd

Han er klinkende klar på at Northug ikke har like mange smørere som jobber for ham som konkurrenter som Lukas Bauer, Maurice Magnificat og Dario Cologna har.

- Vi er på etterskudd med antall folk som jobber for de beste hos oss, sier Nystad.

Artikkene fortsetter under videoen

Colognas trener: - Veldig merkelig

Video Aukland: - Merkelig

Aukland: - Merkelig

Under Tour de Ski har det norske landslaget med seg 14 mann i smøretraileren, skinorges stolteste asfaltgående flaggskip. Andre nasjoner har kastet lange blikk etter den ruvende doningen i årevis, men nå har altså andre nasjoner passert Norge når det gjelder å serve enerne med optimal glid og feste.

Uttalelsene får Fredrik Aukland, Dario Colognas trener, til å stusse.

- Det er litt rart når de selv går ut og sier at de satser alt på at en nordmann skal vinne, sier han til NRK.

Aukland sier han har problemer med å forstå at et 14 mann sterkt smøreteam kan lide mot de beste.

- Det synes jeg høres veldig merkelig ut. Selv jobber jeg for en nasjon med en brøkdel av budsjettet til Norge, og likevel klarer vi å ha gode ski hver gang. Så synes jeg det høres veldig rart ut, sier han.

- En utendørsidrett

Trond Nystad

- Vi kan uansett aldri være hundre prosent sikre på at vi gjør rett, sier Knut Nystad

NRK.no var med smøresjef Knut Nystad, broren til landslagstrener Trond, inn i Norges smøretrailer dagen før Tour de Ski startet i romjulen. Da bedyret Knut at selv om man jobbet hardt og tok alle mulige forholdsregler, kunne man aldri være 100 prosent sikker på at man hadde full kontroll på føret. «Vi vet at vi vil drite oss ut» , sa han da, og la til at dette bare er et tidsspørsmål i smørebransjen.

- Vi hadde omtrent verdensrekord i skitesting før etappen, men dette er en utendørsidrett. Sånn er det, sa Knut Nystad til NRK.no etter torsdagens etappe fra Cortina til Toblach, der Dario Cologna reiste fra Northug.

Siste nytt

 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Hjemmetap for Ødegaard og Thorsby

  Martin Ødegaard og Morten Thorsby fikk tillit fra start for Heerenveen hjemme mot Excelsior, men duoen maktet ikke å bidra til poeng. Det endte med 0-1-tap. Nicolai Næss var ubenyttet reserve for vertene, ifølge NTB.

  Ødegaard, Thorsby
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal