- Smøreteamet vårt er for lite

I Norges gigantiske smøretrailer jobber det 14 mann under Tour de Ski, men likevel mener hovedtreneren det er for få. – Dette høres veldig merkelig ut, kontrer Dario Colognas norske trener.

Smøretrailer Oberhof

Norges gigantiske smøretrailer ruver uansett hvor den parkeres. Her står den i Oberhof.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

- På de beste løperne er vi underbemannet i forhold til de andre landene.

Kritikken går på smøreservicen en ener som Petter Northug får mellom tour-slagene. At landslaget og støtteapparatet rundt vår nasjonalidrett får kritikk, er ikke uvanlig.

Men nå kommer den innenfra. Det er nemlig Trond Nystad, hovedtrener for herrene, som hevder ting er galt fatt gjennom utsagnet over.

- Hvis det stemmer, er det noe fundamentalt galt med organiseringen, sier NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard.

«Bedritne ski»

Smørebua i touren

Det jobbes nesten døgnet rundt i Norges smøretrailer. Dette bildet er tatt dagen før Tour de Ski startet.

Foto: NRK

Petter Northug har ikke hatt optimale ski under Tour de Ski. Det er hevet over tvil. Både på torsdagens langløp og tirsdagens fem kilometer var det mange løpere med bedre ski enn VM-kongen.

Northug selv har ikke ønsket å skylde på andre enn seg selv, men landslagssjef Vidar Løfshus gikk i dagens VG ut og kalte en spade for en spade: Northug hadde «bedritne ski», var meldingen fra Løfshus.

Det har sin helt naturlige forklaring , ifølge herrelandslagets hovedtrener Trond Nystad.

- På etterskudd

Han er klinkende klar på at Northug ikke har like mange smørere som jobber for ham som konkurrenter som Lukas Bauer, Maurice Magnificat og Dario Cologna har.

- Vi er på etterskudd med antall folk som jobber for de beste hos oss, sier Nystad.

Artikkene fortsetter under videoen

Colognas trener: - Veldig merkelig

Video Aukland: - Merkelig

Aukland: - Merkelig

Under Tour de Ski har det norske landslaget med seg 14 mann i smøretraileren, skinorges stolteste asfaltgående flaggskip. Andre nasjoner har kastet lange blikk etter den ruvende doningen i årevis, men nå har altså andre nasjoner passert Norge når det gjelder å serve enerne med optimal glid og feste.

Uttalelsene får Fredrik Aukland, Dario Colognas trener, til å stusse.

- Det er litt rart når de selv går ut og sier at de satser alt på at en nordmann skal vinne, sier han til NRK.

Aukland sier han har problemer med å forstå at et 14 mann sterkt smøreteam kan lide mot de beste.

- Det synes jeg høres veldig merkelig ut. Selv jobber jeg for en nasjon med en brøkdel av budsjettet til Norge, og likevel klarer vi å ha gode ski hver gang. Så synes jeg det høres veldig rart ut, sier han.

- En utendørsidrett

Trond Nystad

- Vi kan uansett aldri være hundre prosent sikre på at vi gjør rett, sier Knut Nystad

NRK.no var med smøresjef Knut Nystad, broren til landslagstrener Trond, inn i Norges smøretrailer dagen før Tour de Ski startet i romjulen. Da bedyret Knut at selv om man jobbet hardt og tok alle mulige forholdsregler, kunne man aldri være 100 prosent sikker på at man hadde full kontroll på føret. «Vi vet at vi vil drite oss ut» , sa han da, og la til at dette bare er et tidsspørsmål i smørebransjen.

- Vi hadde omtrent verdensrekord i skitesting før etappen, men dette er en utendørsidrett. Sånn er det, sa Knut Nystad til NRK.no etter torsdagens etappe fra Cortina til Toblach, der Dario Cologna reiste fra Northug.

Siste nytt

 • München vil ikke love tilskuere

  De lokale myndighetene i München kan ikke gi Uefa en garanti om at tribunene vil være åpne for publikum under sommerens EM-sluttspill i fotball.

  Mandag opplyste borgermester Dieter Reid at det i øyeblikket ikke kan gis noen løfter om at det blir tillatt med publikum på EM-kampene som etter planen skal arrangeres i byen.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) ønsker at det skal slippes inn supportere på alle kamper under sluttspillet som spilles i 12 ulike land.

  Vertsbyer, der det kan være fare for at tribunene stenges som følge av viruspandemien, kan miste retten til å være EM-arrangør.

  Tyskland skal etter planen spille alle sine gruppekamper i München. Hjemmebanen til Bayern München skal også brukes til en kvartfinale. Byens borgermester legger ikke skjul på at han håper å kunne gi grønt lys for publikum.

  – Men slik det ser ut fra dagens ståsted, kan det dessverre ikke utelukkes at ingen tilskuere vil få komme på kampene i juni som følge av virussituasjonen og tiltakene til helsemyndighetene i Bayern, sa han mandag.

  Fotball-EM 2020
  Foto: Michaela Rehle / Reuters
 • Ikke sluttspill for kvinner i år

  For andre året på rad utgår kvinnenes sluttspill. Planen var først å spille grunnserie med de ti lagene i Toppserien, og deretter ha sluttspill.

  Det skulle da være en mesterskapsliga for de fire beste lagene, og en kvalifiseringsliga for de resterende lagene i Toppserien samt de to beste i 1. divisjon. Resten av lagene i 1. divisjon skulle møtes i en opprykksliga. Men pandemien gjør altså at det ikke blir sluttspill i år.

  – Det er en krevende sesong med kortere periode for spill. Klubbene var veldig samstemte i år på å vente til neste sesong, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF til NRK.

  Toppserien skulle startet i mars, men nå planlegges det for seriestart 22. og 23. mai.

  – Det er veldig leit at vi ikke får gjennomført det nye formatet i år heller. Dette er en nyvinning vi knytter stor spenning til. Men slik situasjonen er nå har vi ikke noe valg. Vi ser uansett frem til en ny, spennende sesong i Europas jevneste liga, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

  Toppserien fotball 2020: Rosenborg - Vålerenga.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Første seier på over tre år

  Mark Cavendish spurtet ned Jasper Philipsen og vant den andre etappen av Tour of Turkey. Dermed tok briten sin første seier på over tre år, og viste takter av gammelt slag.

  35-åringen som står med blant annet 30 etappeseire i Tour de France, har slitt de siste årene med sykdom og skade, og hans forrige seier kom under etapperittet Dubai Tour i februar i 2018.

  Før sesongen signerte han for det belgiske laget Deceuninck-Quick Step, laget han syklet for i perioden fra 2013 til og med 2015.

  Også det norske profflaget Uno-X Pro Cycling er med i det tyrkiske etapperittet. Kristoffer Halvorsen ble nummer to på søndagens åpningsetappe, og Søren Wærenskjold passerte som nummer ti over målstreken på mandagens etappe.

  Cavendish
  Foto: David Stockman / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal