NRK Meny
Normal

Mener norsk dominans truer langrennsidretten

Dario Colognas norske trener, Fredrik Aukland, er ikke i tvil: Internasjonal langrenn vil ikke overleve med kun norske profiler.

Bjørgen, Sundby, Northug, Johaug

Norge har dominert sesongstarten i langrenn. Bjørgen har vært utilnærmelig, Johnsrud Sundby vant i Gällivare, Northug vant i Kuusamo, mens Johaug har vært knallsterk.

Foto: NTB Scanpix

Fredrik Aukland

Fredrik Aukland mener langrennssporten trenger større mangfold blant stjernene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Magnar Dalen

Finland-trener Magnar Dalen er ikke fremmed for tanken om å begrense det norske støtteapparatet.

Foto: Antti Aimo-Koivisto / NTB scanpix
Trond Blindheim

Trond Blindheim frykter for skisportens appell i Europa.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Knut Nystad

Smøresjef Knut Nystad synes det blir helt feil å legge begrensninger på Norge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Hvis langrenn skal ha en internasjonal anerkjennelse i årene som kommer, må flere europeiske nasjoner, som Tyskland, ha løpere som vinner, sier Fredrik Aukland til NRK.

Forrige helg så han at Norge gjorde rent bord i Kuusamo.

Etter nok en norsk storeslem skrev Aftenposten at Det internasjonale skforbundet (FIS) nå vurderer å gjøre endringer for å minske forskjellen mellom nasjonene.

Resultatet kan bli at de store langrennsnasjonene, med Norge i spissen, blir tvunget til å ta med seg et mindre støtteapparat i konkurranse - slik tilfellet er i OL der hver nasjon får et begrenset antall akkrediteringer.

Har etterlyst regler

Aukland, som er personlig trener for sveitsiske Dario Cologna, har lenge etterlyst regler som begrenser ressursbruken per nasjon i verdenscupen.

– Dette viser at FIS forstår at de må ha med flere profiler for at internasjonal langrenn skal overleve, sier han.

Aukland viser til det pengesterke Formel 1-sirkuset der det i mange år har vært regler for hvor store støtteapparat førerne kan ha med seg i løp.

Frykter norsk dominans

Heller ikke Finlands norske langrennssjef, Magnar Dalen, er fremmed for tanken om å begrense støtteapparatene.

– Det er ikke urimelig at man setter en begrensing, slik det er i OL der IOC har tenkt at de store nasjonene ikke skal ha noe fordeler sammenlignet med små nasjonene, forteller Dalen, som lever i en verden med kun en brøkdel av ressursene til Norge.

Omdømmeekspert Trond Blindheim sier i et intervju med Aftenposten at han frykter den norske dominansen ødelegger interessen for langrenn i andre land.

Dalen vil imidlertid ikke svartmale situasjonen like mye som Blindheim. Han tror det alltid vil være et visst tilsig av internasjonale profiler.

– Før eller senere kommer det alltid et superindivid fra andre land. Folk må ikke gi opp, det gjør i hvert fall ikke jeg, sier han.

Vanskelige å konkurrere mot

Dalen understreker at Norge har et enestående landslagsmiljø som det har tatt lang tid å bygge opp, og at Norge antageligvis alltid vil være gode selv om de må reise på konkurranser med mindre støtteapparat.

– De norske damene er et resultat av store mengder trening og god oppfølging. Du må ha en gruppe individer som sammen satser og bringer hverandre oppover. Det har Norge, sier Dalen.

Aukland er enig.

– Norge gjør en enorm innsats. De har antageligvis den beste treningskulturen i verden og den er forplantet nedover i systemet til breddeidretten. Det gjør at Norge har et godt fundament, sier Aukland.

– Men Norge må huske at de er et rikt land og at de bruker mye ressurser på å utvikle sporten videre. Det gjør at det blir vanskeligere for andre land, der ikke langrenn er en så stor idrett, å konkurrere mot dem.

– Må være tillatt at vi gjør vårt beste

Aukland har selv merket hvor mye én stor profil har å si for langrennsinteressen i et land.

– Da jeg kom til sveitsisk langrenn i 2008 ble bare ett renn vist på tv. Etter at Dario ble stor ble det stadig vist mer. Nå sender sveitsisk TV like mye langrenn som NRK.

– Det viser at det hjelper å få noen i toppen. Det er viktig at flere nasjoner har stjerner, ikke bare Norge, sier Aukland.

Norges smøresjef, Knut Nystad, mener det blir helt feil å legge begrensinger på Norge på grunn av de gode resultatene i langrenn.

– Men vi vil dele på kunnskapen vi har. Det må likevel være tillatt at vi gjør vårt beste under konkurranse, sier han til NRK.

Smøresjefen innrømmer likevel at han har forståelse for debatten som har oppstått i kjølvannet av Norges dominans i langrennssporet.

– Men smøretraileren vi bruker er ikke luksus. Man må heller se på hvordan vi kan heve nivået i langrenn, påpeker han.

Siste nytt

 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Haugesund slo Godset

  Torbjorn Kallevåg scoret kampens eneste mål da Haugesund slo Strømsgodset hjemme søndag kveld. I Kristiansund ble det poengdeling etter 1-1 mot Bodø/Glimt.

  Eliteserien fotball 2018: FK Haugesund - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Fem mål på 33 minutter

  Det ble en svært målrik førsteomgang da Tromsø tok imot Sandefjord. Hjemmelagets første scoring kom etter sju minutter. Fem minutter før pause sto det 4-1 til Tromsø, noe som også ble sluttresultatet.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Sandefjord
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias