NRK Meny
Normal

Svenske eksperter: Norge blir knust uten superrekka

«Keeper Grotnes får en slitsom kveld», «Alt annet enn svensk seier vil være en gedigen overraskelse», «6-1 til Sverige». Svenske hockeyeksperter er ikke nådige før Norges møte med Tre Kronor i ishockey-VM.

Vikingstad, Zuccarello Aasen og Thoresen.

SAVNET: Uten disse tre spillerne er Norge sjanseløse mot Sverige, mener svenske ishockey-eksperter. Fra venstre: Tore Vikingstad, Patrick Thoresen og Mats Zuccarello Aasen. Bildet er fra Vancouver-OL.

Foto: HANS DERYK / REUTERS

Norge er svekket før åpningskampen mot Sverige i ishockey-VM til lørdag. Tore Vikingstad, Mats Zuccarrello Aasen og Patrick Thoresen er alle ute og erstattet av mindre erfarne spillere.

NRK.no har snakket med flere svenske ishockey-eksperter før åpningskampen og de er alle enige: Norge står foran en umulig oppgave uten sine tre stjerner.

Video: - De kan fort bli "breiale"

Video Tollefsen: De kan bli breiale

Tollefsen: - De kan bli breiale

– Et enormt tap

– Det er et enormt tap for Norge. De tre er Norges virkelige spydspisser, det er bare de som er gode nok til å avgjøre en kamp på egenhånd. Norge har fortsatt Spets (Lars-Erik) på laget, men han er ikke av samme kaliber, sier Aftonbladets ekspert, Mats Wennerholm, til NRK.no.

– Det blir veldig vanskelig for Norge å slå Sverige uten de spillerne, spår Expressen-ekspert Magnus Nyström.

 • Er du enig med svenske-ekspertene, eller tror du Norge kan overraske? Si din mening nederst i saken!

Den tidligere norske landslagstreneren, Leif Boork, mener Norge også har et keeperproblem.

– Målvaktspillet har vært Norges store problem i mange år. Pål Grotnes har blitt bedre og spilte et bra VM i fjor, men han mangler en dimensjon, sier Boork.

Grotnes fikk forøvrig en skade på fredagens trening, og er derfor usikker til kampen mot Sverige.

Leif Boork

Leif Boork var trener for det norske ishockeylandslaget fra 1997 - 2001. Her er han under en VM-kvalifiseringskamp i 2001.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mindre respekt

Norge mangler også spillere som Mats Trygg og kaptein Tommy Jacobsen i årets VM. I tillegg ble det fredag kjent at også Jonas Holøs er usikker foran Sverige-kampen fordi han sitter værfast i USA .

Dermed hviler det mye ansvar på skuldrene til spillere som Ole-Kristian Tollefsen, Anders Bastiansen og Marius Holtet. De to siste ble svenske mestere i ishockey med Färjestad for to uker siden.

– Marius Holtet har holdt et høyt nivå i svensk eliteserie, og sammen med Anders Bastiansen er han av høy internasjonal klasse. Deres og andre norske spilleres erfaring fra svensk eliteserie har ført til at det norske landslaget nå har større kunnskap om svensk spillestil enn tidligere. Samtidig tror jeg norske spillere nå har mindre respekt for svenske spillere, sier Boork.

Unge svenske spillere

Likevel skal ikke det norske laget kunne slå det svenske, ifølge ekspertene.

– Årets utgave av Tre Kronor er ungt, men det har et enormt potensiale. Magnus Pääjärvi og Mattias Tedenby er to unge spillere som kan få sine store gjennombrudd i dette mesterskapet, tror Nyström i Expressen.

Hans kollega i Aftonbladet er enig.

– Det er veldig mange unge spillere på laget, men ni av dem spiller i NHL. Det er et lag som kommer til å gå enkelt videre fra gruppen, men hvordan det går i sluttspillet blir mer spennende. Det er ikke det beste VM-laget Sverige har hatt, men det har potensiale til å vokse underveis i turneringen, sier Mats Wennerholm.

Og resultatet?

– 6-1 til Sverige. Det blir en slitsom kveld for keeper Grotnes, tror Wennerholm.

Nyström tipper svensk 5-1-seier. Leif Boork tipper «bare» to-målsseier, 4-2, til Tre Kronor, men en ting er helt klart: Det blir svensk seier.

– Alt annet vil være en gedigen overraskelse, sier Boork.

Er du enig med svenske-ekspertene, eller tror du Norge kan overraske? Si din mening her!

Siste nytt

 • Fengsel for Pussy Riot-medlemmer

  Fire medlemmer av aktivistgruppa Pussy Riot er dømt til 15 dagers fengsel etter å ha stormet banen under VM-finalen søndag. De er også utestengt fra å delta på sportsarrangementer i tre år.

  Pussy Riot
  Foto: Odd Andersen / AFP
 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 10. etappe
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag