Hopp til innhold

– Bittert at noen er blitt mangemillionærer på fusk

Norske Olaf Lurvik klarte aldri å hevde seg i toppen da han var proffsyklist. Ofte har han lurt på hvordan han hadde klart seg dersom konkurrentene var dopingfrie.

Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong

Steffen Kjærgaard innrømmer at han brukte flere typer dopingmidler da han var proffsyklist. Her fra tiden i stjernelaget US Postal, hvor han var hjelperytter for dopingutestengte Lance Armstrong.

Foto: Haslene, Espen / SCANPIX

Lurvik

Tidligere proffsyklist Olaf Lurvik frykter andre norske syklister blir mistenkt for doping.

– Jeg trente også mine 1000-1100 timer i året, i snøslaps eller sol, og ga ikke opp. At andre jukset seg til seiere liker jeg ikke å tenke på, sier Olaf Lurvik.

Han var proffsyklist i to omganger, først for Peugeot og deretter for Toshiba frem til 1991.

Trønderen syklet med andre ord noe år før Steffen Kjærgaard, som tirsdag sto frem og fortalte om sin omfattende bruk av ulovlige dopingmidler.

– Sitter ikke igjen med smuler en gang

Lurvik hevder han aldri har sett noen bruke doping, og at han heller aldri har fått tilbud om det selv.

– At noen er blitt mangemillionærer på fusk har jeg ikke sansen for. Vi som har vært redelige sitter ikke igjen med smuler en gang. Det føles bittert, sier han.

Flere av konkurrentene hans ble tatt for doping. Selv klarte trønderen aldri å hevde seg i toppen.

– Dersom det ikke hadde fantes doping, ville kanskje resultatene mine vært helt annerledes, sier han.

Likevel sier han at å bruke ulovlige midler aldri var et alternativ for ham.

– Det som kom frem i dag er tragisk for norsk sykkelsport. Jeg føler vi andre også blir trukket inn i det og blir mistenkt. Nå tror sikkert alle at vi andre norske syklistene var eller er dopet.

– Et skrekkeksempel

NRKs sykkelekspert og tidliger proffrytter Dag Erik Pedersen mener det ikke er grunn til å fordømme norsk sykkelsport på bakgrunn av Kjærgaards innrømmelse.

– Innrømelsen står som et skrekkeksempel på en epoke som er over. Han var i et amerikansk system som mildt sagt var tyrannisert, og det han står frem med er ikke veldig overraskende. Det var forventet, fastslår han.

Pedersen var profesjonell i samme tidsrom som Lurvik. Han sier han så andre syklister bruke dopingmidler flere ganger, men ikke i de store rittene.

– Jeg har sett syklister ta for eksempel efedrin eller amfetamin i showrenn. De tok det fordi de var så slitne at de nesten ikke greide å delta. I min tid i Italia var det ikke sånn som Kjærgaard forteller om, men det begynte i Nederland på slutten av åttitallet, forteller han.

Lurvik understreker at han forstår at folk kan slå tvil om andre norske syklister etter Kjærgaards innrømmelser.

– Det er såpass mange som er blitt avslørt internasjonalt, og dopingen fremstår veldig organisert. For min del kan jeg bare si at i en alder av 49 år har jeg veldig god samvittighet, og det føles godt på en dag som denne, sier han.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal