- Milevis bak

Nå forsøker Topp Volley Norge(TVN) å gjøre noe med forgubbingen i volleyballen.

De unge satses på av TVN og Wang

De unge satses på av TVN og Wang

Foto: Yngvild Schei / NRK

Norges elite i sandvolleyball er eldre enn de fleste, og taper for yngre og yngre utøvere. Nå forsøker Topp Volley Norge(TVN) å gjøre noe med forgubbingen i volleyballen.

Denne sommeren tilbyr de samlingsleirer for de beste utøverne i alderen 16-19 år. Men Tor Inge Askeland, prosjektleder for TVN tror at det antagelig er for seint.

- Vi burde ha et tilbud på vinteren også. Nå er det utelukkende en sommeridrett der man ikke får stimulert til beach-trening om vinteren. Det svekker denne idretten, sier han.

Han tror det hjelper at innendørs volleyball og sandvolleyball kombineres i en tidlig alder, men for at man skal få flere utøvere på et elitenivå i sanden er man avhengig av et bedre tilbud.

- Vi ligger milevis bak når det gjelder anlegg. Midler til å bygge innendørs sandhaller har vi ikke fått mye støtte til tidligere, da blir det også umulig å henge med på et stadig stigende nivå internasjonalt, sier han til NRK.

Ny hall

TVN har nå endelig fått gjennomslag for en sandhall. Hallen koster rundt 20-30 millioner kroner og vil bidra til rekrutteringen i idretten tror Askeland;

- Denne hallen skal være av internasjonalt godkjent standard. Det vil si at den er 12 meter under taket, lyssettingen er såpass god at kampene kan direkteoverføres på TV uten problemer, og det kan legges på et gulv over sanden slik at man kan spille landskamper i innendørs volleyball her også.

Han tror at med en slik hall vil idretten kunne vokse, men ikke før forbundet har tatt steget med å sette i gang en vinter-tour med over 60 utøvere som da kan få ordentlig matching hele året gjennom.

- De vi satser på i dag vil nok ikke kunne hevde seg før i OL 2016. Vi kom i gang alt for seint med et ordentlig opplegg til de unge talentene i dag. Og enda er det ikke godt nok. Mye er nok basert på motivasjon etter vgs, sier han.

Mari Aase Hole må til California for å få utvikle seg videre

Mari Aase Hole må til California for å få utvikle seg videre

Foto: Yngvild Schei / NRK

Svikter etter VGS

Med treningsleirer gjennom hele sommeren skulle man tro at det var en hel drøss med etterfølgere når profiler som Bjørn Maaseide, Jørre kjemperud og Vegard Høidalen gir seg. Det er TVN og Wang toppidrett som bidrar med trenere og anlegg i disse leirene. Det vil si at etter endt skolegang er elevene nødt til å ta et valg. Kjell Arne Gøranson mener de unge er heldige.

- Da jeg og Iver skulle satse måtte vi gjøre alt selv. Både økonomisk og sportslig. De unge i dag får kjempegod oppfølging fram til de er 22 år. Etter det er det mye avhengig av egeninnsats. Da står det mer på motivasjonen. Hvis de vil dette nok er de nødt å ofre en del ting.

Må dra til utlandet

Mari Aase Hole(18) har allerede markert seg internasjonalt i sandvolleyball med en bronsemedalje i u-OL i Sydney i år. Hun drar nå til California for å satse videre. Askeland mener det er en unik mulighet for ungjenta.

- Hvis hun hadde fått spille med en eldre og mer rutinert spiller, slik som Spinnangr har, så hadde det nok vært det beste for henne, men det tilbudet har hun ikke, så California er helt ideelt på dette tidspunket.

Selv er hun svært begeistret for å flytte alene over Atlanteren. Hun gjør det helt på eget initiativ og kjenner ingen der fra før.

- Jeg fikk et stipend etter å ha sendt en video av meg selv i spill til et universitet i California. Der skal jeg kombinere både innendørs volleyball og sandvolleyball med skole. Jeg tror det blir helt fantastisk, smiler hun.

Hun mener at hvis motivasjonen fortsatt er der når hun må ta steget ut av den trygge favnen til TVN og Wang, vil ikke det være noe problem.

- Hvis det er pengene det står på må man bare ordne det på et vis. Skal man bli proff må man bare gjennom det, sier hun bestemt.

Siste nytt

 • Molde ubeseiret hjemme

  Med 2-1 seieren over Sarpsborg 08 søndag, er Molde fortsatt ubeseiret hjemme på Aker Stadion. Magnus Wolff Eikrem og Fredrik Sjølstad scoret målene for hjemmelaget. Kristoffer Zachariassen scoret målet for gjestene, som fortsatt er under nedrykksstreken.

  Moldes Magnus Wolff Eikrem (midten) feirer 1-0 i eliteseriekampen mellom Molde og Sarpsborg 08.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Norske hopperne langt bak i Polen

  Det norske hopplandslaget hadde ingen topp dag i bakken i polske Wisla søndag kveld. Halvor Egner Granerud ble nordmann bestemann på 11.-plass etter å ha hoppet seg opp syv plasser i andre omgang. 19 år gamle Timi Zajc fra Slovenia vant rennet.

  Kvalifisering RAW AIR i Granåsen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Norge ute av G19-EM

  Norge tapte 1-0 mot Frankrike i den avgjørende gruppespillskampen i G19-EM, samtidig som Irland vant 2-1 over Tsjekkia. Norge er dermed ute av turneringen etter å ha tatt to poeng etter tre kamper. Frankrike vant gruppen foran Irland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal