NRK Meny
Normal

Armstrong-kjenner til NRK.no: – Det er full splittelse i kulissene

Wall Street Journal-journalist Reed Albergotti hevder Lance Armstrongs juridiske team er svært uenige i eks-syklistens valg om å gjøre TV-intervjuet med Oprah Winfrey.

Lance Armstrong

Lance Armstrong gikk inn i Oprah-intervjuet uten noen særegen plan. Hans store mål er å få konkurrere igjen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Jeg vet at det er stor uenighet i kulissene bak Lance hvorvidt det å stå frem med dopinghistorien på TV er noe lurt valg, sier Reed Albergotti til NRK.no på telefon fra New York.

Reed Albergotti

Reed Albergotti har skrevet flere innsiktsfulle saker om Lance Armstrong. Her fra da han gjestet CNN tidligere denne uka.

Foto: faksimile / CNN

Albergotti jobber som rettsjournalist for anerkjente Wall Street Journal, og har gravd i Lance Armstrong-historien i en årrekke.

Han, som resten av den sportsinteresserte verden, venter spent på kveldens første del av intervjuet med Oprah Winfrey, der Armstrong angivelig vil innrømme dopingbruk.

– Dette blir høyst interessant. Jeg er spent på hvor mye han forteller, sier en svært engasjert Albergotti.

Les også: – Ett av tidenes største intervjuer

Vil gjenvinne tilliten hos folket

Noen har hevdet at Armstrong står frem i intervjuet fordi han virkelig angrer på det han har gjort, og søker tilgivelse. Andre hevder Armstrong er ute etter å felle sykkelsportens ledere.

Så er ikke tilfelle, mener Albergotti.

Den amerikanske journalisten tror den endelige beslutningen om å stille til intervju med Oprah, bunner i at Armstrong har innsett at eneste måte å gjenvinne noe av æren sin på, er å legge kortene på bordet på den mest kommersielle måten.

– Han håper å snu folkets oppfatning av ham, og sette det amerikanske antidopingbyåret (USADA) i et dårlig lys. Han håper at en ektefølt innrømmelse hos Oprah vil redde stumpene av hans fremtidige omdømme, mener Albergotti.

Albergotti skriver i en artikkel at Armstrong har forhørt seg med antidopingbyrået om det er mulig å få til en avtale - en avtale der Armstrong tilbyr sensitiv informasjon til USADA mot at livstidstraffen hans oppheves.

Det skal ikke USADA ha gått med på.

Avslaget fra USADA skal ha lagt grunnlaget for at Armstrong gikk med på TV-intervjuet med Oprah.

Blåser i søksmålene

Men at Armstrong stiller hos Oprah, er ikke alle i hans juridiske team spesielt fornøyde med.

– Det er flere i hans juridiske team som mener at det å stå frem på Oprahs show er en dårlig idé, sier Albergotti til NRK.no.

Dersom Armstrong forteller åpent om dopingfortiden hos Oprah, venter nemlig massive søksmål mot eks-syklisten. Både amerikanske myndigheter, australske rittarrangører og tidligere kollegaer har varslet søksmål dersom Armstrong velger å legge kortene på bordet.

– Jeg har inntrykket av at Armstrong er forberedt på å gjøre opp for seg, og få unna det som vil komme av søksmål. Han er ikke så opptatt av det juridiske. Så lenge han får konkurrere, er han fornøyd.

Hovedmålet er å konkurrere igjen

Det er nemlig det dette handler om - Armstrongs lidenskapelige ønske om å få konkurrere videre.

– Målet hans med TV-intervjuet er å opparbeide seg nok sympati hos amerikanerne til at USADA ser seg nødt til å oppheve hans livstidsstraff fra å konkurrere. Det er alt han ønsker - å få muligheten til å konkurrere igjen, sier Albergotti.

Armstrong la opp som proffsyklist i 2011, men har fortsatt idrettskarrieren som triathlon-utøver. Etter at Armstrong ble dømt for doping og utestengt fra idretten på livstid, har Armstrong derfor mistet levebrødet sitt.

– Da dommen falt, mistet han ikke bare retten til å konkurrere, men også sine trofaste sponsorer. Han har også kuttet alle bånd med Livestrong-organisasjonen. Armstrong har faktisk mistet alle sine inntektskilder, og det uroer ham, sier Albergotti.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lance Armstrong

Lance Armstrong er en habil triatlet og skal visstnok savne muligheten til å konkurrere voldsomt.

Foto: HUGH GENTRY / Reuters

Tviler på at det fungerer

Wall Street-journalisten har imidlertid liten tro på at Armstrong vil lykkes med å gjenskaffe seg retten til å konkurrere. Han tviler også på at amerikanerne vil trykke ham til sitt bryst igjen.

– Tror du den gjengste amerikaner vil tilgi ham?

– Det tviler jeg sterkt på, for å være ærlig. Med tiden vil han nok finne sin plass i den amerikanske offentligheten, men han vil på ingen måte kunne gjenoppnå den statusen han har hatt blant amerikanere det siste tiåret, sier Albergotti.

– Til det er sviket for stort, avslutter han.

Siste nytt

 • Rooney gir seg på landslaget

  Wayne Rooney seier at han ikkje lenger vil spele for det engelske landslaget, melder FA.

  Han takka nei i dag etter å ha fått innkalling til troppen som skal møte Malta og Slovakia i VM-kvalifisering.

  Rooney er historisk toppscorar med 53 mål på 119 landskampar sidan debuten mot Makedonia i 2003.

  Wayne Rooney
  Foto: Anthony McArdle/www.evertonfc.com

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting
Rosenborg om kampen mot Ajax
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning
EM Ryttersport