- Kjønnstest ikke avgjørende

Sør-Afrikanske Caster Semenya kan få beholde VM-tittelen fra 800 meteren i Berlin, selv om en kjønnstest viser at hun ikke er en kvinne.

Caster Semenya
Foto: TOBIAS SCHWARZ / REUTERS

Det uttalte talsmann for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Nick Davies, torsdag.

Ikke nødvendigvis disket

18-åringen har vært i medias søkelys siden det ble kjent at hun er blitt kjønnstestet i hjemlandet og i Berlin.

Davies sier likevel at dette ikke nødvendigvis diskvalifiserer utøveren.

- Hvis det kommer frem at utøveren er av et annet kjønn enn oppgitt, er ikke det formelt sett det samme som å jukse, sier han.

Gjorde seg bemerket

Det er dermed ikke nødvendigvis slik at Semenya blir fratatt medaljen, sier Davies, som legger til at det er en svært vanskelig problemstilling.

Semenya gjorde seg bemerket på friidrettsarenaen første gang bare for tre uker siden, i det afrikanske juniormesterskapet.

Onsdag knuste hun nærmeste konkurrent Janeth Jepkosgei Businei med nesten to og et halvt sekund i VM-finalen.

Stoler på forbundet

- Det som har gjort prestasjonen hennes mye mer bemerkelsesverdig er at hun måtte tåle de forstyrrende hentydningene i mediene rundt hennes kjønn på løpsdagen, sier president Gideon Sam i Sør-Afrikas olympiske komite.

- Vi stoler fullt og helt på Det sørafrikanske friidrettsforbundet, og laget det har tatt ut til VM i Berlin. Vi er stolt over det faktum at vi sender rene tropper til globale mesterskap, og vi ville reagert sterkt mot et forbund dersom dette ikke var tilfelle, sier han.

Siste nytt

 • Svensson og Midtsjø vant duell

  AZ Alkmaar-spillerne Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø vant den norske duellen mot Martin Ødegaards Vitesse i kvartfinalen i den nederlandske cupen onsdag. Svensson var nest sist på hjemmelagets 1-0-scoring, mens Midtsjø var tredje sist. AZ vant 2-0.

  Landslaget fotball
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • RBK betaler fire millioner for Åsen

  Etter det NRK erfarer måtte Rosenborg ut med fire millioner kroner for å hente Gjermund Åsen fra Tromsø. Ranheim, som var klubben Tromsø i sin tid hentet Åsen fra, har i henhold til en videresalgsavtale krav på én million kroner av overgangssummen.

  Laster Twitter-innhold
 • Bolt legger fotballskoene på hyllen

  Usain Bolt har fra før av lagt løpeskoene på hyllen. Nå gir han også opp drømmen om en karriere på fotballbanen. – Det var moro så lenge det varte, sier verdensrekordholderen på 100 m og 200 m til Reuters. I fjor sommer trente han med Strømsgodset.

  Usain Bolt i Strømsgodset
  Foto: Christian Hellumsand/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal