NRK Meny
Normal

- Kjønnstest ikke avgjørende

Sør-Afrikanske Caster Semenya kan få beholde VM-tittelen fra 800 meteren i Berlin, selv om en kjønnstest viser at hun ikke er en kvinne.

Caster Semenya
Foto: TOBIAS SCHWARZ / REUTERS

Det uttalte talsmann for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Nick Davies, torsdag.

Ikke nødvendigvis disket

18-åringen har vært i medias søkelys siden det ble kjent at hun er blitt kjønnstestet i hjemlandet og i Berlin.

Davies sier likevel at dette ikke nødvendigvis diskvalifiserer utøveren.

- Hvis det kommer frem at utøveren er av et annet kjønn enn oppgitt, er ikke det formelt sett det samme som å jukse, sier han.

Gjorde seg bemerket

Det er dermed ikke nødvendigvis slik at Semenya blir fratatt medaljen, sier Davies, som legger til at det er en svært vanskelig problemstilling.

Semenya gjorde seg bemerket på friidrettsarenaen første gang bare for tre uker siden, i det afrikanske juniormesterskapet.

Onsdag knuste hun nærmeste konkurrent Janeth Jepkosgei Businei med nesten to og et halvt sekund i VM-finalen.

Stoler på forbundet

- Det som har gjort prestasjonen hennes mye mer bemerkelsesverdig er at hun måtte tåle de forstyrrende hentydningene i mediene rundt hennes kjønn på løpsdagen, sier president Gideon Sam i Sør-Afrikas olympiske komite.

- Vi stoler fullt og helt på Det sørafrikanske friidrettsforbundet, og laget det har tatt ut til VM i Berlin. Vi er stolt over det faktum at vi sender rene tropper til globale mesterskap, og vi ville reagert sterkt mot et forbund dersom dette ikke var tilfelle, sier han.

Siste nytt

 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal