Sykkelpresidenten: – Kjærgaard-saken er foreldet

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sier sykkelforbundet ikke vil forfølge Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser videre. Nå er det opp til påtalemyndigheten om Kjærgaard kan straffes.

Kjærgaard og Tiedemann Hansen

Steffen Kjærgaard og Harlad Tiedemann Hansen under pressekonferansen tirsdag, der Kjærgaard innrømmet å ha brukt doping som proffsyklist.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Anders Solheim

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier det er opp til påtalemyndighetene om Kjærgaard straffes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tirsdag formiddag innrømmet tidligere proffsyklist, senere sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard at han brukte doping i sin proffkarriere som sykkelrytter.

Kjærgaard er permittert fra sin stilling som sportssjef i Norges Cykleforbund. Sykkelpresident i forbundet, Harald Tiedemann Hansen, sier at de ikke vil følge saken videre.

– Vi setter punktum her. Han har gjort en jobb for oss de siste årene, det er det vi forholder oss til, sier sykkelpresident han til NRK.no.

– Vi jobber kun preventivt mot doping. Det er Antidoping Norge som er utøvende. Hele saken er foreldet, den er mer enn åtte år gammel, sier han.

Opp til påtalemyndigheten

Antidoping Norge holdt pressekonferansen i forbindelse med Kjærgaards dopinnrømmelser tirsdag. På pressekonferansen kunne de ikke svare på om det venter noen form for straff for Kjærgaard.

– Det er opp til påtalemyndigheten vår å avgjøre om Kjærgaard dopingmisbruk kan straffes. Men foreldelsesfristen er åtte år i dopingsaker, sier daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim til NRK.no.

– Er fristen absolutt?

– Det må påtalemyndigheten svare på.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Tidligere proffsykkelist, Steffen Kjærgaard, tilstår bruk av doping.

Under en pressekonferanse tirsdag, innrømmet tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard at han brukte doping i sin karriere.

Solheim varsler at de vil ha en samtale med Kjærgaard så fort det lar seg gjøre.

– Vi forventer at Kjærgaard vil fortelle det han vet om dopingbruket i sykkelsporten. Det er en sak som ifølge Kjærgaard er for over ti år siden, men vi skal avholde møtet med ham og høre hva han har å meddele om dopingbruk i sykkelpsorten, sier solheim til NRK.

Kan snakke med flere

Solheim opplyser også at det kan være aktuelt å snakke med flere fra det norske sykkelmiljøet for å komme til bunns i saken.

– Vi ønsker å komme til bunns i saken. Som et ledd i det, vil vi muligens også ha samtaler med andre personer i det norske sykkelmilljøet, sier Solheim.

Solheim er glad for at Kjærgaard har valgt å legge kortene på bordet.

– Det er også et aspekt til vi skal ta med videre, at vi tar vare på Kjærgaard som menneske. Det er veldig viktig at vi ikke glemmer bort det de neste dagene og ukene, sier Solheim.

Kjempet mot tårene

Kjærgaard var tydelig preget da han la dopingkortene på bordet tirsdag. 39-åringen forklarte rolig om sitt dopingmisbruk, men måtte kjempe for å holde tårene tilbake da han kom inn på konsekvensene for familie og nære venner.

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard tørket tårer da han fortalte om sin dopingfortid.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Akkurat nå har jeg veldig vondt på grunn av meg selv, norsk idrett, norsk sykkelsport, og ikke minst nærmeste familie og venner, sa Kjærgaard.

Kjærgaard fikk flere ganger spørsmål om hvorfor han valgte å slutte med doping.

– En av årsakene var at responsen på EPO-mikrodosene følte seg så lite at jeg synses det var alt for høy riskio i forhold til vinning. Jeg var nok voldsom forsynt, sa Kjærgaard.

– Hadde du sluttet med doping om det ikke hadde vært for at virkningen uteble?

– Jeg er usikker. Det var en periode hvor jeg hadde etablert meg og fått barn. Kanskje var endret det livsverdiene litt, sa Kjærgaard.

Han hevdet også at han betalte for dopingen selv, og at ingen andre i US Postal visste at han dopet seg.

– Jeg husker ikke hvor mye jeg betalte, men det var dyrt, sa Kjærgaard.

Sportsnyheter

Dette skjer i fotball-EM i dag: Hva gjør Uefa med «flaskeflyttingen»?

Uefa er lei av at fotballstjernene flytter på sponsorproduktene, og i Sverige er det ny spenning før kampen mot Slovakia.

Siste nytt

 • Busquets tilbake i Spania-troppen

  Spania-kaptein Sergio Busquets (32) var fredag tilbake i troppen etter å ha testet negativt på koronaviruset.

  Busquets har vært i isolasjon siden han fikk positivt prøvesvar i oppkjøringen til mesterskapet 7. juni. Han var dermed utelukket til spanjolenes EM-åpning mot Sverige, som endte 0-0.

  Busquets har sluttet seg til resten av troppen på treningsbasen utenfor Madrid. Han blir også med laget til Sevilla og lørdagens kamp mot Polen, men det er ikke ventet at han spiller.

  Soccer EURO 2020 Spain Preview
  Foto: Alvaro Barrientos / AP
 • 32-åring med sjokktid

  Blessing Okagbare vant torsdag 100-meteren i det nigerianske OL-uttaket på fenomenale 10,63. Det er tangering av den nest beste tiden i historien på distansen, satt av Shelly-Ann Fraser-Pryce tidligere i sesongen.

  En medvind på 2,7 meter i sekundet gjør at tiden ikke blir tellende på noen lister, men det er likevel en forbløffende sterk prestasjon av 32 år gamle Okagbare som har 10,79 som offisiell personlig rekord på distansen. Den ble satt så langt tilbake som i 2013.

  – Jeg har følt meg veldig klar siden starten av sesongen. Jeg føler meg friskere, sterkere og som den virkelige Blessing Okagbare igjen, sa hun til nigerianske The Guardian etter superløpet der hun føk fra konkurrentene.

  _tRct7K209c
  Foto: Steph Chambers / AFP
 • Koronaoppblomstring i Moskva

  Russlands hovedstad Moskva stenger sin supportersone under fotball-EM og forbyr samlinger på over 1000 mennesker som følge av økt koronasmitte.

  Det opplyser byens ordfører, Sergej Sobjanin. Antallet nye koronatilfeller i Moskva har økt fra 3000 til 7000 daglig i løpet av få dager, og det er ventet at det blir over 9000 nye tilfeller fredag.

  – Jeg ønsket ikke å gjøre dette, men vi må. Fra og med i dag begrenser vi store arrangementer til maksimalt 1000 personer, uttaler han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal