NRK Meny
Normal

Sykkelpresidenten: – Kjærgaard-saken er foreldet

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sier sykkelforbundet ikke vil forfølge Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser videre. Nå er det opp til påtalemyndigheten om Kjærgaard kan straffes.

Kjærgaard og Tiedemann Hansen

Steffen Kjærgaard og Harlad Tiedemann Hansen under pressekonferansen tirsdag, der Kjærgaard innrømmet å ha brukt doping som proffsyklist.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Anders Solheim

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier det er opp til påtalemyndighetene om Kjærgaard straffes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tirsdag formiddag innrømmet tidligere proffsyklist, senere sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard at han brukte doping i sin proffkarriere som sykkelrytter.

Kjærgaard er permittert fra sin stilling som sportssjef i Norges Cykleforbund. Sykkelpresident i forbundet, Harald Tiedemann Hansen, sier at de ikke vil følge saken videre.

– Vi setter punktum her. Han har gjort en jobb for oss de siste årene, det er det vi forholder oss til, sier sykkelpresident han til NRK.no.

– Vi jobber kun preventivt mot doping. Det er Antidoping Norge som er utøvende. Hele saken er foreldet, den er mer enn åtte år gammel, sier han.

Opp til påtalemyndigheten

Antidoping Norge holdt pressekonferansen i forbindelse med Kjærgaards dopinnrømmelser tirsdag. På pressekonferansen kunne de ikke svare på om det venter noen form for straff for Kjærgaard.

– Det er opp til påtalemyndigheten vår å avgjøre om Kjærgaard dopingmisbruk kan straffes. Men foreldelsesfristen er åtte år i dopingsaker, sier daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim til NRK.no.

– Er fristen absolutt?

– Det må påtalemyndigheten svare på.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Tidligere proffsykkelist, Steffen Kjærgaard, tilstår bruk av doping.

Under en pressekonferanse tirsdag, innrømmet tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard at han brukte doping i sin karriere.

Solheim varsler at de vil ha en samtale med Kjærgaard så fort det lar seg gjøre.

– Vi forventer at Kjærgaard vil fortelle det han vet om dopingbruket i sykkelsporten. Det er en sak som ifølge Kjærgaard er for over ti år siden, men vi skal avholde møtet med ham og høre hva han har å meddele om dopingbruk i sykkelpsorten, sier solheim til NRK.

Kan snakke med flere

Solheim opplyser også at det kan være aktuelt å snakke med flere fra det norske sykkelmiljøet for å komme til bunns i saken.

– Vi ønsker å komme til bunns i saken. Som et ledd i det, vil vi muligens også ha samtaler med andre personer i det norske sykkelmilljøet, sier Solheim.

Solheim er glad for at Kjærgaard har valgt å legge kortene på bordet.

– Det er også et aspekt til vi skal ta med videre, at vi tar vare på Kjærgaard som menneske. Det er veldig viktig at vi ikke glemmer bort det de neste dagene og ukene, sier Solheim.

Kjempet mot tårene

Kjærgaard var tydelig preget da han la dopingkortene på bordet tirsdag. 39-åringen forklarte rolig om sitt dopingmisbruk, men måtte kjempe for å holde tårene tilbake da han kom inn på konsekvensene for familie og nære venner.

Kjærgaard

Steffen Kjærgaard tørket tårer da han fortalte om sin dopingfortid.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Akkurat nå har jeg veldig vondt på grunn av meg selv, norsk idrett, norsk sykkelsport, og ikke minst nærmeste familie og venner, sa Kjærgaard.

Kjærgaard fikk flere ganger spørsmål om hvorfor han valgte å slutte med doping.

– En av årsakene var at responsen på EPO-mikrodosene følte seg så lite at jeg synses det var alt for høy riskio i forhold til vinning. Jeg var nok voldsom forsynt, sa Kjærgaard.

– Hadde du sluttet med doping om det ikke hadde vært for at virkningen uteble?

– Jeg er usikker. Det var en periode hvor jeg hadde etablert meg og fått barn. Kanskje var endret det livsverdiene litt, sa Kjærgaard.

Han hevdet også at han betalte for dopingen selv, og at ingen andre i US Postal visste at han dopet seg.

– Jeg husker ikke hvor mye jeg betalte, men det var dyrt, sa Kjærgaard.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal