Hopp til innhold

- Han kommer til å gjøre Norge stolt

Trenerlegenden John Smith har klokkertro på at Jaysuma Saidy Ndure kommer til å realisere sitt potensiale. – Han kommer til å løpe raskere, vinne og ta gullmedaljer, sier Smith.

Jaysuma Saidy Ndure og John Smith

Trener Josh Smith, her fra glansdagene som trener for Ato Boldon og Maurice Greene, mener Jaysuma Saidy Ndure fortsatt er i startfasen av sin karriere.

Foto: Bildemontasje / Scanpix

Jaysuma Saidy Ndure

Jaysuma Saidy Ndure løp inn til femteplass på 200 meter i EM i 2010. Det ble opplevd som svært skuffende.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

I vinter har «Jays» ligget i trening i Los Angeles i California med trenerlegenden John Smith.

Smith har blant annet trent Maurice Greene og Ato Boldon til verdenstoppen, og nå forsøker han det samme med nordmannen.

Det hele med typisk amerikansk selvtillit.

– Han kommer til å løpe raskere. Vinne. Og ta gullmedaljer, sier en skråsikker Smith til NRK.

Sterkere «Jays»

Saidy Ndure er 26 år gammel, men har langtfra nådd sitt potensiale ennå, mener treneren. Nå gjør han alt for at «Jays» skal slå ut i full blomst.

– Du vet aldri når det kommer. Det kan komme et år fra nå, det kan komme om en uke eller det kan komme i morgen. Men når det kommer ut, kommer han til å gjøre Norge stolt, gliser amerikaneren.

Smith har samarbeidet med Saidy Ndure i et halvt år, og allerede har nordmannen blitt sterkere. NRK møter en «Jays» med tydelig definerte muskler på overkroppen.

– Ja, jeg har hevet meg, sier 26-åringen.

– Bolt og de andre trengte også tid

Siden han tok sin første internasjonale medalje på seniornivå i 2004 har det blitt knyttet store forventninger til Saidy Ndure.

Etter han begynte å konkurrere for Norge i desember 2006, har han blitt fulgt med argusøyne av norsk media.

«Jays» har levert flere gode resultater, men har slitt med skader i mesterskap, og har ikke nådd helt opp når det har vært aller viktigst.

– Han må lære seg å utføre ting intuitivt, ikke utifra en tankeprosess. Det er som å lære et nytt språk, du snakker ikke fort i begynnelsen. Man må bare være tålmodig, sier Smith.

– Også Asafa, Bolt og alle de andre toppsprinterne trengte tid, de løp ikke som de gjør i dag da de startet. Etter hvert kommer ting av seg selv, sier Smith, som for øvrig tidligere har blitt anklaget for å dope sine utøvere.

Running with the stars

Kanskje kan nøkkelen for å realisere potensialet bli de nye treningsforholdene. Saidy Ndure trener med flere av verdens beste sprintere.

Da NRK møtte ham, var han i aksjon med stjernesprinteren Carmelita Jeter.

– Det er et helt annet nivå her. I Norge trente jeg nesten helt alene, fordi jeg løp fortere enn alle de andre. Her er det nesten som å konkurrere hver eneste dag, sier «Jays».

Siste nytt

 • Målløs Botheim debuterte mot Roma

  Erik Botheim fikk sin serie A-debut for Salernitana. Han eller lagkameratene klarte ikke å hindre Romas stjernegalleri som vant 1-0.

  Botheim startet på topp sammen med Federico Bonazzoli. 22-åringen var relativt usynlig gjennom kampen, men han klarte å tvinge fram et gult kort til Chris Smalling, som gikk gjennom hele sesongen i fjor uten å få en eneste advarsel.

  Botheim ble tatt av etter en drøy time.

  Bryan Cristante scoret kampens eneste mål. Hans avslutning fra kanten av 16-meteren tok innom et bein før den seilte i mål bak Salernitana-keeper Luigi Sepe.

  Julian Kristoffersen ble byttet inn med 17 minutter igjen av kampen. Emil Bohinen er det tredje norske innslaget på Salernitana, men midtbanespilleren har en kneskade som setter ham ut i spill trolig til september. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • 16-åring stoppet Vålerengas seiersrekke

  Vålerenga så lenge ut til å ta sin sjette strake seier, men en sen scoring fra HamKams Benjamin Farraas sørget 1-1 og poengdeling i Hamar.

  Tre minutter på overtid i førsteomgang ble Henrik Udahl spilt igjennom med en flott stikker fra Petter Strand. HamKam-keeper Hagen kom ut, men Udahl lobbet ballet lekker over HamKam-keeperen. En elegant scoring fra Vålerengas spiss.

  Hamar-laget satte inn nysigneringen Marcus Pedersen i håp om å få en utligning, og tre minutter på overtid kom scoringen.

  Et klønete forsvarsspill fra Vålerenga, hvor Oldrup Jensen sparket ballen i Benjamin Faraas og i mål ble utslagsgivende. Det er 16-åringens første scoring i Eliteserien.

  – Å gjøre mitt første mål er veldig gøy. Alle mål og alle poeng må vi ta med oss. Det er ekstremt gøy, sier Faraas til Discovery etter kampen.

  Eliteserien 2022: Hamkam - Vålerenga
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hovland avslutta med minus 2

  Viktor Hovland gjekk siste runde av PGA-turneringa i Nashville tre slag under par, og enda på minus ni samanlagt.

  Han fekk birdie på første hol, og fekk det også på hol 10, 11 og 15. Men bogeyar på hol 12 og det aller siste øydela ei god avslutning.

  Han innleia turneringa med ein runde på minus 3 torsdag, var litt meir rufsete og enda på par fredag, og fekk ein ny fin runde på minus 3 i går.

  Då han var ferdig, låg han på 22.-plass, men ikkje alle andre var ferdige med runden.

  Viktor Hovland
  Foto: ANDY LYONS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste