Hopp til innhold

- Hemmelige dopingavtaler

Den tyske syklisten Joerg Jaksche hevder det eksisterer hemmelige dopingavtaler mellom flere lag og det internasjonale sykkelforbundet.

 

Jörg Jaksche på vei til seier i Paris-Nice i 2004.

Jörg Jaksche på vei til seier i Paris-Nice i 2004.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Tyskeren har innrømmet systematisk bruk av doping siden 1997, og hevder det har mer vært åpen dopingbruk i fem av de lagene han har syklet for.

 

 

- Alle doper seg

- Det er perverst, men dopingsystemet er rettferdig, fordi alle doper seg. Sykkelsport uten doping er kun rettferdig, hvis ingen doper seg lenger. En rytter har fortalt meg, at det på grunn av de nye treningskontrollene, er inngått hemmelige avtaler mellom et par lag og det internasjonale forbundet, UCI. Derfor må man gå ut fra, at det ikke skjer noen holdningendringer. Når rytteren fortalte meg dette visste jeg at ingenting er forandret, sier Jaksche til det tyske magasinet Der Spiegel.

Gjennomsyret av doping

Der har den tyske stjernen latt seg intervjue, sannsynligvis mot en god slump penger, for å fortelle alt han vet om doping i sykkelsporten og de fem lagene har kjørt for. Det fulle og hele intervjuet kommer til å stå på trykk mandag, men det som er kommet fram til nå er mer enn nok til å tegne et bilde av en idrett gjennomsyret av doping. Flere av sykkelsportens store navn blir også dratt ned i gjørma. Deriblant Bjarne Riis, Alexander Vinokourov, Astana-sjef Walter Godefroot og Milram-sjef Gianluigi Stanga.

- Jeg mener at det er viktig for idrettens fremtid, at noen står frem og sier: Okay, det er sånn det har foregått, sier Jaksche til Der Spiegel.

EPO og veksthormoner

Tyskeren begynte å dope seg med EPO og veksthormoner da han syklet for det italienske laget Polti i 1997 og 1998. Han hevder at laget brukte EPO, som de smuglet rundt i en støvsuger, under Tour de France i 1998 og at lagets sjef Gianluigi Stanga var klar over praksisen i laget.

Det har ført til at Alessandro Petacchis lag Milram, hvor Stanga nå er sjef, vurderer å trekke seg fra årets Tour de France.

- Først må vi få oversikt over ordlyden på Jaksches ytringer, så vil vi snakke med Stanga. Etter det vil vi ta en avgjørelse, sier markedssjef Martin Mischel til det tyske nyhetsbyrået dpa.

Etter Tour de France 1998 og fram til 2000 forteller Jaksche at han opplevde et svært systematisert dopingprogram i Telekom.

- Problemet var ikke å unngå doping, men å unngå å bruke doping på en farlig måte, hevder Jaksche.

På den tiden var Astana-sjef Walter Godefroot sjef i Telekom og han har nektet en hver kjennskap til doping.

I disse dager har Godefroot nok med å få stablet et rent Astana-lag på bena slik at de får delta i Tour de France. Det blir nok ikke noe lettere etter at Tour-favoritt og lagets store stjerne, Alexander Vinokourov, i dag innrømmet at den dopingbefengte legen Michele Ferrari er treneren hans.

Legene styrte

Da Jaksche kom til ONCE, hvor han syklet mellom 2001 og 2003, ble det ikke noe mindre bruk av doping.

- Dopingen var fullt og helt i legenes hender og jeg vet ikke engang nøyaktig hva de gjorde. Jeg holdt bare ut armen, og tillot at de satte sprøyter. Det er mulig at de ga meg alt mulig, jeg vet ikke, og jeg vil helst ikke vite det heller, sier Jaksche.

Diskuterte med Riis

I 2004 var Jaksche lagkamerat med Kurt Asle Arvesen i CSC. Han hevder at han der diskuterte doping ved hjelp av astmamedisin med Bjarne Riis.

- Riis visste hvordan det var og forklarte hvordan det foregikk, sier Jaksche.

Han kommer også med et voldsomt angrep på lederne i sykkelsporten.

- Selvfølgelig er det ikke sånn, at noen holdt fast armen din for å sette sprøyter. Men likevel er det de laglederne, som gjorde det stort på din bekostning og skaffet stoffet, som plutselig later som om de alle kjemper for en ren sykkelsport, sier Jaksche, noe den danske avisen Politiken mener er en indirekte henvisning til Bjarne Riis i CSC.

- Ingen var glade for doping, verken Stanga eller Riis, men i den verden vi lever i oppfattet ingen det som noe man ikke burde bruke, mener Jaksche.

- Logikken er at du tilpasser dit prestasjonsnivå til resten, fordi alle gjør det. Du lever i en parallellverden i sykkelsporten.

Fuentes-kunde

Videre innrømmer Jaksche at han i 2005-2006, mens han syklet for Liberty Seguros/Astana, var en god kunde av den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Det var også på grunn av mistanke om nettopp dette at Jaksche i for ble nektet deltakelse i Tour de France sammen en rekke andre ryttere i fjor.

På mandag kommer resten av intervjuet med Jaksche i Der Spiegel, kanskje kommer det ytterligere ting fram da.

Spørsmålet nå blir også hvordan Tour de France arrangøren reagerer på de nye opplysningene. Det eneste som er sikkert er at det blir mer dopingbråk før Tour de France starter med prolog i London om en uke.

Den spanske legen Eufemiano Fuentes som er sentral i Operasjon Puerto.

Den spanske legen Eufemiano Fuentes som er sentral i Operasjon Puerto.

Foto: VICTOR LERENA / AP

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal