NRK Meny
Normal

- Hemmelige dopingavtaler

Den tyske syklisten Joerg Jaksche hevder det eksisterer hemmelige dopingavtaler mellom flere lag og det internasjonale sykkelforbundet.

 

Jörg Jaksche på vei til seier i Paris-Nice i 2004.

Jörg Jaksche på vei til seier i Paris-Nice i 2004.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Tyskeren har innrømmet systematisk bruk av doping siden 1997, og hevder det har mer vært åpen dopingbruk i fem av de lagene han har syklet for.

 

 

- Alle doper seg

- Det er perverst, men dopingsystemet er rettferdig, fordi alle doper seg. Sykkelsport uten doping er kun rettferdig, hvis ingen doper seg lenger. En rytter har fortalt meg, at det på grunn av de nye treningskontrollene, er inngått hemmelige avtaler mellom et par lag og det internasjonale forbundet, UCI. Derfor må man gå ut fra, at det ikke skjer noen holdningendringer. Når rytteren fortalte meg dette visste jeg at ingenting er forandret, sier Jaksche til det tyske magasinet Der Spiegel.

Gjennomsyret av doping

Der har den tyske stjernen latt seg intervjue, sannsynligvis mot en god slump penger, for å fortelle alt han vet om doping i sykkelsporten og de fem lagene har kjørt for. Det fulle og hele intervjuet kommer til å stå på trykk mandag, men det som er kommet fram til nå er mer enn nok til å tegne et bilde av en idrett gjennomsyret av doping. Flere av sykkelsportens store navn blir også dratt ned i gjørma. Deriblant Bjarne Riis, Alexander Vinokourov, Astana-sjef Walter Godefroot og Milram-sjef Gianluigi Stanga.

- Jeg mener at det er viktig for idrettens fremtid, at noen står frem og sier: Okay, det er sånn det har foregått, sier Jaksche til Der Spiegel.

EPO og veksthormoner

Tyskeren begynte å dope seg med EPO og veksthormoner da han syklet for det italienske laget Polti i 1997 og 1998. Han hevder at laget brukte EPO, som de smuglet rundt i en støvsuger, under Tour de France i 1998 og at lagets sjef Gianluigi Stanga var klar over praksisen i laget.

Det har ført til at Alessandro Petacchis lag Milram, hvor Stanga nå er sjef, vurderer å trekke seg fra årets Tour de France.

- Først må vi få oversikt over ordlyden på Jaksches ytringer, så vil vi snakke med Stanga. Etter det vil vi ta en avgjørelse, sier markedssjef Martin Mischel til det tyske nyhetsbyrået dpa.

Etter Tour de France 1998 og fram til 2000 forteller Jaksche at han opplevde et svært systematisert dopingprogram i Telekom.

- Problemet var ikke å unngå doping, men å unngå å bruke doping på en farlig måte, hevder Jaksche.

På den tiden var Astana-sjef Walter Godefroot sjef i Telekom og han har nektet en hver kjennskap til doping.

I disse dager har Godefroot nok med å få stablet et rent Astana-lag på bena slik at de får delta i Tour de France. Det blir nok ikke noe lettere etter at Tour-favoritt og lagets store stjerne, Alexander Vinokourov, i dag innrømmet at den dopingbefengte legen Michele Ferrari er treneren hans.

Legene styrte

Da Jaksche kom til ONCE, hvor han syklet mellom 2001 og 2003, ble det ikke noe mindre bruk av doping.

- Dopingen var fullt og helt i legenes hender og jeg vet ikke engang nøyaktig hva de gjorde. Jeg holdt bare ut armen, og tillot at de satte sprøyter. Det er mulig at de ga meg alt mulig, jeg vet ikke, og jeg vil helst ikke vite det heller, sier Jaksche.

Diskuterte med Riis

I 2004 var Jaksche lagkamerat med Kurt Asle Arvesen i CSC. Han hevder at han der diskuterte doping ved hjelp av astmamedisin med Bjarne Riis.

- Riis visste hvordan det var og forklarte hvordan det foregikk, sier Jaksche.

Han kommer også med et voldsomt angrep på lederne i sykkelsporten.

- Selvfølgelig er det ikke sånn, at noen holdt fast armen din for å sette sprøyter. Men likevel er det de laglederne, som gjorde det stort på din bekostning og skaffet stoffet, som plutselig later som om de alle kjemper for en ren sykkelsport, sier Jaksche, noe den danske avisen Politiken mener er en indirekte henvisning til Bjarne Riis i CSC.

- Ingen var glade for doping, verken Stanga eller Riis, men i den verden vi lever i oppfattet ingen det som noe man ikke burde bruke, mener Jaksche.

- Logikken er at du tilpasser dit prestasjonsnivå til resten, fordi alle gjør det. Du lever i en parallellverden i sykkelsporten.

Fuentes-kunde

Videre innrømmer Jaksche at han i 2005-2006, mens han syklet for Liberty Seguros/Astana, var en god kunde av den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Det var også på grunn av mistanke om nettopp dette at Jaksche i for ble nektet deltakelse i Tour de France sammen en rekke andre ryttere i fjor.

På mandag kommer resten av intervjuet med Jaksche i Der Spiegel, kanskje kommer det ytterligere ting fram da.

Spørsmålet nå blir også hvordan Tour de France arrangøren reagerer på de nye opplysningene. Det eneste som er sikkert er at det blir mer dopingbråk før Tour de France starter med prolog i London om en uke.

Den spanske legen Eufemiano Fuentes som er sentral i Operasjon Puerto.

Den spanske legen Eufemiano Fuentes som er sentral i Operasjon Puerto.

Foto: VICTOR LERENA / AP

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal