NRK Meny
Normal

- Helsevesenet må betale mer for idrettsanlegg

Idretts-Norge vil at helsevesenet må være med på å betale for idrettsanleggene rundt omkring i landet.

Svømmehall

Idretten mener idrettsanlegg også bør være så viktig for norsk helsevesen at det bør være med på å betale

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Børre Rognlien som er andre visepresident i styret i Norges Idrettsforbund, viser til at idretten forebygger sykdommer, og dermed sparer helsevesenet for millioner.

- Dette er på høy tid, fordi forebyggende arbeid er noe flere og flere innser at vi trenger. Vi bruker hundrevis av millioner, for ikke å si milliarder, av kroner på å reparere.

- Om vi bare hadde fått én prosent av dette til å forebygge, skulle vi ha kommet langt her i landet, blant annet gjenom mer fysisk aktivitet, sier Rognlien til NRK.

Synes du at mer skattepenger bør brukes til idrettsanlegg? Si din mening nederst i artikkelen!

Ber om 600 mill i året

Børre Rognlien

Børre Rognlien er nestleder i Norges Idrettsforbund

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Norges Idrettsforbund har bedt staten om 600 mill kroner i fire år for å dekke etterslepet på bygging av idettsanlegg. Dette etterslepet er på 2,5 milliarder kroner.

Dette må Helse- og sosialdepartementet bidra mer til, fordi det er folk flest, ikke idretten, som er de største brukerne, mener Rognlien.

- For eksempel bør svømmeanlegg være spleiselag mellom helsebudsjetter, skolebudsjetter og idrettsbudsjettene. Det hadde gitt oss flere svømmehaller, noe vi trenger både for idrett og folkehelse, sier Rognlien.

Departementet sier nei

Stengt svømmehall

- Det er først og fremst spillemidlene som skal finansiere idrettsanleggene, mener Helse- og omsorgsdepartementet

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det vil ikke Helse- og omsorgsdepartementet være med på.

- Vi kan ikke finansiere generelle idrettstiltak, det er det først og fremst spillemidlene som skal. Og de gir idretten betydelige midler hvert eneste år, sier statssekretær Ragnhild Mathisen til NRK.

Departementet gir allerede nå 15 mill kroner til idretten, men bare etter strenge retningslinjer.

- Dette gjelder først og fremst områder som skal stimulere idrettslig aktivitet, særlig for de gruppene som er minst aktive og de med risiko for å utvikle sykdommer, sier Mathisen.

Hun sier at idretten kan få mer penger hvis departementet får en søknad som fortjener det.

- Vi vi bidra til at folk fortsatt skal bruke idretten for å øke aktivitetsnivået, sier Mathisen.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal