- Helsevesenet må betale mer for idrettsanlegg

Idretts-Norge vil at helsevesenet må være med på å betale for idrettsanleggene rundt omkring i landet.

Svømmehall

Idretten mener idrettsanlegg også bør være så viktig for norsk helsevesen at det bør være med på å betale

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Børre Rognlien som er andre visepresident i styret i Norges Idrettsforbund, viser til at idretten forebygger sykdommer, og dermed sparer helsevesenet for millioner.

- Dette er på høy tid, fordi forebyggende arbeid er noe flere og flere innser at vi trenger. Vi bruker hundrevis av millioner, for ikke å si milliarder, av kroner på å reparere.

- Om vi bare hadde fått én prosent av dette til å forebygge, skulle vi ha kommet langt her i landet, blant annet gjenom mer fysisk aktivitet, sier Rognlien til NRK.

Synes du at mer skattepenger bør brukes til idrettsanlegg? Si din mening nederst i artikkelen!

Ber om 600 mill i året

Børre Rognlien

Børre Rognlien er nestleder i Norges Idrettsforbund

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Norges Idrettsforbund har bedt staten om 600 mill kroner i fire år for å dekke etterslepet på bygging av idettsanlegg. Dette etterslepet er på 2,5 milliarder kroner.

Dette må Helse- og sosialdepartementet bidra mer til, fordi det er folk flest, ikke idretten, som er de største brukerne, mener Rognlien.

- For eksempel bør svømmeanlegg være spleiselag mellom helsebudsjetter, skolebudsjetter og idrettsbudsjettene. Det hadde gitt oss flere svømmehaller, noe vi trenger både for idrett og folkehelse, sier Rognlien.

Departementet sier nei

Stengt svømmehall

- Det er først og fremst spillemidlene som skal finansiere idrettsanleggene, mener Helse- og omsorgsdepartementet

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det vil ikke Helse- og omsorgsdepartementet være med på.

- Vi kan ikke finansiere generelle idrettstiltak, det er det først og fremst spillemidlene som skal. Og de gir idretten betydelige midler hvert eneste år, sier statssekretær Ragnhild Mathisen til NRK.

Departementet gir allerede nå 15 mill kroner til idretten, men bare etter strenge retningslinjer.

- Dette gjelder først og fremst områder som skal stimulere idrettslig aktivitet, særlig for de gruppene som er minst aktive og de med risiko for å utvikle sykdommer, sier Mathisen.

Hun sier at idretten kan få mer penger hvis departementet får en søknad som fortjener det.

- Vi vi bidra til at folk fortsatt skal bruke idretten for å øke aktivitetsnivået, sier Mathisen.

Siste nytt

 • Grøvdal utsetter sesongstarten

  Karoline Bjerkeli Grøvdal er fremdeles ikke hundre prosent skadefri, og sier til NRK at hun dropper Trond Mohn Games i Bergen. – Det går fremover med skaden og jeg er i god trening, men løper ikke i Bergen, sier hun. Planen er i utgangspunktet å løpe 5000 meter i Stockholm neste torsdag.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • To norske lag videre i Kina

  Hendrik Mol og Mathias Berntsen er klare for hovedrunden i firestjernersturneringen i sandvolleyball i kinesiske Jiajiang. Anders Mol og Christian Sørum er allerede direktekvalifisert og spiller sin første kamp torsdag. De vant storturneringen som ble avsluttet i Brasil sist helg.

  2015 ASICS World Series of Beach Volleyball - Day 1
  Foto: Robert Laberge / AFP
 • Norsk syklist fikk proffkontrakt

  Sykeltalentet Andreas Leknessund (20) fra Tromsø skrev onsdag under for det tyske profflaget Team Sunweb. Avtalen med Sunweb, som har blant andre stjernene Tom Dumoulin og Michael Matthews i stallen, gjelder i to år fra 2021, skriver TV 2.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal