- Helsevesenet må betale mer for idrettsanlegg

Idretts-Norge vil at helsevesenet må være med på å betale for idrettsanleggene rundt omkring i landet.

Svømmehall

Idretten mener idrettsanlegg også bør være så viktig for norsk helsevesen at det bør være med på å betale

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Børre Rognlien som er andre visepresident i styret i Norges Idrettsforbund, viser til at idretten forebygger sykdommer, og dermed sparer helsevesenet for millioner.

- Dette er på høy tid, fordi forebyggende arbeid er noe flere og flere innser at vi trenger. Vi bruker hundrevis av millioner, for ikke å si milliarder, av kroner på å reparere.

- Om vi bare hadde fått én prosent av dette til å forebygge, skulle vi ha kommet langt her i landet, blant annet gjenom mer fysisk aktivitet, sier Rognlien til NRK.

Synes du at mer skattepenger bør brukes til idrettsanlegg? Si din mening nederst i artikkelen!

Ber om 600 mill i året

Børre Rognlien

Børre Rognlien er nestleder i Norges Idrettsforbund

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Norges Idrettsforbund har bedt staten om 600 mill kroner i fire år for å dekke etterslepet på bygging av idettsanlegg. Dette etterslepet er på 2,5 milliarder kroner.

Dette må Helse- og sosialdepartementet bidra mer til, fordi det er folk flest, ikke idretten, som er de største brukerne, mener Rognlien.

- For eksempel bør svømmeanlegg være spleiselag mellom helsebudsjetter, skolebudsjetter og idrettsbudsjettene. Det hadde gitt oss flere svømmehaller, noe vi trenger både for idrett og folkehelse, sier Rognlien.

Departementet sier nei

Stengt svømmehall

- Det er først og fremst spillemidlene som skal finansiere idrettsanleggene, mener Helse- og omsorgsdepartementet

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det vil ikke Helse- og omsorgsdepartementet være med på.

- Vi kan ikke finansiere generelle idrettstiltak, det er det først og fremst spillemidlene som skal. Og de gir idretten betydelige midler hvert eneste år, sier statssekretær Ragnhild Mathisen til NRK.

Departementet gir allerede nå 15 mill kroner til idretten, men bare etter strenge retningslinjer.

- Dette gjelder først og fremst områder som skal stimulere idrettslig aktivitet, særlig for de gruppene som er minst aktive og de med risiko for å utvikle sykdommer, sier Mathisen.

Hun sier at idretten kan få mer penger hvis departementet får en søknad som fortjener det.

- Vi vi bidra til at folk fortsatt skal bruke idretten for å øke aktivitetsnivået, sier Mathisen.

Siste nytt

 • Atlético vant etter VAR-drama

  Atlético Madrid mistet en straffe og en scoring etter videodømming, men var likevel sterkest og slo Juventus 2–0 i den første åttedelsfinalen i mesterligaen. Med 2–0 har Madrid-klubben et knallsterkt utgangspunkt før returoppgjøret i Torino 12. mars.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • City vant med ti mann

  Manchester City tok oppskriftsmessig ledelsen borte mot Schalke 04, men så snudde kampen. Det tyske hjemmelaget ble tildømt to straffespark, og satte begge. I andre omgang fikk Nicolas Ottamendi sitt andre gule kort og marsjordre, men City ga seg ikke. Leroy Sané satte et herlig frispark, og i sluttminuttene slet Raheem Sterling seg fri og bredsidet inn seiersmålet.

 • Kasper forsvarer valget av Pattaya

  FIS-president Gian-Franco Kasper (75) forsvarer beslutningen om at Det internasjonale skiforbundets kongress legges til Thailand. Norges Skiforbund ønsket at FIS-kongressen i 2020 ikke skulle arrangeres i Pattaya.

  – Pattaya er ikke bare sexindustri. Etter det jeg vet, er det en by med fasiliteter for å avholde store kongresser. Byen har også den luksusen vi trenger for våre delegater, sa FIS-president Kasper på en pressekonferanse i Seefeld.

  Kasper
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal