Tidligere minister: – Halvparten av Sotsji-utgiftene går til korrupsjon

– Putin bruker over 50 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner) på Sotsji-OL. Halvparten går til korrupsjon, hevdes det i BBC-dokumentaren «Putin Games».

Det er ei drøy veke igjen til opningsseremonien i Sotsji. Vertslandet skuldast i aukande grad for korrupsjon og særs dårlig behandling av folka som har bygd anlegga. NRK Sport har møtt ein dokumentarskapar som opplevde eit russisk jerngrep då han prøvde å jobbe i landet.
Reporter/foto/redigering: Aspen Aas

– Fri journalistikk er noe som ikke finnes i Russland i dag, sier en av journalistene bak dokumentaren, John Sweeney, i en kommentar til NRK.

Han opplevde å bli stanset blant annet da han skulle til en landsby i nærheten av anleggene. TV-teamet ble arrestert.

Sweeney besøkte nylig Sotsji og området der lekene skal holdes i februar.

Mesterskapet er forlengst blitt kontroversielt av mange grunner.

– Massiv korrupsjon

Ikke bare er OL i Sotsji tidenes dyreste vinterleker. De koster over 300 milliarder norske kroner å arrangere, mye på grunn av at OL-byen måtte bygges omtrent fra grunnen av.

I dokumentaren kommer det også frem at kritikere, som tidligere visestatsminister Boris Nemtsov, sier at det i tillegg har foregått massiv korrupsjon.

– Russland har et rykte på seg for å ha mye korrupsjon. Sotsji-OL er tidenes dyreste, og Nemtsov sier at halvparten av ugiftene skyldes korrupsjon, sier Sweeney.

Med bakgrunn i de mange kontroversene omkring Sotsji-OL, har flere av statslederne fra den vestlige verden bestemt seg for å ikke reise til OL.

– Men jeg har notert meg at Norge sender både konge og regjeringsmedlemmer , sier Sweeney.

Ubrukelige anlegg etter OL

Han mener at når OL-ilden er slokket, vil anleggene være ubrukelige. Årsaken er ikke minst klimaet. Sotsji ligger faktisk i nærheten av det faste feriestedet til Russlands president Vladimir Putin - altså feriestedet han bruker når han vil på solferie.

– Det er altfor varmt til å bygge ut drift av vinteridrett så langt sør, sier Sweeney.

Sweeney mener også at anleggene komme til å bli stående som et symbol på arbeidere om ble dårlig behandlet i anleggsbehandlet.

Uten lønn og erstatning

Arbeid i Sotsji

Det arbeides på harde livet for å få deltakerlandsbyen ferdig i tide. Men ikke alle OL-arbeiderne får lønna de har krav på, viser BBCs dokumentar

Foto: POOL / Reuters

– Vi snakket med folk som ikke har fått lønn, og vi snakket med folk som hadde fått hjemmene sine ødelagt av anleggsrabeid uten å noe som helst erstatning, sier Sweeney.

Dokumentaren avdekker nemlig svært dårlige forhold for arbeiderne, som både ble fratatt rettigheter og som ikke fikk den lønnen de hadde krav på.

– Hele OL står som et speilbilde på Russland under Putin, sier Sweeney.

– Vil Vladimir Putin komme sterkere ut av dette i det russiske samfunnet, tror du?

– Det er et interessant spørsmål. Vi oppdaget at mange vi fikk snakke med i Sotsji-området fortalte oss åpent om hva de mente om dette. Kanskje blir ikke lekene den suksessen som Putin håper på, sier Sweeney.

For det er storslåttheten i Sotsji-OL Vladimir Putin håper verden skal huske etter lekene.

Siste nytt

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • X Games: Sølv for Kleveland i slopestyle

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) sikret seg nok en medalje i X Games da han tok sølv i slopestyle lørdag kveld.

  – Det føles helt magisk, sier Kleveland i en pressemelding.

  Mark McMorris fra Canada tok gullet foran nordmannen, mens svenske Sven Thorgren fikk bronsemedaljen.

  Ståle Sandbech ble nummer 8, mens Mons Røisland kom på plassen bak.

  Fredag tok Kleveland sitt femte X Games-gull da han gikk til topps i øvelsen knuckle huck. Fridtjof Tischendorf tok da sølvet.

  Kleveland var likevel godt fornøyd med sølv lørdag, forteller han til NRK. Etter X Games går turen til Kina og OL i Beijing.

  – Men nå skal jeg hjem til Dombås for å hvile, sier han.

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i kvinnenes konkurranse tidligere på dagen lørdag. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal