- Gleder meg til å komme i gang

Som første norske kvinne starter Lisbeth Røbekk i Sydney-Hobart-seilasen i morgen.

Lisbeth Røbekk

Lisbeth Røbekk ombord på Sailing Services BET247 / Broomstick

Foto: regattanews.com

Følg: Sydney-Hobart her (ekstern lenke)

Røbekk som til daglig seiler for Son og NOR Ladies, er mannskap på 66 foteren "Sailing Services Broomstick". Hun har trent med resten av besetningen i Sydney en tid og gleder seg nå til å komme i gang med den spektakulære seilasen fra Australias østkyst til Hobart på Tasmania. Starten går 2. juledag.

- Nå er jeg bare veldig klar for å komme i gang. Det har vært hektisk aktivitet med å trene og klargjøre båten den siste uken, sier Lisbeth Røbekk til NRK kvelden før den braker løs i utenfor det kjente operabygget i Sydney-havn.

Respekt

Det er meldt om friske vinder fra start og det kan bli en spennende opplevelse for deltagerne i det som ofte omtales som en av de tøffeste seilasene.

Sydney - Hobart (kart)

Sydney - Hobart

Foto: regattanews.com

- Det ser vått ut. Vinden kommer trolig til å komme nordfra slik at vi har den i ryggen. Vi kan likevel ikke ta forbehold om været før informasjonen vi får like før start i morgen, sier Røbekk.

Båtene skal seile 628 nautiske mil og skal blant annet krysse det beryktede Bass-stredet mellom det australske fastlandet og Tasmania. Etter at 6 personer druknet og 12 båter sank i regattaen i 1998 ble det innført strenge sikkerhetstiltak.

- Jeg er ikke redd for å delta, men jeg har respekt for været, sier hun videre.

Følg: Lisbeth Røbekks blogg

Les: Sank i Sydney-Hobart-seilasen

Eneste kvinne ombord

Etter mye jobbing og mange kontakter fikk hun plassen i 66 foteren som eneste kvinne. Resten av den 16 personer store besetningen kommer hovedsaklig fra Australia, men også fra USA og Storbritannia.

Super-maxibåten "Wild Oats XI"

Super-maxibåten 'Wild Oats XI'

Foto: CARLO BORLENGHI / AFP

- Det er litt vanskelig å si noe om hvor vi kan havne plasseringsmessig. Før jeg kom ned hit hadde jeg høye forhåpinger, men de har blitt noe redusert. Det kan likevel snu seg når vi ser hvordan vi jobber sammen, sier 39-åringen.

Røbekk har en delt jobb ombord. På nattevaktene som går på skift tre timer på og tre timer av, sitter hun med ansvaret for roret. På de andre skiftene har hun også rollen som floater og grinder, forklarer hun.

Hun tror at "Sailing Services Broomstick" kan bruke 2,5 til tre dager på turen til Hobart.

Femte strake?

Rekorden på seilasen ble satt i 1999 og er på 18 timer og 40 minutter. Så blir det spennende å se om maxien "Wild Oats XI" kan ta gjøre noe med den rekorden og ta sin femte strake seier.

Les: Vant tross haikrasj

Les: Trolig ingen rekord


Siste nytt

 • Ulset akkurat utenfor pallen

  Nils Erik Ulset endte på 4. plass på torsdagens normaldistanse i para-VM i skiskyting i Canada. Ulset, som alt har tatt et sølv, bommet to ganger. Han var et snaut minutt fra bronsen og tre minutter bak gullvinner Benjamin Daviet fra Frankrike.

  Nils Erik Ulset
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Chelsea videre i Europaligaen

  Andreas Vindheim og Malmö tapte 3-0 mot Chelsea på Stamford Bridge torsdag kveld. Engelskmennene vant dermed 5-1 sammenlagt, og er videre i Europaligaen. Olivier Giroud, Ross Barkley og Callum Hudson-Odoi stod for hjemmelagets nettkjenninger.

  Europa League - Round of 32 Second Leg - Chelsea v Malmo
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Storhamar slo Vålerenga

  Storhamar vant torsdag 4-3 over Vålerenga etter spilleforlengelse, og holder dermed liv i håpet om å bli seriemester i ishockey. Fire poeng skiller de to lagene før serieinnspurten. Storhamar har tre kamper igjen å spille, mens Vålerenga har fire.

  ISHOCKEY: Eliteserien menn 50 runde. Vålerenga Storhamar.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal