- Tenker bare på å komme seg velberget ned

Giro d'Italia er mye tøffere enn Tour de France. Dødsulykken mandag vekker sterke minner hos tidligere proffsyklist og NRK-programleder Dag Erik Pedersen.

Dag Erik Pedersen

Ulykken med Wouter Weylandt vekket vonde minner for Dag Erik Pedersen.

Foto: Scanpix/NRK

Pedersen var selv bare millimeter fra stygge ulykker da han syklet aktivt på 80- og 90-tallet.

I 1986 syklet han selv Giro d' Italia da den forrige dødsulykken fant sted i det italienske sykkelrittet.

Emilio Ravasio fra Italia døde etter et fall på den første etappen av Giro d’Italia. Pedersen husker det fremdeles godt.

- Jeg satt ved siden av og snakket med ham da han veltet.

- Til å begynne med så det ut som en ufarlig ulykke, men etter hvert viste det jo seg at det var alvorlig. Han falt i koma, og døde senere, forteller han.

- Et mye tøffere ritt

I store hastigheter er det bare små tilfeldigheter som skal til for at det kan gå ordentlig galt i sykkelritt som Giro d'Italia.

Pedersen mener at treukersrittet i Italia er langt tøffere enn det som går av stabelen i Franrike en drøy måned senere.

- Giro d'Italia er et mye tøffere ritt enn Tour de France. Utforkjøringene er brattere og veldig krevende, sier Dag Erik Pedersen til NRK.

- Nervøs før etappen

Wouter Weylandt hadde i forkant av dødsulykken mandag også ytret at han var redd for utforkjøringene på etappen.

- I går sendte han meg en melding, han syntes løypa var for farlig, han var nervøs. Nå er det for sent, sa manageren til Standaard.

Pedersen kan bare bekrefte at syklistene er redde når de sykler ned de bratteste utforkjøringene.

- Når man suser ned i 90 kilometer i timen, er det små marginer. Man er engstelig i slike hastigheter, forklarer den tidligere proffsyklisten.

- Da har man ikke noe annet i hodet enn å komme seg velberget ned, sier han.

Wouter Weylandt

Wouter Weylandt omkom i en ulykke på den 3. etappen av Giro d'Italia

Foto: - / Afp


Flere dødsulykker

Ravasio og Weylandt føyer seg inn i rekke av en mengde dødsulykker blant deltagere i sykkelritt. Bare de 11 siste årene har 12 syklister omkommet på jobb.

- Hvordan tror du deltagerne i årets ritt har det nå?

- Det var blytungt for de som skulle sykle i går, svarer Pedersen, som la ut følgende melding på Twitter da dødsbudskapet ble kjent:

- Jeg ble helt satt ut av uhellet i Giro´n i dag. Har smerter i sjel, sentralnervesystem, ryggmarg og hjerte enda. R.I.P W.W.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal