Hopp til innhold

- Gamblet med Northugs OL-ski

Norge bommet med skiene i OL i Vancouver. Dårlig samarbeid mellom smøreteamene får skylden.

Petter Northug

Petter Northug bommet fullstendig i starten av OL, men endte likevel opp som OL-kongen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det har brutt ut full krangel mellom skiskyttersmørerne og langrennssmørerne.

Under OL var det flere tilfeller av regelrett smørebom, og nå tar skitester i olympiatoppen, Per Olav Tretterud, bladet fra munnen.

Han mener at samarbeidet mellom smørertemaene har vært altfor dårlig, og at det ble gamblet med Petter Northugs ski under OL.

Video: Dårlig samarbeid mellom smører-teamene

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video SMØRER BRÅK

- Likte ikke det som skjedde

- Det ble gamblet på ting i OL som det ikke burde vært gamblet på. Langrennssmørerne gamblet og jeg likte ikke det som skjedde, sier han til NRK.

Norge smurte seg bort både på åpningsdistansen, 15 km fri, og på 30 km med skibytte. Det gjorde Petter Northug forbannet og det ble oppvask med smørerne.

- Det som skjedde under OL, skulle aldri ha skjedd. Da tenker jeg spesielt på Petter. Å sende Norges beste utøver ut på ski som ikke er gode nok skal ikke skje med Norge, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under)

Petter Northug

Dårlige ski fikk skylden for Petter Northugs elendige OL-start.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Tretterud forklarer også smøresvikten med at samarbeidet mellom de forskjellige smørerteamene ikke var godt nok.

- Det var litt konkurranse mellom teamene. Noen ganger kan det være bra, men ikke når man drar det for langt. Det ble litt kniving og det opplever jeg som unødvendig, sier han.

- Gliprosjekt på si

Smørersjefen til skiskytterne, Svein Ivar Moen, mener også at samarbeidet ikke fungerte. Han hevder at kollegaene i langrennleiren hadde et gliprosjekt på si, som de holdt hemmelig.

- Det er ikke moro når folk gjør ting bak ryggen din, sier han.

Moen sendte brev til sjef i Olympiatoppen, Jarle Aambø. Der fikk han delvis gehør som han selv sier.

Knut Nystad

Knut Nystad avviser anklagene om dårlig samarbeid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Langrennssmører Knut Nystad avfeier imidlertid påstandene.

- Det er ikke noe gliprosjekt på si. Det var absolutt ikke noe langrenssprosjekt. Dette skulle gagne alle norske utøvere på ski. Alle skulle få en konkurransefordel, sier han.

Han avviser også at det ble gamblet med Northugs ski i Vancouver.

- Jeg føler at vi ikke gamblet. Vi hadde ikke nok kunnskap om hvor viktig det var å virkelig gjennomteste skiegenskapene i utøvernes egen skipark. Det vet jeg at vi ikke gjorde godt nok og da kunne vi ha unngått det som skjedde med Petter Northug. Men vi gamblet ikke, presiserer han.

Vil et skritt videre

Uansett årsak, så er det ikke tvil om at de norske løperne kunne hatt bedre ski under OL. Olympiatoppen satte for fire år siden i gang et prosjekt for å sørge for at Norge hadde perfekte ski i Canada.

Det har ikke fungert etter planen.

Prosjektet "Ski 2010" ble satt i gang etter OL i Torino for å sikre optimale ski i Vancouver. Olympiatoppen har brukt seks/sju millioner kroner på prosjektet de siste fire årene.

Skitester Tretterud følger opp dette prosjektet på vegne av Olympiatoppen, men han er ikke fornøyd.

- Når Norge bruker så mange penger på dette, må resultatet bli deretter. Det fortjener alle utøverne våre, sier Tretterud som er lei av problemene.

- Skal Norge komme videre må vi slutte med denne "dillinga". Dårlig samarbeid har vi hørt om lenge. Jeg vil et skritt videre, avslutter han.

Siste nytt

  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten

Sendeplan

Kl. Program Kanal