Slakter eliteløperne etter ny Alsgaard-medalje

Thomas Alsgaard (40) og briten Andrew Musgrave danket ut den norske langrennseliten i NM. Landslagstreneren fortviler over det elendige resultatet.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard (t.h.) slo nesten hele det norske langrennslandslaget på torsdag. Både (f.v.) Kristian Tettli Rennemo, Petter Northug, Finn Hågen Krogh, Tord Asle Gjerdalen, Petter Eliassen og Sjur Røthe ble slått av 40-åringen.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

– Det er hyggelig for Thomas, men det er ikke bra for ski-Norge at han gjør det såpass bra, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Petter Northug jr.

Petter Northug gikk inn til en skuffende 40. plass.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Det var på forhånd spekulert i om Alsgaard kunne hevde seg blant de ti beste under torsdagens 15 km, men få trodde at han også i år skulle stikke av med en NM-medalje.

Men veteranen gikk inn til en 4. plass , og fikk bronse fordi andremann Andrew Musgrave er britisk og ikke kan vinne NM-medalje.

– Det er ikke rart, for han har et unikt talent og trener mye og bra. Det samme skjedde med Oddvar Brå noen ganger etter han la opp. Men fortsatt er det litt for dårlig at ingen andre er nærmere. Dette er jo tross alt folk som har lagt opp. sier Nystad.

– Skal ikke være ett minutt bak

Bak Thomas Alsgaard var avstanden åtte sekunder til Sindre Bjørnestad Skar, som havnet på plassen bak.

Trener Trond Nystad

Trener Trond Nystad: - For dårlig av de beste.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Kristen Skjeldal (t.h) gratulerer Thomas Alsgaard

Kristen Skjeldal gratulerer Thomas Alsgaard etter torsdagens 15 km.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Martin gjorde et bra løp, resten er for dårlig. Man skal ikke være et minutt bak Alsgaard hvis man har internasjonale ambisjoner, sier han kritisk.

Også under NM i 2011 utklasset Alsgaard langrennseliten og tok bronse. Nå åpner Nystad, riktignok litt spøkefullt, for en plass på landslaget for NRKs langrennskommentator.

– Unge, lovende Alsgaard må snart begynne å ta på seg landslagsdrakt. Han hadde i hvert fall vært en stor ressurs, men det spørs om han er klar for å ha så mange reisedager, sier han.

Les også:

– Bør gå i seg selv

Heller ikke NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, er mye fornøyd med de mannlige langrennsløperne i NM torsdag.

– En del eliteløpere bør gå i seg selv, for det de presterer her, er elendig, raser han.

For Petter Northug ble NM-rennet en resultatmessig fiasko. Vår beste langrennsløper tok det rolig i sporet og gikk inn til en 40. plass - to minutter bak Alsgaard.

– Det var vel ikke rakettfart uti der, men det har vært en stund siden siste hardøkt, og jeg trenger noen økter til før jeg kommer i gang igjen, forklarer han overfor NRK.

Tung i kroppen

Northug sier at han prøvde å åpne offensivt for å være med å kjempe om seieren, men trønderen kjente raskt at kroppen ikke spilte på lag i dag.

– Etter tre kilometer kjente jeg at kroppen var tung, sier han.

Førstkommende søndag skal Northug gå det italienske langløpet Marcialonga. Han tror han vil være i form til det begynner.

– Nå kjennes det bra, jeg har trent bra den siste uka, Med et par gjennomføringer kommer jeg til å være i god form igjen, sier han.

Resultater, 15 km:

1) Martin Johnsrud Sundby, Røa 37.35,1
2) Andrew Musgrave, Røa 1.07,1 min. bak (fikk ikke medalje)
3) Ronny Fredrik Ansnes, Klæbu 1.22,5
4) Thomas Alsgaard, Eidsvold Værks 1.23,3
5) Sindre Bjoernestad Skar, Bærums Verk 1.31,6
6) Harald Berge, Byåsen 1.37,4
7) Anders Tettli Rennemo, Leksvik 1.52,6
8) Espen Harald Bjerke, Lillehammer 1.52,7
9) Kristen Skjeldal, Bulken 2.01,1
10) Sjur Røthe, Voss 2.04,3

Petter Northug

VIDEO: - Var vel ikke noen rakettfart.

Sportsnyheter

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Fikk sparken i Nottingham Forest

  Nottingham Forest er i poengnød på nivå to i engelsk fotball. Laget står med kun ett poeng på sine sju første kamper i mesterskapsserien. Torsdag fikk derfor manager Chris Hughton sparken. Han har vært manager i klubben siden oktober i fjor.

  Chris Hughton
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Simulert høyde: Kun eliteutøvere

  Bruk av høydehus eller simulert høyde bør kun bli tillatt for utøvere på høyt internasjonalt nivå, foreslår en arbeidsgruppe nedsatt av Norges idrettsforbund.

  – Bruk av simulert høydetrening vil kun være aktuelt for et fåtall. Det er en treningsmetode få har nytte av. Utøvere må rådføre seg med fagpersonell før bruk, sa visepresident Vibecke Sørensen i idrettsforbundet da hun presenterte arbeidsgruppens anbefaling.

  Torsdag inviterte NIF pressen for å orientere om sitt arbeid med å få på plass retningslinjer for bruk av simulert høyde.

  I mai ble høydehusforbudet opphevet av idrettstinget. Endringen trer ikke i kraft før retningslinjene er vedtatt på et ekstraordinært idrettsting 16. og 17. oktober.

  50kvp92fl84
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Bayern forlenget med nøkkelspiller

  Leon Goretzka har forlenget kontrakten med Bayern München til 2026. Midtbaneprofilen har vært en sentral brikke i suksesslaget de siste sesongene. Forlengelsen ble bekreftet torsdag. Goretzka har vært i Bayern siden overgangen fra Schalke i 2018.

  Germany Soccer Supercup
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal