NRK Meny
Normal

- Flere kan få feilaktige advarsler

Flere utøvere kan få feilaktige advarsler. Det mener norske toppidrettsfolk som kritiser det nye meldepliktsystemet til Wada.

Anne Margrethe Hausken
Foto: NRK

Fra 1. januar ble rapporteringen mye vanskeligere, og nå reagerer utøverne.

- Man må få være fleksibel

I ettermiddag legger norske toppidrettsutøvere frem sin kritikk av meldepliktsystemet for Wada-ledelsen, som er på besøk i Oslo.

Nett-TV: Hausken liker ikke det nye systemet

Utøverrepresentant Anne Margrethe Hausken er en av dem som ikke liker det nye meldepliktsystemet til Wada. Hun reagerer spesielt på at treningsadresser tre måneder frem i tid skal registreres.

- Det vet man ikke. Jeg som er orienteringsløper, rømmer fra snøen om vinteren, og skiløperne har det motsatt om høsten. Så man planlegger ikke tre måneder frem i tid. Man må ligge litt på været og være fleksibel, sier Hausken.


Tungvint system

I tillegg mener utøverne at det nye datasystemet ADAMS, som Wada ber utøverne benytte, er tungvint.


- Ja, en utøver formulerte det såpass sterkt at han sa: " Av alle løsninger man bruker på nettet, er dette den klart dårligste."


Frykter flere advarsler

Nå frykter Hausken flere advarsler fra dopingjegerne.


- Hvis de går etter oss ved å bruke det systemet her, kan det godt hende det blir flere.

Wada møter også motbør internasjonalt.


- Føler meg som en kriminell

OL-mester Jelena Isinbajeva sa i Birmingham i helga at det er umulig å vite hvor man oppholder seg tre måneder fremme i tid. Verdensener i tennis Raphael Nadal sa for halvannen uke siden at han føler seg som en kriminell på grunn av Wada. Og i Belgia vil 65 utøvere prøve de nye reglene for retten.

- Er det nødvendig å gjøre det så vanskelig for oss? spør Hausken. - Kan vi slippe unna med en måned meldeplikt, hadde det vært fantastisk. Og kan web-løsningen bli på høyde med det man finner i nettbanker og alle andre steder, så hjelper det veldig mye, avslutter Hausken.

Direktør i Wada Rune Andersen mener dette er et overgangsproblem.


- Jeg tror at etterhvert som utøvere lærer seg dette systemet, vil de falske testene som man eventuelt risikerer å få, bli eliminert. Men det er ikke verre enn at man forteller anti-doping-organisasjonen hvor man tror man skal være (...), for så å endre opplysningene når planene endres, sier Andersen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08