NRK Meny
Normal

- Maktsyke menn styrer et udemokratisk forbund

Svømmepresidenten slakter det internasjonale svømmeforbundet.

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes.
Foto: Anders Engeland / NRK


- Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) er udemokratisk, det er det ingen tvil om, sier president i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes.

Bakgrunnen for utspillet er FINAs behandling av Sven Egil Folvik som er generalsekretær i det europeiske svømmeforbundet (LEN) og tidligere kandidat for det nye styret i FINA etter et demokratisk valg i Zurich i fjor. Nå er nordmannen fjernet fra lista over kandidater etter en underskriftskampanje som har foregått bak enkeltes rygg.

- Nå har de (FINA) laget en ny liste som jeg fikk mens jeg satt på tribunen her i går, og dette måtte vi liksom bare godta, sier Eknes som for tiden befinner seg i svømme-VM i Roma.

I brevet fra FINA står det blant annet: «Etter LEN-kongressen i Zurich har det oppstått en del diskusjoner i stort omfang mellom ulike personer. Vi synes dette er sørgelig fordi det kan splitte den europeiske familien i lang tid.»

Videre i brevet står det at «vi har rådført oss med mange personer angående uenighetene». I brevet konkluderer FINA med at det er best om alle støtter avgjørelsen om at Paolo Frieschknecht og russiske Gennadi Aleshin er kandidater for det nye styret i FINA.

Dermed overstyrer FINA den demokratiske avgjørelsen det europeiske svømmeforbundet tok på sin kongress om at Folvik skulle være en kandidat.

Ulik styremåte

Foldvik selv innrømmer at det i FINA styres på litt andre måter enn hjemme i Norge.

- I løpet av årene har vi fått en viss erfaring med at det som skjer i visse andre land ikke akkurat er slik vi liker å gjøre det i Norden, sier Foldvik.

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes.

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes, med brevet fra FINA.

Foto: Anders Engeland / NRK

Svømmepresident Eknes ser helt tydelig hva som må gjøres i det internasjonale svømmeforbundet:

- Vi må få inn demokratiske regler, og ut noen av de gamle herrer som sitter der fordi de har lyst på makt og liker å reise i limousiner og bo på Hilton-hoteller. I tillegg må vi få inn kvinner, i dag finnes det ikke en eneste kvinne i FINA, sier Eknes.

Lover bråk

Torsdag starter den årlige FINA-kongressen, og da lover Eknes at han kommer til å si klart i fra om hva han mener om prosessen rundt valget. Den norske svømmepresidenten er klinkende klar på åraken til at han sier i fra:

- Det er en del sør-europeiske land som setter til side det demokratiske vedtaket det europeiske svømmeforbundet gjorde på et møte før jul. Disse landene har nå hatt en udemokratisk samtale som har resultert i en ny liste over hvem som skal inn i FINA fra Europa.

Brev fra det internasjonale svømmeforbundet (FINA)

Her er brevet som Eknes fikk av det internasjonale svømmeforbundet (FINA).

Foto: Anders Engeland / NRK

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang