Hopp til innhold

- En drøm å løpe New York maraton

Dronningen av New York maraton, Grete Waitz, skal være i første rekke når løpet feirer 40-årsjubileum søndag.

Grete Waitz

Grete Waitz gleder seg til å være med på 40-årsjubileet

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Største av alle i løpets 40-årige historie er Grete Waitz. Hun vant løpet hele ni ganger, men det er den første triumfen i 1978 hun husker best.

- Det største minnet mitt fra New York maraton er faktisk fra det første året jeg deltok. Jeg kom dit som baneløper og hadde egentlig tenkt til å legge opp da jeg ble overtalt til å løpe. Jeg var jo godt trent, men hadde aldri løpt over 20 kilometer før jeg løp mitt første maraton. Det er ikke noe jeg vil anbefale for andre, men det gikk nå på et vis, sier Grete Waitz til NRK.

De fleste vil nok strekke seg til å si at det gikk bedre enn det ettersom Waitz både vant og satte ny verdensrekord på 2.32,30.

Video Grete Waitz vinner New York maraton for tredje gang

Grete Waitz vinner New York maraton for tredje gang

Fullt

Søndag 7. november stiller rundt 37 000 ivrige løpere til start i det som mange omtaler som alle maratoneners "mor". For å kunne ivareta løpernes forholdt som sikkerhet og helse, har man måtte sette det tak antallet på hvor mange som får delta. Det pleier å være over 100 000 som kjemper om de rundt 37 000 plassene.

- New York maraton var starten på det som mange kaller joggebølgen. Folk ville løpe og komme seg i form, og det ble en mal for andre byer som kom med storbyløpt. Det tok virkelig av på 90-tallet, og det er nå kamp for å komme med. Jeg vet at det allerede nå skal være utsolgt fra Norge til neste års løp, sier Waitz.

- Spesielt å stå på start

Det er en ganske stor kontrast til det første maratonet i 1970. 127 løpere betalte en dollar i startkontigent for å løpe de 42 195 meterne inne i Central Park. Bare 55 klarte jobben med å komme helt til mål.

Nå er ruten endret til å gå gjennom alle de fem store bydelene Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan.

- Det er noe helt spesielt å være på starten når "New York - New York" spilles på høytalerne, og det er en stor opplevelse å løpe i mål i Central Park, sier Waitz.

- Det er en drøm for alle å delta i NY maraton, det er en vanskelig løype, kupert og men mange broer hvor vinden kan være vanskelig, forklarer hun som er en av de som kjenner løypa best.

Nett-TV: New York maraton feirer 25-årsjubileum

Video 25 års jubileum for New York maraton

25 års jubileum for New York maraton

Ikke sulten

Waitz løp sitt siste New York maraton som aktiv i 1990, men hun skjønte da at karrieren var på hell.

- Jeg ble nummer fire, men følte at det ikke gjorde så mye. Jeg fortsatte å trene en stund til, men skjønte etter hvert at jeg ikke var sulten lengre og la opp 1. april året etter. Jeg skjønte at jeg ikke hadde noe mer å gjøre i toppidrett, sier Grete Waitz.

I følgebilen

Deltagerne er en god blanding av mosjonister, de som tror de er topptrente og konkurranseløpere. Søndag er Grete Waitz nok en gang tilbake i New York, men denne gangen som invitert æresgjest.

- Jeg skal se løpet fra følgebilen som følger kvinneklassen. Det er egentlig ganske morsomt å se løpet fra den posisjonen også, sier Waitz.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard (midten) har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard (til venstre), Elisabeth Slettum og Amalie Iuel (til høyre) løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste