Hopp til innhold

- En drøm å løpe New York maraton

Dronningen av New York maraton, Grete Waitz, skal være i første rekke når løpet feirer 40-årsjubileum søndag.

Grete Waitz

Grete Waitz gleder seg til å være med på 40-årsjubileet

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Største av alle i løpets 40-årige historie er Grete Waitz. Hun vant løpet hele ni ganger, men det er den første triumfen i 1978 hun husker best.

- Det største minnet mitt fra New York maraton er faktisk fra det første året jeg deltok. Jeg kom dit som baneløper og hadde egentlig tenkt til å legge opp da jeg ble overtalt til å løpe. Jeg var jo godt trent, men hadde aldri løpt over 20 kilometer før jeg løp mitt første maraton. Det er ikke noe jeg vil anbefale for andre, men det gikk nå på et vis, sier Grete Waitz til NRK.

De fleste vil nok strekke seg til å si at det gikk bedre enn det ettersom Waitz både vant og satte ny verdensrekord på 2.32,30.

Video Grete Waitz vinner New York maraton for tredje gang

Grete Waitz vinner New York maraton for tredje gang

Fullt

Søndag 7. november stiller rundt 37 000 ivrige løpere til start i det som mange omtaler som alle maratoneners "mor". For å kunne ivareta løpernes forholdt som sikkerhet og helse, har man måtte sette det tak antallet på hvor mange som får delta. Det pleier å være over 100 000 som kjemper om de rundt 37 000 plassene.

- New York maraton var starten på det som mange kaller joggebølgen. Folk ville løpe og komme seg i form, og det ble en mal for andre byer som kom med storbyløpt. Det tok virkelig av på 90-tallet, og det er nå kamp for å komme med. Jeg vet at det allerede nå skal være utsolgt fra Norge til neste års løp, sier Waitz.

- Spesielt å stå på start

Det er en ganske stor kontrast til det første maratonet i 1970. 127 løpere betalte en dollar i startkontigent for å løpe de 42 195 meterne inne i Central Park. Bare 55 klarte jobben med å komme helt til mål.

Nå er ruten endret til å gå gjennom alle de fem store bydelene Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan.

- Det er noe helt spesielt å være på starten når "New York - New York" spilles på høytalerne, og det er en stor opplevelse å løpe i mål i Central Park, sier Waitz.

- Det er en drøm for alle å delta i NY maraton, det er en vanskelig løype, kupert og men mange broer hvor vinden kan være vanskelig, forklarer hun som er en av de som kjenner løypa best.

Nett-TV: New York maraton feirer 25-årsjubileum

Video 25 års jubileum for New York maraton

25 års jubileum for New York maraton

Ikke sulten

Waitz løp sitt siste New York maraton som aktiv i 1990, men hun skjønte da at karrieren var på hell.

- Jeg ble nummer fire, men følte at det ikke gjorde så mye. Jeg fortsatte å trene en stund til, men skjønte etter hvert at jeg ikke var sulten lengre og la opp 1. april året etter. Jeg skjønte at jeg ikke hadde noe mer å gjøre i toppidrett, sier Grete Waitz.

I følgebilen

Deltagerne er en god blanding av mosjonister, de som tror de er topptrente og konkurranseløpere. Søndag er Grete Waitz nok en gang tilbake i New York, men denne gangen som invitert æresgjest.

- Jeg skal se løpet fra følgebilen som følger kvinneklassen. Det er egentlig ganske morsomt å se løpet fra den posisjonen også, sier Waitz.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal