NRK Meny
Normal

- Det handler om å overleve

Det blir en hard dag for Hushovd i Tour de France.

Thor Hushovd
Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

På den 16. etappen av Tour de France tirsdag, skal syklistene over to fjell på over 2000 meter.

LES: 16. etappe - 21. juli

Fem kilometer er alt rytterne får på flate veier før klatringen starter opp mot toppen av det første fjellet: 2473 meter høye Col du Grand-Saint-Bernard. Alberto Contador, Andy Scleck, Cadel Evans og resten av klatrerne må slite seg opp 1501 høydemeter på 24,1 kilometer før de runder toppen som er fire meter høyere enn vår egen Galdhøpiggen.

- Det vil nok gå et brudd opp det første fjellet, men jeg tror ikke noen av sammenlagtfavorittene får gå i det. De store kanonene kommer heller til å sende en hjelperytter i bruddet slik at de har noen til å ligge foran, sier NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen.

Det kan nok være smart å ha en hjelperytter liggende foran når kjøret starter opp det siste fjellet - det 2188 meter høye Col du Petit-Saint-Bernard. De store kanonene får hjelp når de tar igjen sin hjelperytter siden vedkommende drar sin kaptein så langt han klarer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Alberto Contador

Alberto Contador leder årets Tour de France sammenlagt når det gjenstår fem etapper.

Foto: JOEL SAGET / AFP

Lange utforkjøringer

Målgang på den 16. etappen er på 862 meter i Borg-Saint-Maurice - etter 32 kilometer ren utforkjøring fra Col du Petit-Saint-Bernard.

LES: - Han kan vinne Tour de France

LES: - Blir vanskelig å slå Contador

Nedover går det også etter at rytterne runder toppen på det første fjellet: I løpet av 38 km skal syklistene ned 1842 høydemeter. Thor Hushovd er en av de beste utforkjørerne i Tour de France, men Ove Eriksen tror ikke utforkjøringene blir avgjørende.

- Jeg tror det ikke vil bli mange som skiller seg ut i utforkjøringene, men hvis du ligger i brudd må du nok ha over et halvt minutt forsprang i nedoverbakken for å ikke bli kjørt inn. Selv om ikke målgang er på toppen av det siste fjellet, vil førstemann over toppen ha en god mulighet til å vinne, men han bør som sagt ha en ledelse på omtrent ett minutt for å holde unna i utforkjøringen, sier Eriksen.

To beintøffe dager

Thor Hushovds plan på tirsdagens og onsdagens beinharde klatreetapper er enkel: Han skal overleve.

- Det gjelder å spare krefter, men likevel komme gjennom disse to tøffe etappene i dag og i morgen. Det blir to beintøffe dager så det handler bare om å overleve og komme innenfor tidslimiten, sier Hushovd til NRK.

Thor Hushovd har festet grepet om den grønne poengtrøya, og hans største konkurrent, Mark Cavendish, sliter vanligvis mer enn Hushovd i fjellene.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Tromsø - Odd
Eliteserien: Tromsø - Odd og semifinale cupen
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Cupen: Semifinale, Molde - Lillestrøm
Semifinale i cupen, menn
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Etter Kamp
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm