NRK Meny
Normal

Northug spår tøff duell i Colognas lekegrind: – Han har hjemmebanefordel

VAL MÜSTAIR/DAVOS (NRK.no): I dag kan Dario Cologna bli heiet frem av hjemmefans når det for første gang arrangeres et større renn i fødestedet hans. Petter Northug innser at det gir rivalen en fordel.

petter

Petter Northug kommer til å overse hjemmepublikummet til Dario Cologna, men innrømmer at sveitseren kanskje kan dra fordel av å gå sprinten i sin egen fødeby.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Dario Cologna

Dario Cologna har vunnet Tour de Ski tre år på rad.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Jeg er på bortebane, og han har hjemmebanefordel, sier Petter Northug før etappen i Val Müstair.

Det bor i underkant av 2000 mennesker til sammen i den sveitsiske dalen, som er den østligste i landet - helt på grensen ti ltalia. Her ble den regjerende tour-vinneren Dario Cologna født for 26 år siden.

Stadion ved Colognas hus

I dag går han for seier i det første store langrennet som arrangeres her.

– Det hadde vært morsomt, så sant jeg føler meg bra og har nok krefter, sier Cologna til NRK.no.

Sprintstadionet ligger bare noen få hundre meter fra huset han vokste opp i. De siste årene har Cologna bodd i Davos, men familien hans bor fortsatt i Val Müstair.

Selv om langrenn fortsatt er en forholdsvis liten idrett i Sveits, er Cologna blitt en av de største idrettsstjernene i hjemlandet - spesielt etter å ha tatt OL-gull.

Men skulle det komme mange tilskuere for å heie ham frem under sprinten, er ikke det noe Northug har tenkt å henge seg opp i.

– Det bryr jeg meg ikke om. Det kan vel hende det gir ham en fordel, men det er ikke noe jeg tenker mye over, sier han.

Hjembyen ønsker Dario Cologna velkommen hjem

Dario Cologna kommer fra Val Müstair, der sprinten skal gå, og byen ønsker sin stjerne varmt velkommen hjem

Foto: NRK

Vil gå i front

Northug har planen klar for hvordan han skal sikre seg viktige sekunder i spinten.

– Jeg føler meg sikker på å komme til semifinalen og få poeng. Kommer jeg meg til finalen er det bare å prøve å komme seg i front og gå på, sier han.

Northug ligger på tredjeplass i sammendraget så langt, med Cologna på plassen bak. Første- og annenplassen er det foreløpig russerne Maxim Vylegzjanin og Alexander Legkov som har.

Cologna har vunnet touren tre år på rad, og de fleste spår at det blir en duell mellom ham og Northug om årets sammenlagtsseier.

Nyttårsaften ble en rolig affære for de norske langrennsløperne. Landslagstrener Trond Nystad spøkte med at han skulle tvinge Northug i seng ett minutt over tolv.

– En veldig rolig dag med bare en lett joggetur, spising og hviling, sier han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kveld