- Halvparten av skilandslaget har astma

Bruken av astmamedisin varierer mellom idretter. De verste idrettene er blant annet langrenn og svømming.

Odd-Bjørn Hjelmeset og Marit Bjørgen

Odd-Bjørn Hjelmeset og Marit Bjørgen er to av de norske utøverne som lider av astma.

Foto: Scanpix

På torsdag ble det kjent at 1 av 4 norske OL-utøvere får bruke ulovlige medikamenter mot astma.

Kai-Håkon Carlsen

Kai-Håkon Carlsen forteller om de store belastningene utøvere utsettes for i for eksempel Tour de Ski.

Nå viser det seg at så mye som halvparten av skilandslaget har astma. Kai-Håkon Carlsen, professor på Norges idrettshøgskole, forteller at skilandslaget bli testet årlig for om de utvikler astma.

- Dette er ikke eksakte tall, men vi tester skilandslaget hvert år, og omtrent halvparten av dem slår ut på testene, sier Carlsen.

Kulde og slitasje

Konkurranser og den gjentatte harde treningen gir kraftig slitasje på lungene, og for skilandslaget kommer kulda i tillegg.

- Det er særlig innen langrenn astma er et problem. Jo lenger utøverne holder på, jo større sjanse er det for at de pådrar seg astmaproblemer, sier eksperten.

- Under arrangementer som Tour de Ski, med mange store konkurranser tett oppå hverandre, blir det store belastninger på luftveiene, sier Carlsen.

En vanlig yrkeslege ville bedt disse personene om å slutte med hardkjøret.

Kai-Håkon Carlsen, professor på Norges idrettshøgskole

Han forteller at det er stor variasjon mellom idrettene. Variasjonen ligger først og fremst i miljøforskjellene mellom idrettene. For eksempel vil en langrennsløper slite med kulda, en isdansutøver slite med ultrafinepartikler fra ispoleringsmaskinene, og en svømmer slite med klor i bassenget.

- Konkurransesvømming er noe av det verste man kan utsette seg for, sier Carlsen.

oddbjørn hjelmeset

Odd-Bjørn Hjelmeset er en av de norske utøverne som har slitt med astma.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Ingen prestasjonsforbedring

Professoren er soleklar på at bruk av astmamedisin ikke er doping, og at det ikke er prestasjonsfremmende.

- Det er gjort undersøkelser på dette, og det er rett og slett ikke funnet noen positiv effekt for friske - heller en litt negativ effekt. Medisinene bare gjør at de kan konkurrere på lik linje med friske utøvere. Det er ingenting snuskete med dette, det er helt åpent, sier Carlsen.

- Kan medisinen gjøre astmarammede utøvere "friskere" enn de hadde vært om de ikke hadde astma?

- Nei. Og de friske blir ikke bedre, slår Carlsen fast.

Helseskadelig

Men det kan være helseskadelig å trene på seg astma. De første norske utøverne som pådro seg astma, sliter fortsatt.

- En vanlig yrkeslege ville bedt disse personene om å slutte med hardkjøret. Men for utøverne er dette det viktigste i verden. Og de må jo trene på den måten for å oppnå resultater, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal