NRK Sørlandet forlater snart bygget på Tangen i Kristiansand. Vi får nytt hjem i Markensgate i Kristiansand.
Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRKRedaksjonelt regnskap for NRK Sørlandet
Nyhetsåret 2017 er historie. Dette er vår oppsummering.
- Oppsummert: Dystert og dramatisk
- Sterke møter med mennesker
- Stortingsvalget 2017
- Radio
- Klassequizen
- Sørlandsscenen
- TV
- Dramatiske hendelser
- Mangfoldig oppdrag
- NRK Sørlandet i sosiale medier
- Sport
- Hva vi ikke er stolte av
- Dette er NRK Sørlandet
- Vi er på flyttefot
- Vårt publikum – hvem er dere?
- Hva NRK Sørlandet ønsker å være
- Hva var ikke populært?
Oppsummert: Dystert og dramatisk
Samlet sett var 2017 et dystert og dramatisk nyhetsår i vår landsdel. NRK Sørlandet rapporterte til hele landet fra tre drapssaker og en rettssak knyttet til et dobbeltdrap året før. I to av disse sakene var gjerningspersonene mindreårige.
Drapet på en 17 år gammel butikkansatt inne på Norges største kjøpesenter ble utført av en 15 år gammel jente i barnevernets omsorg. Saken utløste debatt om tiltak i barnevernet.
- Les også:
I oktober opplevde Agder-fylkene den verste flommen på flere tiår. Vannmassene forårsaket skader for over en halv milliard kroner.
- Se hvordan storflommen herjet fra minutt til minutt
Drapet på Sørlandssenteret rystet hele landet i 2017. En 17-åring ble drept og en mindreårige jente stod bak handlingen.
Foto: Lars Eie / NRKSterke møter med mennesker
NRK Sørlandets medarbeidere møter mange mennesker gjennom året. De bærer både på hyggelige og triste historier. Mange av møtene er sterke, og rører både ved oss som formidler deres historier, og våre lyttere, seere og lesere.
Ett av de sterkeste møtene i fjor var med 15 år gamle Anja Vesterhus. Hun fortalte åpent om sin sykdom. En historie mange lot seg berøre av. Sykdommen ME var ett av flere temaer vi gikk i dybden på i 2017.
Anja Vesterhus lider av ME.
Foto: Kari Løberg Skår / NRK- Les saken:
NRK Sørlandet har gjennom 2017 jobbet for å lage flere saker hvor vi går litt dypere, enn bare å referere hva som skjer i vår landsdel. Vi har rettet søkelyset mot temaer som ungdom som slåss i skoletiden:
- Les sakene:
Vi har gjennom flere reportasjer og artikler sett nærmere på nettverkssalg, noe som 87.000 nordmenn er engasjert i:
Les sakene her:
Nyhetssaker blir til på ulike måter. I 2017 valgte vi å undersøke hva slags mat barn på Sørlandet får når de tilbringer tiden i skolefritidsordningen. Ideen til saken kom til da flere kolleger snakket om hvor mye ketsjup og makaroni de følte barna ble servert på SFO. Vi søkte innsyn i kvitteringer fra de største SFOene på Sørlandet og fant ut at pølser, pizza og kjøttboller står på menyen.
NRK Sørlandet laget i fjor en rekke saker om mat på SFO. Her fra Lovisenlund skole.
Foto: Sander Heggheim / NRKMatinnkjøpene står i grell kontrast til Helsedirektoratets retningslinjer som anbefaler fisk to til tre ganger i uka når det serveres varmmat. Enkelte skoler vi så i kortene handla ikke inn et eneste fiskeprodukt i fjor.
Les sakene her:
Vi har også gått i dybden på hierarkiet bak fengselsmurene. Saken kom i kjølvannet av dokumentarserien Mann. Utsatt som NRK Sørlandet produserte i 2016. Vi vant i fjor Sørlandets pressepris i kategorien «Årets sak» for serien.
- Les fengselssaken her:
Stortingsvalget 2017
Det ble tidlig bestemt at NRK skulle legge ekstra stor vekt på å nå andregangsvelgerne. Derfor var det viktig å samle inn mest mulig innsikt om hvordan, og i hvilken grad, folk i aldersgruppa 20–29 år holder seg oppdatert om politikk.
Mange i denne gruppa ser nærmest ikke på TV i det hele tatt, men oppdaterer seg gjennom å lese listeartikler, se videoklipp og følge de politiske partiene i sosiale medier.
Derfor ble det viktig for NRK Sørlandet å følge opp med dette i våre ulike kanaler. I tillegg til mer tradisjonelle utspørringer og direktesendinger i radio og TV, laget vi korte, og litt uhøytidelige videoer med stortingskandidatene fra de største partiene i Aust- og Vest-Agder.
- Politikerutspørring Aust-Agder:
- Politikerutspørring Vest-Agder:
Disse ble publisert i sosiale medier i tillegg til våre egne plattformer. Målet var å skape interesse for kandidatene blant unge velgere:
- Les:
Radio
Radio er fremdeles en av våre største publikumsarenaer. Her er vi tett på Sørlandet og vårt distriktsoppdrag seks timer hver dag, fra mandag til fredag. Dette er store flater hvor vi legger vekt på å gi våre lyttere siste nytt, tar opp temaer vi mener er interessante og inviterer gjester til prat i vårt studio.
Underholdning, opplysninger om det som rører seg, samt mye musikk er også viktige elementer i sendingene våre, både om morgenen og på ettermiddagen. Gjennom radioen har vi mulighet til å holde vår landsdel oppdatert når dramatiske ting skjer, også utenfor våre ordinære sendetider.
I fjor var det naturlig for oss å avbryte NRK P1s nasjonale sendinger for å sende direkte under flommen som rammet Sørlandet i oktober. Radioen og nettet er uslåelig når det gjelder å formidle nyheter raskt og direkte til vårt publikum.
Vi sender både fra Arendal og fra Kristiansand hver uke, til hele Sørlandet.
Programlederne Tom Nicolai Kolstad (t.v.) og Erik Wiig Andersen i aksjon under Arendalsuka.
Foto: Thomas Sommerset / NRKVåre lyttere kan når som helst gå inn i vår radiospiller på nett og høre våre sendinger, enten direkte, eller i opptak.
Gjennom året forsøker vi med jevne mellomrom å flytte studio ut av våre redaksjonslokaler og til steder hvor folk oppholder seg. Under Arendalsuka 2017 kunne publikum følge NRK Sørlandets ettermiddagssendinger fra vårt telt i Pollen, midt i sentrum.
NRK Sørlandet bidrar også med programledelse og reportere til nasjonale og regionale programmer. Et eksempel er Kveldsåpent på P1 med programleder Tom Nicolai Kolstad. I juleferien og sommerferien har vi hatt samsending med NRK Telemark og NRK Vestfold.
Klassequizen
Spørrekonkurransen Klassequizen ble for første gang arrangert i NRK Sørlandet i 2010 og har de senere årene utviklet seg til å bli en stor regional- og riksproduksjon for NRK på radio og TV. Konseptet ble skapt av reporter, programleder og quizmaster Håvard Raustøl som fortsatt har en sentral rolle. Fra 2013 ble Klassequizen et nasjonalt prosjekt.
468 skoler over hele landet har meldt seg på i 2018. Det er distriktskontorene i NRK som arrangerer de innledende rundene i Klassequizen hvert år. Konkurransen sendes i løpet av vinteren i NRK P1s distriktssendinger på radio. Til våren møtes landets beste tiendeklassinger i den nasjonale finalen i Oslo, som sendes over fem programmer på NRK1. På Sørlandet ligger vi stabilt på omtrent 40 skoler per sesong.
Bakgrunnen for prosjektet var kort fortalt å vise fram ungdomsskolen og ungdommer på en positiv måte.
Håvard Raustøl kom på ideen om Klassequizen. Nå er det blitt en nasjonalt konsept som også vekker interesse i våre naboland.
Foto: Kaja Figenschou / NRKSørlandsscenen
SørlandsScenen er et musikalsk radio og nett-konsept som kontoret er stolt av. I fjor fikk lyttere, seere og lesere et møte med 44 artister som ga ut ny plate med påfølgende anmeldelse dagen etter.
I tillegg laget musikkjournalist Janne Aateigen en rekke innslag med lokale artister i forbindelse med singelslipp eller konsert. Vi besøkte også en rekke festivaler og konserter i løpet av året. Blant annet Heimover i Åmli, Cirkus Ravnedalen i Kristiansand, Hunsfest i Vennesla, Norway Rock i Kvinesdal, Skal festival i Grimstad for å nevne noen.
I SørlandsScenen får sørlandske artister presentere ny musikk.
Foto: Per-Kåre Sandbakk/Sigbjørn Kristiansen/Håkon Eliassen/Janne Aateigen / NRKTV
Våre lokale TV-sendinger er et kjent innslag for mange i hverdagen. Selv om vårt publikum stadig ser mindre på lineær tv, var det oppmuntrende å se, lese og høre det engasjementet som oppsto blant publikum da det på tampen av året ble kjent at NRK gikk noe ned på sendetidene på TV.
Folkeengasjementet som oppsto over hele landet i desember førte til at vi litt inn i det nye året opprettholdt den samlede sendetiden, fordelt på tre sendinger gjennom kvelden. TV er fremdeles en av våre viktigste plattformer, hvor vi stadig jobber for å komme tettere på hendelser og nyheter som skjer på kveldstid, blant annet med direktereportere ute. Går du glipp av noe vi sender direkte, finner du alt vi produserer på TV på nett:
Siv Kristin Sællmann og Line Haus dekket sendingen på valgdagen i 2017.
Foto: Thomas Sommerset / NRKDramatiske hendelser
NRK er helt avhengig av sine distriktskontorer, og lokalkunnskapen medarbeiderne har når dramatiske hendelser skjer. Både med tanke på rask utrykning, og for å kunne følge opp saker over tid.
Drap i Aust-Agder avdekket i februar, dobbeltdrap i 2016 for retten i juni, Drap på Sørlandssenteret i juli, kvinne siktet for drap på far og samboer i september år tilbake.
Dette er tragiske hendelser som førte Agder-fylkene oppover på drapsstatistikken.
En sak som preget vår nyhetsdekning i mars i fjor handlet om en fem år gammel gutt som omkom etter en ulykke ved Karuss barnehage og skole i Vågsbygd i Kristiansand. Ulykken skjedde da en mobilkran begynte å skli på en gang- og sykkelsti og traff gutten. Søsteren (3) ble lettere skadet i ulykken.
En gutt (5) omkom i mars da han ble truffet av en kranbil ved Karuss skole i Kristiansand.
Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRKDette er tunge saker for lokalmiljøene og triste saker å jobbe med for redaksjonen. Våre medarbeidere jobbet med å bringe nyhetene raskt ut i landet, og å gi NRKs publikum et større bilde av det som skjedde. Her var det et utstrakt samarbeid mellom medarbeidere på nett, TV og radio, både lokalt og med redaksjonene i Oslo.
Flommen i oktober var en av de mest ødeleggende for landsdelen på flere tiår. Våre medarbeidere jobbet døgnet rundt med å informere om hva som skjedde.
Hele landets øyne var rettet mot Sørlandet og de mange direkterapportene som gikk ut på alle NRK Sørlandets medieplattformer og i nasjonale nyhetssendinger.
Grenda Drangsholt ble hardt rammet av flommen
NRK har store ressurser å sette inn når store hendelser inntreffer. I oktober gikk NRK Sørlandet tidlig opp i helikopter med fotograf, og kunne gi de store bildet av flommens ødeleggelser i en over times lang direktesending på nett. Dette ga både innsatsmannskaper og publikum generelt et inntrykk av omfanget av flommen.
Boen Bruk på Tveit i Kristiansand fikk flomskader for mer enn ti millioner kroner. Skadeomfanget etter flommen var av de verste vi har hatt i området, med rundt 3300 innmeldte skader til en samlet verdi av over 500 millioner. Flere titalls mennesker måtte evakueres etter at deres hjem ble ødelagt av flommen som rammet Sørlandet i oktober.
25 kvinner gikk ikledd plastbunad på 17. mai i fjor.
Foto: Marianne Jakobsen / NRKMangfoldig oppdrag
Heldigvis består ikke nyhetsformidling bare av dramatiske hendelser.
NRK Sørlandet har gjennom året formidler mange historier som både bringer frem smil og appellerer til godfølelsen i oss.
Som denne reportasjen om Aase Helene Fidje Ødegaard som sydde 25 plastbunader til borgertoget 17. mai:
- Les saken:
Andre reportasjer med glimt i øyet:
For NRK er det viktig å sette søkelys på urettferdighet og forskjellsbehandling. En av dem som i fjor opplevde at hans behov ikke ble prioritert var 86 år gamle Øivind som har hytte i Bygland i Setesdal.
- Saken kan du lese her:
Hele Norge lot seg også berøre av historien om til ekteparet Gunvor (95) og Charles (94) som ikke fikk bo sammen på sykehjemmet i Arendal den siste tiden. I Norge har man rett på institusjonsplass, men ikke sammen med ektefellen. Etter at flere norsk medier omtalte saken, snudde kommunen.
- Saken kan du lese her:
Charles Hovd Nilsen (94) besøker kona Gunvor (95) på sykehjemmet i Arendal. Charles ønsker å flytte inn sammen med kona, men det får han ikke lov til.
Foto: Per-Kåre SandbakkI NRK jobber det mange gode historiefortellere som evner å skape øyeblikk. Som da vår reporter besøkte John Abrahamsen som er en av ytterst få gjenværende urmakere på Sørlandet, og Mandals siste. I butikken til John har tiden stått stille. I snart 63 år har han utøvd sitt håndverk, i samme lokale, og uten ferie.
- Les reportasjen her:
NRK Sørlandet i sosiale medier
En av våre mest sette direktesendinger på nrk.no/sorlandet og Facebook fra 2017 handler om flommen i oktober. Da opplevde Sørlandet storflom etter kraftige regnvær.
Vi vet at de aller fleste av våre lyttere, seere og lesere daglig bruker sosiale medier som kilde til informasjon og oppdateringer. NRK ønsker å nå sitt publikum der det er, derfor publiserer vi både egne nyhetsvideoer og direktesendinger på sosiale medier, og legger ut lenker til våre egne plattformer for dem som vil lese mer.
Sport
På sportsfronten fulgte vi blant annet sørlands-håndballen og -fotballen gjennom et spennende år i 2017. Underveis ble det mange nervepirrende oppgjør for publikum. Ville Vipers-jentene klare å fravriste Larvik tronen på håndballtoppen? Ville Start rykke opp igjen og Arendal Fotball rykke ned? Hvordan ville Jerv klare seg? Og hvordan ville sørlandslagene klare seg i fotballcupen?
Under våre direktesendinger på nett-tv og radio kunne publikum få oppleve stemningen. Og under cupen kunne vi dele lokalfotballkampene til alle andre mediehus som ønsket levende bilder streamet fra kampene:
I mai slo 3. divisjonslaget Fløy storebror Start 4–3 ut av norgescupen i en dramatisk kamp på Flekkerøy:
- Les:
I desember vant Vipers NM-finalen i håndball for kvinner.
Vipers Kristiansand er norgesmestere etter at de slo Stabæk 30–17 i cupfinalen i Oslo Spektrum.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixHva vi ikke er stolte av
I redaksjonen er det daglig diskusjoner rundt det vi publiserer.
- Har vi vært gode nok i det vi har gjort?
- Er det noe vi ikke har gjort som vi burde gjøre?
- Er det noe vi ikke burde ha gjort.
Det er få fasiter å gå etter, men vi kan alltid bli bedre i det vi gjør. Både når det gjelder stoffutvalg og håndverk. Vi er ikke stolte når det oppdages feil. Men de skjer. Da er det viktig å rette opp så raskt som mulig, og beklage når det trengs.
Vi jobber også med å heve kvaliteten ved å røkte vårt arbeid internt. Språklig har vi i radio og TV kort tid på oss til å fortelle historien til våre lyttere og seere. Et gjennomsnittlig TV-innslag er på rundt to minutter. Et reportasjeinnslag på radio kan ofte være et halvt minutt kortere. Det krever at vi er presise.
Nyhetsoppleser Anne Torhild Nilsen er en kjent stemme i Sørlandssendinga. Hun står opp grytidlig for å gi deg ferske nyheter fra landsdelen.
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRKDette er NRK Sørlandet
NRK Sørlandets hovedkontor er på Tangen i Kristiansand, men har også kontorer i Arendal og Flekkefjord. Fire medarbeidere «sogner» til arendalskontoret, mens én medarbeider har arbeidssted i Lister.
Alle TV-sendingene og morgensendingene på radio kringkastes fra Kristiansand, mens ettermiddagssendinger og nyhetsbulletiner på radio sendes flere ganger i uken fra i Arendal.
Distriktskontoret produserer distriktssendinger på radio i NRK P1 fra 06:00 til 09:00 om morgenen og fra 14:00 til 17:00 om ettermiddagen. I tillegg har vi nyhetsoppdateringer hver time mellom kl. 6 og 17 på hverdager, og mellom kl. 8 og 12 på lørdager.
Distriktskontorets fjernsynssendinger på NRK1 sendes i 2018 mandag-torsdag kl. 18:50, 20:55 og 22:55. Fredag kl. 18:50.
NRK Sørlandet har 44 faste årsverk per januar 2018.
Vi er på flyttefot
Fra juni 2018 får NRK Sørlandets hovedkontor nye adresse: Markensgate 9 i Kristiansand.
Like før sommerferien flytter NRK Sørlandet fra det karakteristiske bygget på Tangen i Kristiansand. Bygget skal rives og gi plass til boliger.
I andreetasje i Markensgate 9 får vi nytt studio i glasshjørnet som vender ut mot Markensgate og Dronningens gate.
Vårt publikum – hvem er dere?
Bortimot ni av ti nordmenn bruker ett eller flere av NRKs tilbud en vanlig dag. Det gir NRK en helt unik posisjon i det norske medielandskapet.
Radio og TV er fortsatt bærebjelkene i oppslutningen, men tilbudet på nett og mobil er nå like viktig, spesielt blant de under 50 år. Nye teknologiske muligheter og endrede medievaner utfordrer NRKs tradisjonelle måte å tenke publisering på. Det er nødvendig med bredere publisering i tradisjonelle kanaler, og det er viktig å utnytte mulighetene på internett og deling i sosiale medier.
NRK Sørlandets tekniske personell, reportere og programledere brukes stadig i nasjonale produksjoner. Her er Kari Jeppestøl Arntzen programledere i Norge Nå sammen med Tarjei Strøm. Det startet riktignok i 2018.
Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRKHva NRK Sørlandet ønsker å være
NRK Sørlandets virksomhet, prioriteringer og satsinger tar utgangspunkt i NRKs langtidsstrategi og mål, og er i kortform uttrykt i ambisjonen om at distriktskontorene skal produsere innhold «i verdensklasse fra norsk virkelighet».
NRK Sørlandet skal være tydelig til stede i hele landsdelen og i dialog med publikummet vårt. Vi skal være viktige for hverdagen til folk på Sørlandet, og vi skal som allmennkringkaster også lokalt utgjøre en forskjell.
NRK Sørlandet skal være best på regionalt innhold for sørlendinger på de plattformer de benytter. Vi publiserer på TV, radio, nett, mobil og i sosiale medier.
Nyhetsoppdraget for NRK Sørlandet er å være først og med hele bildet.
Programleder Yngve Stiansen og lydtekniker Sigtor Kjetså i sving under morgensending.
Foto: Andreas Benjamin Guthe / NRKI 2017 har vi hatt fokus på å være hurtig ute på hendelsesnyheter og samtidig ha rom for fordypende journalistikk og egensaker. I tillegg til å publisere innhold regionalt skal vi også sørge for at NRK er først med nasjonale hendelsesnyheter fra vår landsdel, og vi skal løfte viktige regionale nyhetssaker inn i det nasjonale nyhetsbildet. Vi har et spesielt ansvar for nyhetsområdet i vår landsdel som andre mediehus underdekker.
Hva var ikke populært?
En av våre utfordringer er å lage journalistikk på saker folk er opptatt av, samtidig som vi skal ivareta vårt samfunnsoppdrag. Vi ser i stadig økende grad at kuriosa, saker som rører ved hjertene til vårt publikum og dramatiske hendelser bryter igjennom den massive informasjonsstrømmen vi alle opplever. Dette må vi ta med oss i våre prioriteringer.
Samtidig er samfunnsoppdraget viktig for NRK. Det krever blant annet at vi går inn i saker som ikke nødvendigvis mange er opptatt av, men som det er viktig at vi som et redigert medium i vår landsdel setter på dagsorden.
Målet med dette må være å skape debatt og bidra til at landsdelen utvikles. Når det gjelder saker vi har registrert mindre interesse for på nett, kan forhåndssaker på sportsbegivenheter og saker om småkriminalitet nevnes.