HEALING

Kirsten Midling-Thorsen gjør seg klar til kveldens «fellesfjernhealing» på Facebook.

Foto: TOM NICOLAI KOLSTAD / NRK

Kirsten «fjernhealer» på Facebook

Hva får tusenvis av kvinner til å tro de blir friske ved å skrive «ja takk» under en status på Facebook?

Kommentarfeltet fylles opp. Nesten bare kvinner. Husmødre, lektorer, sykepleiere ber om å bli tatt med i «fellesfjernhealingen».

Mobilalarmen går. Klokka er 21.00 torsdag kveld. I et lite hvitt sørlandshus, helt ute i havgapet på Norges ytterste sydspiss sitter Kirsten Midling-Thorsen med Samsungen i hånda.

facebook

Responsen på Facebook er enorm når Kirsten inviterer til «fellesfjernhealingen».

Foto: Skjemdump

Ukas gratishalvtime med «fellesfjernhealing» på Facebook skal starte. To tusen mennesker fra hele landet venter på helbredelse og energi fra den realfagutdanna trebarnsmora fra fiskeværet Åvik i Lindesnes.

Det plinger jevnlig.

– Det er folk som sender meg melding om at de vil være med, men de vil ikke vise det på Facebook, sier Kirsten.

Halvmaraton, oppussing og Pippi Ponki

Behovene spriker. De fleste nøyer seg med «ja takk» etterfulgt av et hjerte, smilefjes eller bedende hender.

Noen skriver hva det gjelder. Parkinson, hodeskader etter trafikkulykke, ei søster med kreft.

Så er det dem med litt enklere «diagnoser». Anita trenger en frisk kropp til halvmaraton, mens Else har vondt i hele seg etter oppussing.

Bryndis vil at bikkja Tinka blir inkludert, siden den plages med sjalusi. Jeanette ber om at Kirsten husker på fuglen hennes, Pippi Ponki. Kristin har ei mor på Gjøvik som kunne trengt å bli «tatt med».

Religionsforsker ved Universitetet i Agder, Irene Trysnes er ikke overrasket over at det stort sett er kvinner som ber om å bli fjernhealet:

Huset

Fra det lille hvite sørlandshuset på Norges ytterste sydspiss, sender trebarnsmora ut tanker som skal helbrede over det ganske land.

Foto: TOM NICOLAI KOLSTAD / NRK

– Kvinner er overrepresentert som religiøst aktive, og i det alternative er hovedtyngden middelaldrende damer.

Kirsten logger seg på Facebook, og skriver at hun setter igang.

Sender ut en tanke

Foruten den lille skjeløyde hunden, er vi alene i stua. En figur av jomfru Maria ser bort på oss fra vinduskarmen. To stearinlys står ved siden av. De er ikke tent.

Ektemannen Ian har tatt barna Tiril, Thias og Theo ovenpå. Men sånn sett kunne nok også mamma stått for leggninga i «arbeidstida».

Pusser tenner

Tannpuss og kveldsstell for Tiril, Thias og Theo. I kveld er det pappa Ian som står for leggingen, mens mamma skal «fjernheale» på nett.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Hun lukker ikke øynene, sitter ikke i noen form for meditasjon. Kirsten forteller at så lenge hun kjenner at hendene jobber, kan hun fint gå å smøre seg ei brødskive. Gjøre andre ting.

Nå kjenner jeg det begynner å prikke i dem. Det føles som når du kommer inn i varmen etter å ha vært ute og frøset på hendene

Kirsten Midling-Thorsen

Hun viser meg hendene. Forteller at når «fellesfjernhealingen» starter, blir de litt hvitflekkete inni.

– Nå kjenner jeg det begynner å prikke i dem. Det føles som når du kommer inn i varmen etter å ha vært ute og frøset.

Hender healing

Kirsten sier hendene får flekker idet «fellesfjernhealingen» starter. Så lenge hun mener hendene arbeider, kan hun fint foreta seg andre sysler mens hun holder på.

Foto: TOM NICOLAI KOLSTAD / NRK

– Tror du noen ville blitt skuffa om de så at vi bare satt her og prata?

– Tja, det kan godt hende. Men jeg tror at så lenge jeg har sendt ut en generell tanke om å skape balanse, så vil «kilden» gjøre resten.

– Hva gjør du når du sender den tanken ut?

– Det gjorde jeg nå når jeg sa det til deg. Jeg sender ut en intensjon.

– Ikke noe mer enn det?

– Nei, nå er det «kilden» som skal skape balanse der kroppene er i ubalanse.

Jeg sitter ikke i noen dyp meditasjon, og kan fint gå å smøre meg ei brødskive, liksom

Kirsten Midling-Thorsen
Klemmer Theo

Minstemann Theo (5) gir mamma en god kos før han skal i seng. Han forteller forresten at han også kan heale, og at det faktisk funker med kalde hender også.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Billigere enn fysioterapeut

«Jeg blir gjerne med med min nakke, skulder og rygg, samt hæl. Har aldri vært med på noe sånt før,» skriver Helene fra Trondheim i kommentarfeltet på Facebook.

Vi har kontaktet henne noen dager i forveien for å høre hvorfor hun har meldt seg på.

– Jeg var venn på Facebook med ei som hadde meldt seg på, og tenkte hvorfor ikke. Det er billigere enn en fysioterapeut.

Dog har ikke Helene større forventninger til «fellesfjernhealingen» enn at hun regner med å glemme den bort til fordel for strikketøyet torsdag kveld.

Anita fra Trysil har vært med før, og skriver at vanlig healing ikke virker på henne, men at hun har sovet bedre etter «fellesfjernhealing». Hun har kroniske smerter, og håper på ei god natt.

Gratishealing som vareprøve

«Fjernhealingen» tok av da 36-åringen slutta i jobben som lærer, satsa fulltid som healer og oppretta en side på Facebook i 2011. Nå har hun over 12.000 følgere.

Den gratis «fellesfjernhealingen» er som en vareprøve å regne, sier Kirsten. Hun får det igjen i form av nye kunder.

MOBIL

Behovene varierer fra alvorlige diagnoser til at folk vil ha med katten og fuglen sin.

Foto: TOM NICOLAI KOLSTAD

De som mener de opplever noe, bestiller gjerne privat fjernhealing. Man kan for eksempel få en «tipakning» til 500 kroner.

– Skjønner du at folk reagerer på at du tar betalt?

– Jeg sa opp min faste stilling som lærer fordi jeg ønsker å hjelpe folk. Jeg har også regninger som skal betales.

I fjor utgjorde «fjernhealingen» halvparten av årsinntekten på nærmere 500.000 kroner. Kirsten forteller at det er vanskelig å få nok kunder til kontoret, så «fjernhealingen» blir en stadig viktigere del av inntekten.

Leder i Vest-Agder legeforening, Sigurd Waage Løvhaug, er svært kritisk.

Folk kan kjenne seg bedre fordi de blir hørt og sett

Leder i Vest-Agder legeforening, Sigurd Waage Løvhaug

– Vi som helsepersonell ville blitt straffet dersom vi hadde utført noe sånt, og sagt at folk kunne bli friske.

Kirsten svarer at den alternative behandlingen har blitt brukt av urbefolkninger lenge før skolemedisinen gikk i kortbukser.

Fjernhealing, healing over facebook og messenger

Trenger hverken navn eller bilde

Enkelte sender henne bilde av seg selv, slik at hun kan se dem for seg. Men Kirsten trenger hverken bilde eller navn.

Første ganga var det ti som meldte seg på i kommentarfeltet, ganga etter var det hundre. Da lurte Kirsten på hvordan i alle dager hun skulle klare dette.

Svaret fikk hun fra mentoren sin. Hun trengte ikke å få med seg alle navnene, for «kilden» er utømmelig.

– Men når to tusen mennesker på Facebook sitter med sine behov rundt om i landet på «fellesfjernhealingen». Hvem ser dem?

– «Kilden», en universell kraft.

Hun ser for seg i tankene at hun strekker ned en stråle av lys som går i hodet på en mengde mennesker utover landet. De blir «koblet på» ved å skrive at de vil være med.

– Mener du at «kilden» rett og slett følger med på Facebook?

– Ja.

Kirsten sier hun aldri lover resultater. Hun forventer heller ikke at alle vil oppleve noe. Healing virker nemlig ikke på alle, sier hun.

– Men mange av disse vet ikke hva mer de kan gjøre. De tar for seg hele spekteret.

Lager sin egen sannhet

«Fjernhealing» kan sammenlignes med at man i Norge har bedt for misjonærer i Afrika, og tenkt at det skal hjelpe. Eller man har putta en bønnelapp i kruven i kirka, sier religionsforsker ved Universitetet i Agder, Irene Trysnes.

Typisk for det moderne mennesket, er at de shopper fra flere religioner, og lager sin helt egen sannhet

Irene Trysnes, religionsforsker ved Universitetet i Agder

Det er troen på at noe allmektig og allestedsnærværende skal kunne gripe inn. Forskjellen er at man for eksempel i kristendommen tror Jesus er den eneste veien. Han er ikke viktig i det alternative.

Irene Trysnes

«Fellesfjernhealing» er uttrykk for en sterk tro. Man tenker at denne kilden har oversikt over hvem som ønsker å koble seg på, sier religionsforsker ved Universitetet i Agder, Irene Trysnes.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Typisk for det moderne mennesket, er at de shopper fra flere religioner, og lager sin helt egen sannhet. Dette trenger ikke være sant og riktig for noen andre enn meg selv.

Forskeren mener at man ved «fellesfjernhealing» går enda lenger i troen enn ved personlig «fjernhealing». Man tror her at «kraften» eller «kilden» har en oversikt over hvem som ønsker å koble seg på. At dette «noe» følger med på Facebook.

– Jeg blir sløv og varm

Kirsten snakker om balanse. Om man egentlig har vondt i et kne, kan det godt hende healingen heller gjør at du sover godt om natta. For det er kanskje det du trengte mest.

Helene merker ingenting der hun sitter i Trondheim:

«Nei, kan ikke si at jeg gjør det på noe slags måte. Har ikke hatt noen slags annerledes følelse heller.»

MOBIL

Anita fra Trysil skriver at hun føler seg trøtt. Helene fra Trondheim skriver at hun ikke kjenner noe under halvtimen «fellesfjernhealingen» holder på.

Foto: TOM NICOLAI KOLSTAD / NRK

Ifølge Kirsten trenger man ikke kjenne noe for at healingen skal virke. Hun mener den er virker like godt om du legger deg ned og mediterer, eller tar en joggetur. Healingen når deg.

Anita hadde større forventninger enn trønderen, og virker døs når hun skriver fra Trysil:

«Jeg blir sløv og varm. Kjenner at pusten blir roligere og jeg klarer å puste helt ned i magen. Murringen jeg har hatt i hodet hele dagen er blitt borte.»

«Snikhealing»

Erna har etterlatt en kommentar på Facebook: «Jatakk tar med mannen og hunden.»

Mannfolkene som skriver selv, er det langt mellom i kommentarfeltet. En av de få nøyer seg med ett ord: «Kvakksalver» . En annen skriver: «Hjalp ikke. Fikk vondt i menisken og lillehjernen.»

Kirsten klapper hunden. Forteller at det er lenge siden hun slutta å bli såret over slike utsagn. Hun har blitt tykkhudet.

Om det er få menn som selv henvender seg, er det mange av kvinnene som ber om at de tas med. I tillegg til katten og hunden.

– Jeg kaller det «snikhealing», og det driver jeg ikke med. Jeg tar ikke med folk som ikke vet om det, eller vil det selv. Men dyr og små barn tar jeg med.

Klokka er 21.20, og hun mener hendene prikker fremdeles.

– Jeg vil at du har Jesus i tankene

Kirsten forteller at mange av kundene hennes har vært med siden «tidenes morgen»:

– Noen trenger mer enn ei fjernhealing for at kroppen skal «snu seg». De må ikke gi opp etter ei gang. Det er ikke sånn at vipps, så er du kvitt alt.

Hun hevder folk har blitt friske fra migrene, sengevæting, muskelplager og til og med ufrivillig barnløshet. De største resultatene er de som kommer på benken og får vanlige timer, ifølge healeren.

– Men jeg er forsiktig med kreftpasienter. Der er det strenge regler.

Kirsten legger ikke skjul på at mange fra hennes eget distrikt er skeptiske når de legger seg på benken:

– Noen sier: «Jeg vil gjerne at du har Jesus i tankene når du gjør dette».

– Folk kan kjenne seg bedre fordi de blir sett

Leder i Vest-Agder legeforening, Sigurd Waage Løvhaug, mener det er «ett fett» om det er healing der pasienten er fysisk tilstede, eller man foretar fjernhealing. Folk blir uansett ikke friske, mener han:

– Healing har ingen dokumentert effekt utover placebo. Men det er klart at folk kan kjenne seg bedre fordi de blir hørt og sett.

LEGEN

Healing uansett form har ingen dokumentert effekt, hevder leder i Vest-Agder legeforening, Sigurd Waage Løvhaug.

Foto: TOM NICOLAI KOLSTAD / NRK

Han sier legeforeningen ikke har noen myndighet til å foreta seg noe overfor alternative behandlere, men han advarer folk mot å bruke penger på dette.

Waage Løvhaug trekker litt på smilebåndet av «fellesfjernhealingen». Placebo. Ingenting annet.

Meldingene tikker inn

Tilbake i stua på Åvik i Lindesnes tikker fremdeles meldingene inn til Kirsten. Noen lurer på om det er for seint å slenge seg på når seansen snart er slutt.

Alarmen går. Klokka er 21.30 og «fellesfjernhealingen» er over.

– Har hendene slutta å prikke?

– Ikke enda. Det forsvinner litt gradvis.

Kirsten føler seg hverken full av energi, eller tappet. Hun mener hun bare har vært en kanal.

Kanskje sover Anita dypt i natt. Kanskje blir Helene gradvis bedre i hælene. Hvem vet om hunden Tinka blir kvitt sjalusien, eller om fuglen Pippi Ponki fikk en liten lysstråle i det lille hodet sitt?

De tyngre behovene krever mer, ifølge healeren.

Meldingene tikker inn på Samsungen. Flere vil bestille privat fjernhealing. Mange vil allerede melde seg på neste ukes gratisbehandling.

Bjørgs hofter verker, Berits lår er i ulage og Janne vil gjerne ha med sine fire katter og kjære mor.