Maja Odden med gevær sikter

Maja Odden med gevær sikter

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Gråt av glede da hun skjøt sitt første dyr

Hun fikk hagle i gave til konfirmasjonen, og gråt da hun skjøt sin første hjort. Maja Odden (18) foretrekker jakt og friluftsliv fremfor kafebesøk.

– Det er ingen av venninnene mine som forstår seg på dette. De skjønner ikke at det går an å drepe dyr, sier Maja Odden.

18-åringen fra øya Flosta i Arendal vokste opp med jakt og friluftsliv i familien. Hun tok jegerprøven så fort det var mulig, det året hun fylte 14.

Gråter når dyret er skutt

Maja Odden stående med gevær

Maja Odden (18) er en ivrig jeger, og da hun var liten maste hun på faren om å få være med på jakt.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I september 2015 felte hun sitt første dyr – en hjort i Etne sør for Haugesund. Hun beskriver hvordan dyret stod helt i ro på en fjellhylle på skuddhold rett foran hennes post.

– Jeg sikter og skyter, men husker ikke så mye av det. Jeg var full av adrenalin, og ristet. Dyret falt rett ned. Jeg gikk bort til dyret, og da bare falt jeg sammen og begynte å hylgrine, sier Maja.

Hun var 17 år gammel da hun skjøt sitt første dyr. Stolt ringte hun faren med en gang for å fortelle det. Faren har ennå til gode å skyte hjort.

Datteren er yngst i en søskenflokk på fem. Faren antok at noen av sønnene skulle bli jegere, og overså en stund masing fra minstejenta om å få være med på jakt.

Maste om elgjakt

– Masingen begynte omtrent da hun lærte å snakke. Da hun kom i skolealder, var det hyl og grin om å få være med på elgjakt. Hun argumenterte for at det bare var å ta fri en uke fra skolen, minnes pappa Tore Odden.

Faren har i tur og orden tatt med barna på jakt, og fra 12-årsalderen var det endelig Majas tur.

– Jeg trodde mest det ville bli med praten, og at masingen ville gå over når hun fikk se hva jakt innebærer, men hun ble bare enda mer gira, forklarer faren.

De er fortsatt gode tur- og jaktkamerater.

– Ren glede

Siden hun kunne begynne å skyte selv, har det blitt både rev og rådyr flere ganger.

– Når jeg skyter et dyr, så er det ren glede. Jeg skal ikke ljuge, men det er også veldig trist. Jeg får dårlig samvittighet overfor dyret, ut av respekt. Men det er ikke fordi jeg angrer, sier Odden og gjør følgende klart:

– Den dagen jeg slutter å synes synd på dyret, slutter jeg å jakte. Da har jeg mistet det. Det er ikke det å drepe et dyr som skal være gøyest.

Hun er rolig og iskald når et dyr er i sikte, og hun skjønner at det ligger an til en ny fulltreffer. Når skuddet er løsnet, tar adrenalin, tårer og sterke følelser over. Det samme skjer hver gang hun feller et dyr.

Nå i påsken er det jakt etter rev i Sverige. Drømmen er bukkejakt i New Zealand.

Når jeg skyter et dyr, så er det ren glede. Jeg skal ikke ljuge.

Maja Odden
18 år gamle Maja Odden fra Arendal foretrekker jakt og friluftsliv fremfor kafebesøk og festing på byen.

VIDEO: Ble med Maja Odden (18) på tur i nærområdet hjemme på øya Flosta i havgapet øst i Arendal kommune.

Får kjeft for bilder av døde dyr

Hun deler jevnlig bilder fra sine turer under navet Fyrstikkeska på Instagram til over 17.000 følgere. De fleste bildene er idyll og friluftsliv sammen med hennes to dreverhunder.

Enkelte bilder av døde dyr som hjort, rådyr og rev, får en del mennesker til å reagere og skrive kommentarer med kritiske spørsmål til hvordan hun kan drepe et dyr?

Maja Odden med pappa

Jaktselfie: Maja på en av mange turer med pappa Tore Odden.

Foto: Privat

– De spør: Hvordan kan du gjøre noe slikt? Det er mange som ikke liker eller forstår jakt. Det skjønner jeg. Det synes jeg er helt greit, sier Maja.

Hun mener det meste av kritikk og skarpe kommentarer skyldes uvitenhet:

– De har ikke forstått det. De vet ikke hva opplevelsen handler om. Jakt handler ikke bare om å drepe et dyr. Det er bare et mål, som å spille en fotballkamp og score mål. Det handler mer om kameratskap og opplevelsene rundt jakta. Det er det som er gøy.

Jakt handler ikke bare om å drepe et dyr.

Maja Odden

– Flere burde komme seg ut

Så sant det er mulig går hun tur hver eneste dag. Noen ganger også om natten – ofte alene.

– Det er ikke så mange som får oppleve det, det er ikke så mange som går ut lenger, sier hun betenkt.

Maja sier hun har normalt stor vennekrets og er med på andre sosiale aktiviteter. Hun driver også konkurransepadling med kajakk, og har spilt fotball. Hun er ikke den som går mest på byen for å feste.

Mange av vennene er uforstående til den altoppslukende interesse for naturen. En venninne fortalte nylig at hun aldri har sett elg.

– Jeg ble helt sjokkert. Hvem er det som ikke har sett elg? Jeg blir veldig bekymret, og tenker på så mange ungdommer som aldri går ut.

– De går glipp av opplevelsene ute. Dagens samfunn er jo så stressende. Å komme ut og slippe å tenke på alt, det er så deilig, sier Maja.

En undersøkelse viste nylig at norske 11-åringer er mer sammen med vennene sine, enn barn i Danmark og Sverige.

  • Norske 11-åringer: 28 prosent av jentene og 37 prosent av guttene er sammen med venner fire kvelder eller mer per uke.
  • Svenske 11-åringer: 11 prosent av jentene og 16 prosent av guttene er sammen med venner fire kvelder eller mer per uke.
  • Danske 11-åringer: 5 prosent av jentene og 8 prosent av guttene er sammen med venner fire kvelder eller mer per uke.
Maja Odden på en av sine faste rasteplasser

En av de faste rasteplassene. Fra denne åskammen er det panoramautsikt til skjærgården mellom Arendal og Tvedestrand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

De fleste turene går utenfor stiene, og hun har noen faste favorittsteder. Det ene er et jorde, der hun kan sette seg i skogkanten og ganske sikkert få øye på rådyr. Hun synes det er givende å være nær, og observere dyr. Et annet fast sted er en liten bålplass med benker på et høydedrag, med panoramautsikt mot Skagerak.

Hun er lærling som barne- og ungdomsarbeider, og ett år igjen til fagbrev. Planen videre er å jobbe med unge, for å kunne dele av sin kunnskap om naturen.

Silje Klæbo NJFF

– Kvinner er absolutt ikke dårligere enn menn til å jakte eller fiske, sier Silje Klæbo i NJFF.

Foto: Vegard Veberg

– Mye fordi at de fleste sitter inne på ræva si, og ikke får opplevd noe. Det synes jeg er fælt. De går glipp av så mye, sier hun dagen etter å ha overnattet ute med en skoleklasse.

Laster innhold, vennligst vent..

Nesten dobbelt så mange kvinner

Antall kvinner i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er nesten fordoblet siden 2003.

Antall kvinnelige medlemmer:

  • 2015: 12.622
  • 2009: 13.303 (toppår)
  • 2003: 7.593

– Vi ser at det kan være en terskel for jenter å komme inn i et mannsdominert miljø, sier organisasjonskonsulent Silje Klæbo.

Derfor har de egne aktiviteter for jenter. Mange av dem tar jegerprøven, og Klæbo ser ingen grunn til at de skulle være dårligere jegere enn menn:

Riktig kledd med briller

– Menn har mye å lære når det gjelder sikkerhet, mener Anne Mari Planke i Den Norske Turistforening.

Foto: Christian Strand / Den Norske Turistforening

– Absolutt ikke. De stiller på lik linje som menn, men jeg tror damer føler de må kunne ting litt mer enn det menn gjør.

– Menn har mye å lære

Fagsjef for friluftsliv Anne Mari Planke i Den Norske Turistforening, ser samme tendens til at jenter helst vil lære og sette seg godt inn i de mest krevende delene av friluftslivet.

– Vi ser en tendens til at jenter og kviner er mer forsiktige jo brattere friluftslivet blir, sier Planke.

De holder egne jentekurs i fjellklatring og skredsikkerhet.

– De vil ha større trygghet. Det kan vi se på skadestatistikken etter snøskred. Det er flest mannfolk som omkommer i snøskred, jentene dør ikke.

– Hva tror du menn har å lære av det?

– Menn har mye å lære av damene. Det med å planlegge godt og være sikker på at du kan det du trenger for å være ute, er noe mannfolk godt kan lære mer av, sier Planke.

Maja Odden går i skogen

De mange skogsturene blir brukt til å roe ned etter en hektisk hverdag. Maja Odden synes det er deilig å være alene og skogen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Mer hjort i sør

Maja Odden har sans for hele prosessen rundt jakt, fangst og matauk.

– Fra innhenting i naturen til det står på bordet hjemme. Jeg fortrekker det framfor mat med tilsettingsstoffer, og mat av dyr som er avlet fram på fabrikk, forklarer hun.

Hun er så opptatt av alle sider av jakt- og friluftsliv, at faren og resten av familien til tider synes det blir vel mye prat om det.

– Og prat om våpen, sier pappa Tore. Han er aldri bekymret fro at hun legger ut på tur alene. Han føler seg sikker på at kunnskapen er god, og at hun brenner for dette.

Maja følger med på forvaltningen av vilt, og gleder seg over økte muligheter til å felle hjort på Sørlandet.

Maja Odden i skogen halvprofil stående

Maja Odden har over 17.000 følgere på Instagram.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Det ble felt 263 hjort i Aust-Agder i 2013, og bestanden er økende, ifølge årsrapporten fra Fylkesmannen.

Gjennom et samarbeid mellom fylkeskommunene i Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark er det satt i gang et prosjekt for å GPS-merke minimum 40 hjort i Agder og Telemark over en fireårsperiode, for å få et bedre grunnlag for forvaltningen av hjort.

Hjortebestanden i Vest-Agder er i kraftig vekst. De siste 20 årene har årlig antall felt hjort økt fra 15 til 253.

Maja Odden «Fyrstikkeska» på Instagram:

Maya Odden utsikt

Et av de faste turstedene. Hun nyter kaffe ved bålplass med sjøutsikt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK