Marita Johnsen

Marita Johnsen fra Kristiansand har en bakgrunn som skiller seg fra andre muslimers.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Fra kristen bevegelse til islam

Marita (21) brøt ut av det som blir omtalt som en av Norges mest lukkede kristne samfunn.

Marita Johnsen står foran speilet hjemme i leiligheten i Kristiansand. Hijaben dekker de brune lokkene, og hun synes det er et uvant syn.

Hva vil folk tenke? Marita har ennå ikke fortalt til vennene at hun har blitt muslim.

Reaksjonene når hun går inn i klasserommet den morgenen, er ikke som hun hadde håpet. Klassekameratene ler rått mot henne. Marita krymper seg.

– Den dagen mistet jeg alle vennene mine utenom ei.

– Norske ungdommer trekkes mot islam

De siste ti årene har om lag 1.500 personer konvertert til islam i Norge, anslår forskere.

– Vi ser en økning av etniske nordmenn som konverterer, og flesteparten er unge. Det er en tendens man har kunnet se gjennom de siste 5-6 årene, og jeg tror trenden fortsetter i årene som kommer, sier islamforsker Kari Vogt til NRK.

Forfatter og religionshistoriker Kari Vogt

Islamforsker Kari Vogt sier stadig flere unge etniske nordmenn konverterer til islam.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Men bakgrunnen til Marita skiller seg fra mange andre muslimers.

Kristiansandsjenta er egentlig «lomelender», og oppvokst i Menigheten Samfundet, ofte omtalt som en av Norges mest lukkede kristne bevegelser.

Marita sier hun opplevde miljøet som trygt stabilt - men med strenge regler.

Familien trodde det med å bli muslim var en fase som ville gå over.

Marita (21)

Konverterer i skjul

Marita finner aldri plassen sin i Menigheten Samfundet. Som 16-åring møter hun en muslimsk gutt som senere skal vise seg å bli kjæresten hennes.

– Det var da jeg begynte å bli nysgjerrig og stille spørsmål rundt islam. «Hva er dette», tenkte jeg. Det virket interessant.

Marita bruker dagene på å lese seg opp på islam på nettet. Det forteller hun ingen. Ikke lenge etter konverterer hun. Også det holder hun skjult.

Marita Johnsen

Fem ganger om dagen ber Marita i retning Mekka. Da kler hun seg i en chador, som dekker alt utenom ansiktet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det verste var reaksjonene

Et halvt år senere sitter hun og moren på soverommet. Marita gråter. Hun vet at det hun skal fortelle ikke vil bli godt mottatt, og at det i familien vil bli forbundet med skam.

Moren tar det overraskende bra, synes hun.

– Det var veldig vanskelig i begynnelsen. Men det var reaksjonene rundt som gjorde det tøft, og alle spørsmålene som kom fra kjente og ukjente. Jeg traff folk i byen som jeg ikke kjente som skulle stille en haug med spørsmål, sier mor Brynhild Johnsen, som selv gikk ut av Menigheten Samfundet i voksen alder.

– Det er en forholdsvis lukket menighet, sier Johnsen, som ikke ønsker å utdype noe mer utover det.

Et vanskelig tema

Med resten av familien var det verre. Marita opplever at det er et tema som skyves under bordet.

– Familien trodde det med å bli muslim var en fase som ville gå over. De kommer nok aldri til å akseptere at jeg har blitt muslim. For dem er det så fremmed at det er vanskelig å forstå.

Ting sprer seg raskt i kirkesamfunnet hvor Marita har tilbrakt hele sin barndom.

– Jeg ble kontaktet av en forstander i Samfundet som ville møte meg for en prat, men det sa jeg at jeg ikke var interessert i.

Marita Johnsen og Sumaya

Marita vil oppdra datteren Sumaya muslimsk.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Forstander i Menigheten Samfundet, Sigmund Aamodt, sier han kjenner til Maritas historie. Han synes det er trist at hun har valgt å forlate menigheten.

– Det er den enkeltes valg, men vi synes alltid det er trist når noen ønsker å ikke være hos oss lenger. Generelt så ønsker vi da å ha en dialog.

Islamforsker: – Har aldri hørt om lignende

Islamforsker Kari Vogt mener Maritas historie er helt unik.

– Jeg har aldri hørt om lignende. Jeg har hørt om kristne som har konvertert, men ikke fra såpass lukkede miljøer. Det er ganske originalt egentlig.

I løpet av de siste ti årene har 30 sørlendinger konvertert til islam, ifølge leder i Muslimsk Union Agder, Akmal Ali.

Har funnet seg selv

Marita lager kjøttkaker på kjøkkenet i Kristiansand. Hun er opptatt av at barna skal bli vant til norsk mat, selv om kjøttkakene er laget av halal-kjøtt.

– Folk vil tro at livet mitt har forandret seg ganske mye, men for meg handler det mer om at jeg har funnet meg selv. Den største forskjellen er at man har en bønn man må forholde seg til fem ganger om dagen. I tillegg er det alle reglene man må følge. Men det viktigste med å bli muslim er å fokusere på å være et bedre menneske mot seg selv og andre.

Marita Johnsen

Etter at Marita startet bloggen har hun fått flere henvendelser fra jenter som er interessert i å konvertere.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Folk sier jeg svikter landet mitt

Hun har fått mange tilbakemeldinger på bloggen.

– Jeg får veldig mye negativt. Jeg er jo ikke en imam som sitter med alle fakta på bordet, selv om jeg uttrykker meningene mine gjennom bloggen. Når jeg har gått med hijab ute blant folk, har jeg fått slengt mange kommentarer om at jeg svikter landet mitt.

For tre måneder siden valgte Marita derimot å ta av hijaben.

– Jeg fant ut at jeg ikke brukte den av de riktige grunnene, for først og fremt brukte jeg den for å vise frem at jeg var en god muslim. Det blir feil å bruke hijab for andre enn seg selv, så derfor går jeg nå uten, sier hun.

Yousef Bartho Assidiq på Grønland

Den kjente konvertitten Yousef Assidiq, tidligere Per Hansen, har selv fått kommentarer som at han er en landssviker og terrorist.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Media gjør norske ungdommer nysgjerrige

Den kjente konvertitten og samfunnsdebattanten, Yousef Assidiq, jobber i organisasjonen JustUnity som kjemper mot ekstremisme.

Han er daglig i kontakt med mange ungdommer, og forteller at interessen for islam er økende.

– Jeg opplever at folk er nysgjerrige og stiller spørsmål etter å ha lest om islam i mediene. «Hva er egentlig islam?» tenker de. Jeg tror mange ungdommer kommer inn den veien. De fleste som konverterer er unge som søker svar på eksistensielle spørsmål, sier Assidiq.

Han synes det er forståelig at Marita har valgt å ta av seg hijaben.

– Jeg begynte selv med lang kjortel og lue da jeg konverterte, for at folk skulle tenke at jeg var en god muslim. For noen er det viktig, og for andre er det like viktig å la være. Å gå kledd som en muslim betyr ikke nødvendigvis at man er en god muslim, sier Assidiq.

Blir kontaktet av ungdom som vil konvertere

I dag har Marita aleneansvar for døtrene Sofia (2) og Sumaya på elleve måneder. Barna har ulike fedre, og Marita har kun kontakt med en av dem.

På bloggen lykkeligsommamma deler hun tanker om livet som muslim, og utfordringene hun møter på i hverdagen. Etter at hun startet bloggen har hun blitt kontaktet av både blogglesere og venninner som har lyst til å konvertere.

Marita Johnsen

Marita Johnsen er alenemor til Sofia (2) og Sumaya på ti måneder. Hun er opptatt av at de skal få i seg halal-mat, og hun deler ofte oppskrifter på bloggen.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Tror du det er slik at flere ungdom får øynene opp for islam i fremtiden?

– Det tror jeg definitivt. Jeg tror at veldig mange kommer til å gå til islam, og det tror jeg kommer til å skje av ren nysgjerrighet. Det er mange ungdommer som ikke har religiøs tilhørighet i Norge i dag, og på et tidspunkt vil de nok begynne å stille seg eksistensielle spørsmål.

– Da tror jeg mange vil søke seg til islam, sier hun.

Marita Johnsen

Marita Johnsen fra Kristiansand har en bakgrunn som skiller seg fra andre muslimers.

Foto: Håkon Eliassen / NRK