Hopp til innhold

Vil bli miljø-forbilde

Landets største båtprodusent lover å bruke fornybare tresorter, ingen utslipp og helt ren produksjon.

Windy boats
Foto: Espen Bierud / NRK

Miljøhensyn har aldri vært båtbransjens sterke side. Men Windy Boats i Arendal prøver nå å rydde i egne rekker. Går det som ledelsen vil, blir bedriften snart Skandinavias mest miljøvennlige båtprodusent.

Og oppskriften til norges største båtprodusent er;  Bare bruke fornybare tresorter, ingen utslipp og helt ren produksjon.

- Vi ser at vi som den største aktøren i bransjen har ansvar for å lede an. Vi ønsker at de ansatte skal jobbe i et trygt miljø, og at våre kunder skal vite at vi har en miljøsikker produksjon, sier administrerende direktør Morten Haakstad. 

Fornybare tresorter

Mye kan bli bedre i en bransje som aldri har vært kjent som miljøvennelig. Og mye skal bli bedre på Windy Boats AS i Arendal, ifølge direktør Morten Haakstad. Bedriften planlegger en rekke miljøtiltak for å forbedre bransjens noe frynsete rykte.

Noen tiltak er allerede på plass. - Først og fremst bruker vi nå tresorter i våre båter som er fornybare og ikke kommer fra steder hvor miljøet er truet, sier Haakstad.

Men den store forskjellen blir når en ny produksjonshall nå skal bygges.

Ny fabrikk

Støv og kjemikalier har lenge vært båtindustriens verste fiender. Derfor har Windy klar på tegnebrettet en ny utslippsfri fabrikk der støpeprosessene fjernstyres.

- Produksjonen foregår da i en lukket prosess - som er miljøvennlig for alle, hevder arbeidsformann Leif Jonassen.