Hopp til innhold

Skrev ruskontrakt - får reise til Thailand

Seks tidligere kriminelle og rusmisbrukere har holdt seg borte fra kriminalitet og rus i ett år. Nå får de belønningen – en ferietur til Thailand.

Oddleif Rønning og Otto Pedersen

Oddleif Rønning og Otto Pedersen i Wayback tar med seg seks tidligere kriminelle og rusmisbrukere til Thailand.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Om få dager drar en gjeng fra stiftelsen Wayback som har holdt seg krim- og rusfrie i et år på en ferietur til Thailand.

Kontrakt

– Vi har skrevet en kontrakt med medlemmene om at de må klare seg uten rus og kriminalitet i ett år. Belønningen er en tur til sol og varme i Thailand, sier daglig leder Oddleif Rønning i Wayback.

Strand

Som motivasjon for å holde seg unna rus og kriminalitet i ett år sender stiftelsen Wayback seks medlemmer på ferie til Thailand.

Foto: Cathrine Brekka / NRK

Wayback er en privat og verdinøytral stiftelse som arbeider for at straffedømte kan leve et liv uten kriminalitet og rusmisbruk.

– Vi jobber aktivt i fengslene, og vi er ganske selektive når vi velger hvem vi skal jobbe med. Vi må tro på dem vi jobber med. Hvis de ikke er skikkelig motiverte, har ikke vi tid til å jobbe med dem, sier Rønning.

– De må være villige til å jobbe hardt for å klare å holde seg unna rus og kriminalitet, legger han til.

Motivasjon

Rønning forteller at han har satt i gang dette prosjektet med å dra på tur med Wayback-medlemmene. Turen skal være en motivasjon til de som virkelig ønsker å forandre livet sitt.

– Det handler om at å snu livet når man kommer ut av fengslene er en vanskelig jobb og en lang prosess. Det er mye som skal på plass som bolig, jobb og økonomi. De fleste har veldig dårlig økonomi, sier Rønning.

– Denne turen handler om ikke å se medlemmene bare som ofre. Men gi dem muligheter som andre i Norge har, legger han til.

Det er andre gang Wayback i Kristiansand drar på utenlandstur med medlemmene.

– Det er noe som strekker seg over lang tid, medlemmene må jobbe for å klare det. De får en gruppetilhørighet, noe å strekke seg mot og noe å glede seg til, sier Rønning.

– Vi har lagt lista ganske høyt for turen til Thailand. Denne gangen blir det seks stykker som reiser pluss to ledere, forklarer han.

– En skikkelig gulrot

Otto Pedersen er miljøarbeider i Wayback, og har en fortid som rusmisbruker og kriminell. Som 14-åring hadde han sitt første fengselsopphold. I 25 år var han inn og ut av fengsler og institusjoner. For 16 år siden la han rusen og kriminaliteten på hylla.

– Da la jeg vekk karrieren min som rusmisbruker. Det er absolutt ikke en karriere å skryte av, sier han.

Nå skal han være med seks Wayback-medlemmer på turen til Thailand.

– Noe av det vi snakker om i Wayback er det vi skal gjøre fremover, ikke fortiden vår. Jeg hadde mange ønsker, drømmer og mål, men fikk aldri til noe på grunn av rus og kriminalitet, sier Pedersen.

– Da vi var på turen i fjor fikk jeg klem av flere av medlemmene og de sa at dette var noe av det beste de hadde opplevd, sier han.

De seks som skal på tur til Thailand har jobbet målrettet i ett år.

– Medlemmene jeg snakker med omtaler utenlandsturen som en skikkelig gulrot for å holde seg unna rus og kriminalitet i ett år, sier han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %