NRK Meny
Normal

Wangos første

De har gjort seg ferdige med videregående skole og har flyttet til hovedstaden for å studere musikk. På SørlandsScenen onsdag presenterer de fire 19- og 20-åringene fra Saltrød stolt første plata til Wango.

Wango

Wango mener de er et stadionrockband i lite format.

Foto: Jon Inge Myrene

For selv om de fremdeles er unge, har de flere år bak seg som band. De startet i barneskolen, og kalte seg Putrid før de endret navn til Wango.

Overrasker

Etter tre år på musikklinja på Dahlske videregående skole i Grimstad flyttet de fire til hovedstaden. Nå er det musikk på fulltid både i studier og som utøvende musikere.

– Siden to av oss er 19 og to er 20 år er det mange som blir overrasket når vi forteller hvor lenge vi har spilt sammen, forteller Martin Torvik Langerød, som er gitarist i bandet.

– Det har skjedd mye med musikken vår de siste årene, og det er kanskje ikke så mange som kjenner oss igjen fra vi spilte rock i kjelleren på Saltrød i Arendal. Vi er blitt mer eksperimentelle i det vi driver med nå.

Wango

Nå er det musikk på fulltid for de fire medlemmene i Wango, både i studier og som utøvende musikere.

Foto: Alexander Benjaminsen

Eksperimenterer

– For rundt et år siden bestemte vi oss for å gi ut en ordentlig EP. Vi har gjort alt selv på denne plata. Brukt både tid og penger på dette, samtidig som vi er heltids studenter. Det er deilig å ha et ferdig produkt både på vinyl og cd, sier Martin Torvik Langerød.

Mathias Langfeldt Andersen er bandets vokalist. Han beskriver musikken til Wango som massiv med stort lydbilde.

– Vi har eksperimentert en del med musikken samtidig som vi har bevart en del av den rocken vi spilte tidligere, sier han.

– Musikken er mer støybasert og flytende nå, forklarer Langerød. Vi prøver å leke og ikke være redde for å prøve ut nye ting. Vi er nok et stadionrockband i lite format, som spiller på klubber og sånn, smiler Langerød.

Engelske tekster

– Vi lytter til veldig mye forskjellig og er opptatte av å utforske mye innen musikken. Og vi er nok preget av at vi har tatt utdannelse innen musikk. Først musikklinja på videregående og nå musikkvitenskap.

Wango

De fire unge mennene fra Arendal har gjort alt selv på denne EP-en.

– Vi skriver på engelsk, det er et skritt nærmere verdensherredømme, ler Langerød. – Tror heller ikke det hadde passet med vår støyrock på Arendals-dialekt, legger han til.

– Det engelske språket kom helt naturlig da vi begynte å skrive tekster, sier Mathias Langfeldt Andersen.

– De store forbildene våre sang på engelsk og da vi ville følge gutterockedrømmen ble engelsk naturlig for oss. Vi ser på det å bruke engelsk som det som en universal uttrykksform.

– Det ligger naturlig for oss å skrive på engelsk, legger Langerød til. – På en måte er vi et lokalt, internasjonalt band som er inspirert av store kjente band. Når det gjelder innholdet i tekstene skriver vi ofte om mørke tanker og ting uten å være depressive. Vi har en fin balanse mellom det optimistiske og det mørke.

Godt mottatt

Mathias Langfeldt Andersen forklarer at når han synger tekstene til Wango legger han vekt på å gjøre vokalen til en del av kompet.

– Vi lager ofte lange toner i stedet for mange ord og setninger, det blir mer helhetlig på den måten.

Guttene har hatt en del plateslippkonserter og har fått god mottakelse på EP-en sin.

– Det har vært en positiv opplevelse, noe som gjør godt når vi har lagt så mye arbeid ned i denne utgivelsen. Så nå er vi klare for å spille mange flere konserter! sier Martin Torvik Langerød og Mathias Langfeldt Andersen.

Torsdag ettermiddag skal de fire i bandet få en faglig gjennomgang av musikken sin, når Øyvind Nyvoll skal anmelde plata i ukas Musikksnakk i Sørlandssendinga.