NRK Meny
Normal

Vurderer rutinene

Har Kristiansand gode nok rutiner ved en eventuell rasulykke som i Ålesund?

Brannvesenet startet søndag med å bore seg gjennom en murvegg.

Fem personer er mandag fortsatt savnet i det sammenraste terrassehuset i Fjelltunvegen i Ålesund.

Foto: POLITIET / SCANPIX

Kristiansand kommune vil nå vurdere rasfaren i alle boligområder i kommunen på ny, etter rasulykka i Ålesund i forrige uke.

Kristiansand vil lage en hurtigarbeidene komité som blant annet skal sjekke at risiko- og sårbarhetsanalysen i kommunen er god nok.

Etter rasulykka i Ålesund vil kommunen vurdere om den har gode nok rutiner om det skulle skje en lignende rasulykke i Kristiansand.

Teknisk direktør, Ragnar Evensen, sier det er naturlig å gjennomgå kommunens rutiner på ny når en slik tragedie skjer.

Har gode rutiner

- Vi har ingen grunn til å tro at vi ikke har gode nok rutiner, men på grunn av tragedien i Ålesund ville det vært unaturlig om vi ikke tok en gjennomgang for å se om vi er der vi skal være, sier Evensen.

- Når man tar en gjennomgamg vil det være naturlig at det dukker opp ting som har endret seg siden sist man analyserte situasjonen. Vi må se etter om vi har områder som er spesielt rasutsatt i forhold til jord, vann og stein. Det må vi gjøre på et overordnet nivå så vi kan si hvilke områder som tydligvis har større risko i forhold til andre, å så må vi være spesielt oppmerksomme på disse områdene.

Stoler på byggherrene

Kommunen stoler i dag mye på at de som bygger ut områder i kommunen gjør en god analyse av sikkerheten i forhold til ras, men i framtiden må kanskje rutinene endres, ifølge Evensen.

- Regelverket er slik at kommunen godkjenner at utbygger har ansvarsrett for det de gjør. Så det er utbygger selv som har ansvar for å både kontrollere og dokumentere blant annet rasfare, sier Evensen.

LES OGSÅ: PÅ UTRYGG GRUNN

Daglig leder i selskapet Fjellsikring, Edmund K. Ness, har tidligere sagt til NRK Sørlandet at han mener det slurves mye med sikring av nybygg i landsdelen. Han mener skjemaene hvor byggherren eventuelt skal krysse av om det er fare for ras, ofte ikke krysses på, selv om det er rasfare i området.

- Må kommunen gå byggherrene bedre etter i sømmene?

- Det er vanskelig å si, men når vi gjør denne undersøkelsen må vi både se på om det er større rasfare enn det vi har antatt før og vi må se på om vi må endre rutinene, spesielt i områdene der vi avdekker rasfare, sier Evensen.