NRK Meny
Normal

Vurderer fortsatt å flytte utenlands

Eieren av Netthandelen.no og Blivakker.no vurderer fortsatt å flytte virksomheten ut av landet, etter at momsgrensen heves til 350 kroner.

Einar Øgrey Brandsdal

Eieren av Netthandelen.no og Blivakker.no, Einar Øgrey Brandsdal, vurderer fortsatt å flytte virksomheten ut av landet, etter at regjeringen hever momsgrensen fra 200 eksklusiv frakt til 350 kroner inklusiv frakt.

Foto: Videobilde / NRK

Momsgrensen er i dag 200 kroner eksklusiv frakt. Regjeringens opprinnelige budsjettforslag var å heve momsgrensen til 500 kroner, men i budsjettforhandlingene ble dette nedforhandlet til 350 kroner inkludert frakt.

Einar Øgrey Brandsdal sier han likevel vurderer å flytte sine nettbutikker ut av landet.

– Våre snittordre på Blivakker.no er på 400 kroner. Dersom vi flytter til utlandet vil 80–90 prosent av våre ordre selges momsfritt.

– Det vil være fordel for meg personlig å selge varene til samme pris og ha 25 prosent mer margin på varene. Men det går ut over de 15 ansatte vi har, som mister jobben, sier Brandsdal.

Må regne på det

Han sier han vil undersøke reglene mer før han bestemmer seg for om det blir flytting eller ikke.

– Vi må se på det totale regnskapet. Dersom man maksimalt kan omsette for 150 000 kroner i året fra et land til et annet før man må begynne å kreve inn moms, så er det ikke noe vits å flytte, sier Brandsdal.

– Folk vil miste jobben

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen sier han mener mange norske arbeidsplasser er i fare, også med en momsgrense på 350 kroner.

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen skrinlegger flytteplanene etter at momsgrensen heves til 350 kroner inkludert frakt. Økningen er ikke så stor at Stormberg-arbeidsplasser er i fare, sier Olsen.

Stormbergsjef Steinar J. Olsen skrinlegger sine flytteplaner.

– Økningen innebærer at det blir mange flere transaksjoner som kommer inn under grensa. Verdens største nettbutikk Amazon.no har en gjennomsnittsordre på rett over 300 kroner.

Olsen sier han prinsipielt er imot hele ordningen.

– En taxfreeordning for utenlandske nettbutikker i Norge er prinsipielt betenkelig. Mens norske virksomheter må betale skatt og toll fra første krone, så slipper utenlandske virksomheter det. Det betyr at norske arbeidsplasser i varehandelen vil forsvinne. Det er ikke like vilkår når en taxfreegrense innføres.

Skrinlegger flytteplanene

Olsen sier likevel at nedgangen fra 500 til 350 kroner er nok til at han blir i Norge.

– Vi går ikke videre i forhold til å vurdere flytting av den norske nettbutikken utenfor landets grenser. Det var noe vi kunne blitt tvunget til, men når økninga blir halvdelen av det som ble foreslått, så slipper vi det.

Han sier økningen til 350 kroner ikke er dramatisk for Stormberg, og at den ikke vil få konsekvenser for norske Stormberg-arbeidsplasser.

– Men for mange som kun driver fysiske butikker og allerede sliter vil økt omsetning i utenlandske nettbutikker bety nedleggelse av en del butikkarbeidsplasser. Dette er et skritt i feil retning, sier Olsen.

Grunderen bak Netthandelen, truer ikke lenger med å flytte virksomheten fra Songdalen og ut av landet, etter budsjettforliket Tollgrensa ble økt, men ikke så mye som først foreslått.